Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΑΠΕ: Οι ακριβές ενεργειακές boutique !!!

Πράσινο: Αιολικά, Κόκκινο: Φωτοβολταϊκά, Μπλέ: Υβριδικά
Πριν από δυο δεκαετίες περίπου πολλές κυβερνήσεις, μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οραματίζονταν ένα λαμπρό μέλλον με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και νέες θέσεις εργασίας.
Όμως τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησαν ότι οι πολιτικές, οι οποίες στηρίζουν μια βιομηχανία που καταβροχθίζει τεράστιες επιδοτήσεις, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας και επιπλέον αυξάνουν την ενεργειακή φτώχεια.

Η Ε.Ε αντί της άνθησης της …πράσινης οικονομίας για το καλό των πολιτών, που υποσχέθηκαν οι ¨πράσινοι¨ πολιτικοί και οι ¨οικολόγοι¨, αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλη κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομικού εφιάλτη, με σχεδόν 27 εκατομμύρια ανέργους και πολλές χώρες σε ...
πτώχευση, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά), όπως έχει αποδειχθεί, είναι ακριβές boutique ενέργειας, τις οποίες πολύ συχνά δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν οι πολίτες όταν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια, γιατί απλούστατα  είναι διαλείπουσες πηγές.

Στα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ εκατομμύρια οικογένειες έχουν αναγκαστεί σε ενεργειακή ένδεια. Σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες ξεσηκώνονται ενάντια στην αύξηση του κόστους της …πράσινης ενέργειας και απαιτούν από τους νομοθέτες να αποκηρύξουν τη στήριξη και τις επιδοτήσεις σε αυτή τη δαπανηρή μορφή ενέργειας.

Στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνεται η διαφορά του ενεργειακού κόστους οικιακής κατανάλωσης σε ΗΠΑ και Ε.Ε.


Το 2013, οι μέσες τιμές για οικιακή κατανάλωση στην ΕΕ ήταν  0,20 ευρώ / kWh, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 26,57 σεντ / kWh, αύξηση 43% από τη μέση τιμή των 18,80 σεντ / kWh το 2006. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόνο κατά 17%, από 10,40 σεντ / kWh σε 12,12 σεντ / kWh.

Οι ΑΠΕ απορροφούν σε παγκόσμιο επίπεδο το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, ενώ συμμετέχουν στο μικρότερο ποσοστό ενεργειακής κάλυψης.
Δείτε το χαρακτηριστικό διάγραμμα των επιδοτήσεων στις ΗΠΑ.
Φυσικά στην Ε.Ε λόγω των υψηλότερων επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Η πολιτική του Energiewende στη Γερμανία ωφέλησε μόνο τις βιομηχανικές εξαγωγές άχρηστων συστημάτων ΑΠΕ! Όσον αφορά στις τιμές λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι φόροι και οι εισφορές ,για την επιδότηση των ΑΠΕ, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των τιμών, οι αυξήσεις την τελευταία δεκαπενταετία εκτινάχθηκαν στα ύψη !!!

Στη χώρα μας οι αδειοδοτήσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών συνεχίζονται με ξέφρενο ρυθμό, παρά τους προβληματισμούς για τα πραγματικά ¨οφέλη¨ των ΑΠΕ.
Τώρα είναι το κατάλληλο timing να αναληφθούν δράσεις από τη νέα κυβέρνηση. Η οικονομία δεν αντέχει την δήθεν πράσινη ενεργειακή πολιτική του Γ.Α.Π. και γενικά των πράσινων εκπροσώπων της κας Μέρκελ.

Η αρχική φωτό δείχνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστροφής μιας ολόκληρης επαρχίας, αυτή της Σητείας, με πρόσχημα την …πράσινη ανάπτυξη !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...