Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ M.K.O.


Θα πρέπει να τονίσουμε από την αρχή ότι δεν είναι ίδιες όλες οι περιβαλλοντικές  ΜΚΟ , ούτε φυσικά και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν. Είναι βέβαιο ότι ανάμεσα τους θα υπάρχουν οργανώσεις και πρόσωπα, που έχουν να επιδείξουν έργο,  με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος .
Αυτά για εισαγωγή για να μην παρεξηγηθούμε.

Πριν λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία σχετικά με τη δράση των ΜΚΟ. Διαβάσαμε ότι την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε δημοσίευμα για τις  ΜΚΟ που είναι καταγεγραμμένες στο υπουργείο Εξωτερικών και ότι ο  προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας έδωσε αμέσως παραγγελία προς τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος της εισαγγελίας πρωτοδικών να διενεργήσουν άμεσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις έχουν διαπραχθεί σοβαρά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε..
Από τις δημοσιευμένες λίστες των ΜΚΟ, περίπου το 20% με βάση τον τίτλο τους,  δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος.
Υπάρχουν φυσικά και πολλές άλλες που δεν περιλαμβάνονται στις δημοσιευμένες λίστες.

Από αυτή την πρώτη φάση της διαδικτυακής έρευνας, προκύπτει ότι σημαντική παρουσία στο διαδίκτυο, έχουν οι παρακάτω:
  1. Ελληνική εταιρεία προστασίας της φύσης
  2. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
  3. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη
  4. Νόμος και Φύση
  5. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  6. Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) – Νέα Οικολογία
  7. Εταιρεία περιβάλλοντος, έρευνας και ενημέρωσης – ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ
  8. Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (Ι.Τ.Α.Π.)
  9. Ανέλιξη
  10. Οργάνωση Γη
  11. ECO CITY – εθελοντικός οργανισμός για το αστικό περιβάλλον
  12. Σόλων για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό στον 21ο αιώνα
κ.ά

Τα συμπεράσματα από αυτή την έρευνα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον:

1: Η παρουσία σε πολλές από αυτές τις ΜΚΟ, πρώην και νυν στελεχών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών....

2: Σε καμιά ΜΚΟ δεν αναφέρονται οι πηγές χρηματοδότησης, ο ισολογισμός και ο απολογισμός του έργου που προσέφεραν.
3: Από αυτή τη δεξαμενή των ΜΚΟ (….. think tank) έχει επιλεγεί σήμερα το πολιτικό και στελεχιακό δυναμικό του ΥΠΕΚΑ (..σαν έτοιμοι από καιρό).
4: Λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία με κάποιο είδος συντονισμού. Στελέχη και μέλη των ΜΚΟ τα συναντάμε σε πολλές οργανώσεις. Επίσης, σε συνέδρια, ημερίδες, συνεστιάσεις κλπ,  εμφανίζονται συντεταγμένα. 
5: Τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τα γνωστά ΟΙΚΟ – ΜΜΕ σε τέτοιο βαθμό ώστε να δίνουν την αίσθηση ότι αποτελούν το πλειοψηφικό ρεύμα αυτής της χώρας.
6: επηρεάζουν πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις και γενικά είναι ρυθμιστές της περιβαλλοντικής agenda.
7: Συνδέονται και με πανεπιστημιακούς για να έχουν και το μανδύα της επιστημονικότητας.
8: Οι στόχοι και οι σκοποί είναι κοινοί και χαρακτηρίζονται από γενικότητες περί αειφορίας, προστασίας του περιβάλλοντος, σωτηρίας του πλανήτη , ευαισθητοποίησης πολιτών και γενικά πιασάρικα θέματα!
9: όλοι επισείουν τον μπαμπούλα της κλιματικής αλλαγής για να μας προτείνουν λύσεις που σχετίζονται με θέματα αιολικής ενέργειας, βιοκλιματικών κτιρίων, εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων.
10: μέλη, στελέχη ή υποστηρικτές αυτών συνδέονται, με σχετικές με τα παραπάνω αντικείμενα, ιδιωτικές εταιρείες.
11: Αλληλοϋποστηρίζονται και αναδεικνύουν θέματα που μπορούν να προκαλέσουν δημοσιότητα ή την παραγωγή εθνικών ή κοινοτικών  προγραμμάτων, προς χρηματοδότηση
12: Εμφανίζουν ¨κινητικότητα¨ σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα.

Ανοίγω μια παρένθεση
Στην διάρκεια της αναζήτησης μου έκαναν εντύπωση και χιλιάδες αναρτήσεις σχετικές με μια δίκη για συκοφαντική δυσφήμηση του τέως Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος εναντίον της νυν Ειδικής Γραμματέας Επιθεώρησης του ΥΠΕΚΑ.
Μόνο για τη δίκη της Νυρεμβέργης υπάρχουν τόσες πολλές αναρτήσεις!!
Σημειώνεται ότι σήμερα το πολιτικό και στελεχιακό προσωπικό της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, σχετίζεται με την ΜΚΟ,  Ευώνυμο (http://www.evonymos.org/greek/index.asp?parentid=32 ).
Στη διάρκεια της δίκης αλλά και αμέσως μετά την καταδικαστική πρωτόδικη απόφαση (…. πρόσφατα, με βάση δημοσιεύσεις,  το Εφετείο εξέδωσε αθωωτική απόφαση), πολλά μέλη των προαναφερόμενων ΜΚΟ σε sites και BLOGS  συντονισμένα καταφέρονται κατά του τέως Γενικού Επιθεωρητή. Κάποιοι από αυτούς στελεχώνουν ΜΚΟ και εταιρείες βιοκλιματικών κατασκευών, εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια, αιολικών, δηλ ότι αποτελεί σήμερα προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο πρόσωπο (…εκτός από κάποιους πολιτικούς), που να έχει πέσει θύμα τέτοιας επίθεσης ΜΚΟ και των γνωστών ΟΙΚΟ- ΜΜΕ.
ΠΡΟΣ: τέως Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος (εάν διαβάσει το blog)
Άνθρωπε μου, δεν ήξερες!!!! …….δεν ρώταγες????
Πού πας….. ξυπόλητος στα αγκάθια???? 
Κλείνει η παρένθεση

Τι περιμένουμε από τη δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει για τις ΜΚΟ??
Κρατάμε μικρό καλάθι διότι, όπως έχει δημοσιευθεί, οι περισσότερες και κυρίως οι περιβαλλοντικές, έχουν εξαιρεθεί από την έρευνα. Σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν οι ΜΚΟ, που έχουν συσταθεί από το 1997 μέχρι σήμερα.

Πριν προλάβω να ολοκληρώσω αυτή την ανάρτηση διαβάζω στο site της καθημερινής, σχολιάζοντας ομιλία Βουλευτού
(..Αναφερόμενος δε στο επίμαχο άρθρο 9 αφού σημείωσε ότι «πολύ δάκρυ έχουμε χύσει», τόνισε ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν σοβαρά μέτρα από την πολιτεία που να μην καθιστούν ισότιμα τις ΜΚΟ και το πέμπτο τμήμα του ΣτΕ και πρόσθεσε ότι πάνω από όλα χρειάζεται ένα μέτωπο ευθύνης. )

Τι θέλει να πει ο ..ποιητής???

Η έρευνα συνεχίζεται
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...