Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Φράγμα Μεσοχώρας: Μια περίεργη απόφαση

Στις 29/7/2016 ο υπουργός ΠΕΝ κος Σκουρλέτης αποφάσισε την ανάθεση μελέτης με θέμα: «Μελέτη   διερεύνησης   των   επικρατουσών συνθηκών ευστάθειας  της περιοχής Μεσοχώρας, των επιπτώσεων από την πλήρωση της λεκάνης  του φράγματος Μεσοχώρας και πρότασης μέτρων διασφάλισης έναντι θραύσης και λειτουργίας»

Το Φράγμα Μεσοχώρας και ο ταμιευτήρας έχει ύψος 150 μ., είναι από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης, έχει ήδη ολοκληρωθεί από το 2001, αλλά η λειτουργία του έχει «κολλήσει» στις απαλλοτριώσεις των κατακλυζόμενων περιουσιών.
Το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της Μεσοχώρας,  είναι ισχύος 160 MW και δαπανήθηκαν περισσότερα από 400.000.000 € για την κατασκευή του. Η μη λειτουργία του ήδη κατασκευασμένου φράγματος στοιχίζει ετησίως 384 GWH μη παραγόμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι το νερό, οι οποίες αντιστοιχούν σε απώλεια 28 εκ. € κατ’ έτος, ενώ άλλα τουλάχιστον 22 εκ. € είναι το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση των ανενεργών κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί και δεσμευτεί στο έργο.

Και εδώ αρχίζουν τα ....
ερωτήματα:

Είναι δυνατόν μετά την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου να αναθέτουν τώρα μελέτη (fast track - διάρκειας 45 ημερών !!!!)  για τις συνθήκες ευστάθειας ???

Είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στην Ευρώπη, όπως αυτό της Μεσοχώρας και να μην έχει λειτουργήσει ακόμη, ενώ ήδη θα έπρεπε να έχει αποσβέσει μεγάλο μέρος της επένδυσης???

Και εμείς, όπως και εσείς, θεωρούμε ότι τα συμπεράσματα της … μελέτης θα χρησιμοποιηθούν για να αιτιολογήσουν άλλες ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις …

Παλαιότερη σχετική ανάρτησή μας με τίτλο ¨ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ¨ : http://envthink.blogspot.gr/2011/03/blog-post_15.html

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...