Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Με 5.000.000 ευρώ κλείνουν άρον άρον την υπόθεση της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο !!!

 Η ¨ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ¨ και η ¨ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ¨ ζουν και …βασιλεύουν !!!

Είκοσι ημέρες αργότερα, ο ανασχηματισθείς πλέον υπουργός ΠΑΠΕΝ κος Π. Λαφαζάνης, αποφάσισε ότι το κόστος της …αποκατάστασης ανέρχεται μόλις στα 5.000.000 ευρώ. !!!

Η απόφαση του πρώην ...
υπουργού (αρ. πρωτ. οικ. 244) στις 14/7/2015, έχει σαν θέμα:

 ¨Λήψη μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημίας από  τον υπεύθυνο φορέα εκμετάλλευσης «Γενική Ανακύκλωσης – Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.» στο γήπεδο της δραστηριότητας του «ανακύκλωσης μεταλλικών και μη μεταλλικών μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων-διαλογής (μηχανικής  και  χειροδιαλογής»), κοπής, δεματοποίησης, εμπορίας  ανακυκλώσιμων μη επικινδύνων  στερεών  αποβλήτων (παλαιόχαρτο, πλαστικό, ξύλο, μέταλλο, υαλόθραυσμα, κ.α.)- παραγωγής RDF μετά της προσωρινής αποθήκευσης αυτών», στη  θέση  «Πεύκο  Μαυράκη»  ή  «Πάτημα»  στον Ασπρόπυργο Ν. Αττικής

Στο κείμενο της απόφασης αναγνωρίζουν ότι η καύση των αποθηκευμένων αποβλήτων και ειδικότερα των πλαστικών προκαλεί περιβαλλοντική  ζημία ή  αποτελεί  απειλή  για  την  πρόκληση  περιβαλλοντικής  ζημίας στο έδαφος και στα ύδατα και απειλή για τη δημόσια υγεία.
Παραδέχονται επίσης ότι στο χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης παραμένουν άνω των εκατόν σαράντα χιλιάδων κ.μ. (140.000 m3) αποκαΐδια, τα οποία είναι φορτωμένα με διοξίνες, φουράνια και βαρέα τοξικά μέταλλα.
Χωρίς λοιπόν να περιμένουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων ώστε να καθορίσουν και το ασφαλές είδος της διαχείρισης και αποκατάστασης των ρυπασμένων στοιχείων, αποφάσισαν ότι το κόστος είναι 5.000.000 !!!
Το στοιχείο αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Φίλες, φίλοι αναγνώστες
Εάν οι συγκεντρώσεις των διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων στα απόβλητα είναι σε υψηλές τιμές, όπως αναμένεται, η διαχείρισή τους θα πρέπει να γίνει με τους όρους- κανόνες που ισχύουν για τα  επικίνδυνα απόβλητα. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να μην γίνουν δεκτά σε ΧΥΤΑ, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν ειδικοί αδειοδοτημένοι χώροι διαχείρισης εντός και εκτός Ελλάδος κάτι που θα εκτινάξει το κόστος διαχείρισης ίσως και πάνω από 150.000.000 ευρώ !!!

Γιατί τόση βιασύνη στην εκτίμηση του κόστους ???

Γνώριζε όλα τα δεδομένα ο υπουργός όταν υπέγραφε την απόφαση ή μήπως οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να εισηγούνται …λύσεις υπό την επήρεια της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ???

Ελπίζουμε ο Εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση να διερευνήσει και το πραγματικό κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας και διαχείρισης των αποβλήτων.

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...