Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΕΣΠΑ: Σαν να μην άλλαξε τίποτα !!!

Αναμέναμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ξεκινούσε ο έλεγχος των χορηγήσεων -  επιχορηγήσεων από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ πριν τις εκταμιεύσεις. Όμως δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε !!! Η χρηματοδότηση των … ενταγμένων έργων της προηγούμενης ¨πράσινης¨ διακυβέρνησης, όπως αυτά των ΑΠΕ, και άλλα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, συνεχίζεται κανονικά !!!

Θα δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Στις 20/2/2015, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΠΕΝ, με δύο αποφάσεις που έχουν σαν θέμα ¨ Ένταξη - Χρηματοδότηση Πράξης, στο Μέτρο 2.1 Υδατοκαλλιέργεια, του Άξονα Προτεραιότητας 2, του Ε.Π. Αλιείας 2007-2013, με Δικαιούχο την  εταιρεία «ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Α.Ε.¨, χρηματοδοτεί με 589.866,35 ευρώ την προαναφερομένη επιχείρηση.
Τα κονδύλια αυτά προορίζονται για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας στις θέσεις Σαμόλι - Λιβάδι Ληξουρίου και Κόκκινος Βράχος - Κόλπος Αργοστολίου, του Δήμου Κεφαλονιάς.

Πρόεδρος της επιχείρησης είναι ...
 ο κος Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός της Κυβέρνησης Γ.Α.Π., όπως δηλώνεται στο βιογραφικό που υπάρχει στο site ΕΔΩ. (Αρχική φωτο - Στα πλαίσια μιας ομιλίας του τ. Υπουργού στις 15/2/2015, με θέμα την Ελληνική κρίση ).

Τι το περίεργο θα πείτε…
Όπως χρηματοδοτούνται και άλλες όμοιες επιχειρήσεις, έτσι χρηματοδοτείται και αυτή.
Όμως, με όλη την καλή διάθεση, ας ανατρέξουμε λίγο πίσω στο 2011 και θα καταλάβουμε καλύτερα.

(Το παρακάτω ιστορικό από ΕΔΩ)
¨Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου 2011, η Βουλή των ελλήνων ψήφισε για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως είχε ζητήσει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Εκείνη την εποχή, στα κυβερνητικά συρτάρια βρίσκεται ένα σχέδιο για Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ρύθμιζε το πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών και την στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του. Και όμως, εκείνη την ημέρα έγιναν πράγματα και θαύματα.

Πρώτα-πρώτα, συνεδρίασε η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή επί του σχεδίου. Μιας και η πρωτοβουλία ανήκε στο υπουργείο περιβάλλοντος, η επιτροπή διαβίβασε την γνωμοδότησή της στο εν λόγω υπουργείο. Εκεί την παρέλαβε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος, βάσει αυτής, διαμόρφωσε την τελική εισήγηση του υπουργείου και την διαβίβασε στην επιτροπή συντονισμού κυβερνητικής πολιτικής. Έχοντας αυτή την εισήγηση στα χέρια τους, οι επτά υπουργοί που προαναφέραμε (οκτώ με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος) συνεδρίασαν, μελέτησαν την εισήγηση, την αξιολόγησαν θετικά, συνέταξαν την σχετική ΚΥΑ και την υπέγραψαν. Τέλος, η φρεσκοϋπογραμμένη ΚΥΑ έφυγε γα το εθνικό τυπογραφείο και δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β-2505 της 4/11/2011). Κι όλα αυτά μέσα σε μια μόνο μέρα, σε λιγότερες από 24 ώρες!

Πριν στεγνώσει το μελάνι στο ΦΕΚ όπου δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ, ξέσπασαν αντιδράσεις. Όλοι υποστηρίζουν το ίδιο πράγμα: η εφαρμογή αυτής της ΚΥΑ συνιστά τεράστιο πλήγμα και στο περιβάλλον και στον τουρισμό. Στις 16 Νοεμβρίου παραιτείται ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικών Μελετών, ο καθηγητής τού ΕΜΠ Λουδοβίκος Βασενχόβεν, καταγγέλοντας ότι το υπουργείο περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση της ΚΥΑ χωρίς να περιμένει την γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

Μια από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών που ευνοείται σκανδαλωδώς από την συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι η “Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΕ (Kefalonia Fisheries)”. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι ο -τότε- υπουργός πολιτισμού & τουρισμού, ο οποίος συνυπογράφει την επίμαχη ΚΥΑ, μη έχοντας την παραμικρή ευαισθησία να δηλώσει κώλυμα

Με βάση το παραπάνω ιστορικό, θα ρωτήσουμε τους αρμόδιους του ΥΠΑΠΕΝ:
·       Ελέγχθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία, που είχαν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων το 2011, πριν προχωρήσετε στην ένταξη και χρηματοδότηση της επιχείρησης???
·       Έχουν ληφθεί υπόψη οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ??

Περιμένουμε απαντήσεις….

Οι αποφάσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...