Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Νέα στοιχεία για την καταστροφή των χημικών στην Μεσόγειο

Το τι έγινε στη Μεσόγειο με την καταστροφή των χημικών της Συρίας το 2014 μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ !!! Ή μήπως θα το μάθουμε όταν αρχίσουν να εμφανίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις ;;;

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ανησυχία προκαλεί η επίσημη αναγνώριση εκ των υστέρων από τις ΗΠΑ ότι αυτός ο τρόπος καταστροφής των χημικών, δηλαδή  η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω, ενέχει κινδύνους και δεν διασφαλίζει την χωρίς επιπτώσεις εξουδετέρωση.

Το Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) είναι ένας οργανισμός του Υπουργείου Άμυνας ...
των ΗΠΑ αρμόδιος για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για χρήση από το στρατό.

Ένα από τα προγράμματα που τρέχει είναι το Agnostic Compact Demilitarization of Chemical Agents (ACDC). Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ο οργανισμός ανέθεσε πρόσφατα με δύο συμβόλαια, την ανάπτυξη πρωτότυπου φορητού συστήματος για τη μετατροπή επικίνδυνων χημικών ουσιών σε αβλαβείς χρησιμοποιώντας ελάχιστα αναλώσιμα και χωρίς τη δημιουργία επικίνδυνων αποβλήτων.
Ισχυρίζονται ότι αν το πρόγραμμα έχει επιτυχία, το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών με ασφάλεια επί τόπου, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουν τις εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες σε απομακρυσμένη τοποθεσία για εξουδετέρωση.

Όπως αναγνωρίζουν, η καταστροφή παραγόντων χημικού πολέμου είναι μια πρόκληση για τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα. Οι τρέχουσες μέθοδοι εξάλειψης, όπως είναι η αποτέφρωση ή η υδρόλυση, δεν είναι πλήρως ασφαλείς διότι απαιτούν σημαντικές ποσότητες νερού και δημιουργούν επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία.
Ακόμη και τα logistics που απαιτούνται για τη μεταφορά μεγάλων αποθεμάτων από την αποθήκευση σε έναν χώρο απόρριψης μπορεί να είναι επικίνδυνα και δαπανηρά.

Όλα αυτά μετά το πείραμα της Μεσογείου ….
Πιστεύω να θυμάστε τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Πότε θα μάθουμε την αλήθεια ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...