Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ακυρώνονται άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοµάζα!

Τελικά, δικαιωθήκαμε !!!

Μετά και από και τις σχετικές αναρτήσεις μας, οι αρμόδιοι κατάλαβαν ότι οι περισσότερες άδειες που δίδονται στη χώρα μας για κατασκευή μικρών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, έχουν σαν μοναδικό στόχο το ¨ξέπλυμα¨ τοξικών και άλλων αποβλήτων !!!


Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας (ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ) είχαμε επισημάνει τους κινδύνους από την αλόγιστη αδειοδότηση αυτών των δήθεν μονάδων ΑΠΕ.

Την Παρασκευή 24/4/2015 σε ...
επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, για τη κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στην Κοινότητα Βασιλικών του Δήμου Θέρμης ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ κος Λαφαζάνης ανακοίνωσε:

¨..Την επανεξέταση του ισχύοντος Νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκές, ασαφές και διάτρητο, με αποτέλεσμα να επωφελούνται κερδοσκοπικές επενδύσεις οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση..¨.

Λίγες ημέρες ενωρίτερα με τρείς αποφάσεις του ο Υπουργός ακύρωσε σχετικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που είχε χορηγήσει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αφορούσαν σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, που επρόκειτο να εγκατασταθούν στο Μαρκόπουλο Αττικής.
Οι αποφάσεις (ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Φίλοι αναγνώστες
Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί εκατοντάδες άδειες από τους αρμόδιους φορείς (ΡΑΕ, ΥΠΑΠΕΝ, Περιφέρειες) για την παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας από βιοµάζα.
Μόνο στην Κρήτη έχουν κατατεθεί ήδη 200 περίπου τέτοιες αιτήσεις!!!!
Με μια μικρή διαδικτυακή περιήγηση στη σελίδα όπου δημοσιεύονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (ΕΔΩ), θα φρίξετε από τον …υπερβάλλοντα ζήλο των αρμοδίων για χορήγηση τέτοιων αδειών.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων, η άποψη μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα είναι ότι ενδείκνυται κυρίως για συμπαραγωγή (και παραγωγή θερμότητας) εντός μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή έστω πλησίον αυτών ώστε να περιορίζονται τα προβλήματα μεταφοράς και γενικότερα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Κε Υπουργέ
Εκτός από την ακύρωση παράνομων αποφάσεων, επιβάλλεται να ελεγχθούν ποινικά όλοι αυτοί που αδειοδοτούν, γνωμοδοτούν, κλπ, κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...