Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Καλωσόρισες ΔΡΑΧΜΗ μου, μοναξιά Ελληνική μου.






Κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει








Ας ξαναθυμηθούμε την ιστορία της δραχμής.

Το όνομα δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράσσομαι.
Η λέξη αυτή που σημαίνει στα νέα ελληνικά χειρίζομαι, βρέθηκε για πρώτη φορά να χρησιμοποιείται σε γραπτό λόγο σε πίνακες Γραμμικής Β από την Πύλο της Μυκηναϊκής περιόδου. Το ουσιαστικό δραχμή σήμαινε χούφτα 6 οβολών (μεταλλικών ραβδίων-καρφιών) που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη ως ένα είδος νομίσματος ήδη από το 1100 π.Χ. Ουσιαστικά ήταν ένας πρωτόγονος τύπος χρήσης πολύτιμων μετάλλων όπως ο χαλκός, ο μπρούτζος και το σίδερο αναλόγως με το βάρος τους ως ανταλλακτικές νομισματικές μονάδες. 6 τέτοιοι οβολοί, μία δραχμή δηλαδή βρίσκονται σήμερα και στο νομισματικό μουσείο της Αθήνας.

Τα αρχαία ελληνικά νομίσματα σπάνια είχαν επίσημα ονόματα.
Το όνομα δραχμή πρωτοεμφανίστηκε ...
σε γραπτό λόγο από τους  Ηρακληδείς του Πόντου τον 4ο αιώνα π.Χ (387-312 π.Χ).

Το 546 π.Χ στην Αθήνα του Πεισίστρατου άρχισε η παραγωγή των Αθηναϊκών νομισμάτων της κουκουβάγιας από ασήμι των μεταλλείων του Λαυρίου. Η διάδοση της Αθηναϊκής δραχμής υπήρξε σε όλη την Ελλάδα λόγω του εμπορίου που είχαν αναπτύξει εκείνα τα χρόνια οι Αθηναίοι.

Η πιο συνηθισμένη δραχμή της εποχής εκείνης ήταν η Αθηναϊκή ή Αττική δραχμή που ζύγιζε λίγο πάνω από 4.3 γραμμάρια. Ο Αθηναίος πολίτης εργάτης  της Χρυσής εποχής του Περικλή είχε ημερομίσθιο 2 δραχμές ενώ οι γλύπτες και οι γιατροί κέρδιζαν μέχρι και 6 δραχμές την ημέρα. Το κόστος ενός Αθηναϊκού σπιτιού ήταν 400 με 1000 δραχμές.

Μετά τον Αλέξανδρο, το όνομα δραχμή χρησιμοποιούνταν σε πολλά Ελληνιστικά βασίλεια της Μέσης Ανατολής και στην Αίγυπτο των Πτολεμαίων. Το Αραβικό νόμισμα ντιρχάμ γνωστό από την προ Μωάμεθ εποχή ακόμα προέρχεται από την λέξη δραχμή ή δίδραχμο και χρησιμοποιείται ακόμα σαν όνομα στο Μαρόκο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δραχμή στον αρχαίο κόσμο αντικαταστάθηκε από το ρωμαϊκό δηνάριο το 146 π.Χ. Επανεμφανίστηκε  σαν νομισματική μονάδα στην μοντέρνα Ελλάδα τον Μάιο του 1832, αμέσως μετά από την εγκαθίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους αντικαθιστώντας τον Φοίνικα που είχε χρησιμοποιηθεί στα χρόνια του Καποδίστρια και για 5 μόνο χρόνια. Η πρώτες δραχμές της περιόδου εκείνης κόπηκαν στην Αίγινα (κατά σύμπτωση εκεί και που οι πρώτες Αρχαίες δραχμές εκδόθηκαν το 670 π.Χ) και είχαν στην μπροστινή τους πλευρά το κεφάλι του Βασιλιά Όθωνα. Η δραχμή τότε υποδιαιρέθηκε σε 100 λεπτά. Τα πρώτα νομίσματα ήταν χάλκινα των 1,2,5 και 10 λεπτών, ασημένια 25, 50 λεπτών και 1 και 5 δραχμών και το χρυσό των 20 δραχμών. Το ασημένιο της δραχμής ζύγιζε 4.5 γραμμάρια ενώ περιείχε 90% ασήμι ενώ το χρυσό εικοσάρικο περιείχε 5.8 γραμμάρια χρυσό.

Το 1863 εκδόθηκε η δραχμή με τον βασιλιά Γεώργιο τον 1ο και έμοιαζε σε σχήμα και βάρος της αρχαίας αττικής δραχμής. Παρόλα αυτά σύντομα το σύστημα άλλαξε και το 1868 η δραχμή απόκτησε το ίδιο βάρος με το γαλλικό φράγκο. Η αλλαγή αυτή του νομίσματος τότε είχε επιπλέον νομίσματα 5 και 10 λεπτών από χαλκό με το όνομα οβολός και διόβολον, ασημένια νομίσματα 20 και 50 λεπτών, 1,2 και 5 δραχμών και χρυσά νομίσματα 5,10 και 20 δραχμών. Επίσης εκδόθηκαν ελάχιστα χρυσά νομίσματα αξίας 50  και 100 δραχμών. Το 1893 όμως η υπερβολική κατασπατάληση και δανεισμός επέφεραν την χρεωκοπία.

Τα χαρτονομίσματα εκδόθηκαν για πρώτη φορά από την Εθνική τράπεζα το 1841 και ήταν των 10 δραχμών.
Κατά την διάρκεια της Κατοχής η τρομερή αύξηση του πληθωρισμού και η Γερμανική λεηλασία του Ελληνικού Θησαυροφυλακίου δημιούργησε διαρκής υποτιμήσεις που είχε ως αποτέλεσμα με το τέλος της Κατοχής να υπάρχουν χαρτονομίσματα 100 δισεκατομμυρίων δραχμών.
Με την απελευθέρωση υπήρξε ανατίμηση και οι παλιές δραχμές ανταλλάχθηκαν με νέες σε αναλογία 50 δισεκατομμύρια προς 1 ενώ εκδόθηκε μόνο χαρτονόμισμα ενώ ο πληθωρισμός ήταν υψηλός.
Νέα ανατίμηση με 1000 προς 1 έγινε το 1953 με σκοπό συγκρατηθεί ο υπερπληθωρισμός.
Την 1η Ιανουαρίου 2002 η Δραχμή αντικαταστάθηκε επίσημα από το Ευρώ για να ισχύσει αυτό και νόμιμα από την 1η Μαρτίου του ιδίου έτους. Η δραχμή κατά την διάρκεια της ανακύκλωσης σε ευρώ κόστιζε τότε 0.0029 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...