Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Παίρνουν ¨φωτιά¨ τα ρακοκάζανα στην Κρήτη!!!

Οι μαντινάδες και η ρακή είναι μες στη ζωή μου
τσι φύσης τό ’να απόσταγμα, και τ’ άλλο τσι ψυχής μου.

Τα καζανέματα, αυτή η γνήσια έκφραση της κρητικής παράδοσης, αποτελούν το κεντρικό γεγονός του φθινοπώρου. Μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της μπορεί να χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρεί μέχρι και σήμερα αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της. Η κρητική ρακή δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν, είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας παράδοσης που αρνείται να σβήσει. Είναι η ταυτότητα μιας κουλτούρας, που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κρητική φιλοξενία. Η ρακή, το διάφανο μυρωδάτο νέκταρ της κρητικής γης, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των περήφανων κατοίκων της. Συντροφεύει πόνους και χαρές, λύπες και ξεφαντώματα, γίνεται αφορμή για ανταμώματα, πυροδοτεί γλέντια και χορούς. Στη καζανορακοκατάνυξη γίνονται όλοι μια μεγάλη παρέα με καλεσμένους, φίλους, γνωστούς, άγνωστους και περαστικούς.

Δυο λόγια για ...
όσους δεν γνωρίζουν τη διαδικασία της παραγωγής της ρακής.

Στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα στράφυλλα (πολτοποιημένα σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος, τα οποία έχουν μείνει αποθηκευμένα σε μεγάλα βαρέλια για 30-40 ημέρες, ωσότου γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια, προστίθεται η κατάλληλη ποσότητα νερού και ανάβεται η φωτιά. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει η διαδικασία της απόσταξης (υγροποίηση ατμών) ξεκινά. Σε λίγη ώρα, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, η πρωτόρακη, πολύ δυνατή, σκέτο οινόπνευμα! Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς. Συνήθως το καζάνι «κλείνει» περίπου στους 18 βαθμούς.
Λέγεται ότι η παραγωγή ξεκίνησε στο Άγιον Όρος τον 14ο αιώνα και σταδιακά εξαπλώθηκε στην Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Κρήτη. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920, οπότε και δόθηκαν ειδικές άδειες σε αγρότες, με στόχο την οικονομική ενίσχυσή τους μέσα από την παραγωγή της ρακής.
Φέτος όμως η έκδοση αδειών απαιτεί γνώση υπολογιστή!!! Πρέπει να στείλουν e-mail στο υπουργείο με όλα τα στοιχεία για να τους αποστείλουν σχετικό κωδικό και μετά άλλος φορέας θα εκδώσει την άδεια.
Οι καζανάρηδες όμως απαντούν:
Παρά που οι χρόνοι κι η ζωή έχουν αλλάξει ντίπι
εμείς τα ρακοκάζανα θα σταίνομε στην Κρήτη

Μια Σητειακή κοντυλιά του Στρατή Καλογερίδη, πρωτομάστορα βιολιστή της κρητικής μουσικής αφιερωμένη στους καζανάρηδες του χωριού μου!!! Ερμηνεύει ο Γιώργης Σφακιανάκης ή Αβυσσηνός από την δισκογραφία με τίτλο "Χοροί και τραγούδια της Κρήτης"

Υ.Γ προσωπικό, προς το παρεάκι: Μπορεί να μην είμαι μαζί σας, αλλά πιείτε μια ρακή για μένα και μην ξεχάσετε τη web camera να σας σε θωρώ και να σας ακούω έστω και από μακριά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...