Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Υγρά καύσιμα: Υψηλότερες τιμές ακόμη και από αυτές της Γερμανίας !!!

Συγκρίνοντας τις τιμές των υγρών καυσίμων στις 28 χώρες της Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη και την κρίση που βιώνουμε, η Ελλάδα σπάει όλα τα ρεκόρ!!

Αυτές τις ημέρες και λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (10-12 λεπτά/λίτρο), ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά για τις τιμές των υγρών καυσίμων γενικότερα.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης και μια πλήρη εικόνα θα πρέπει να ξέρουμε σε ποια επίπεδα ευρίσκονται οι αντίστοιχες τιμές υγρών καυσίμων στις χώρες της Ε.Ε. και μάλιστα στις πλούσιες χώρες του βορρά.

Χρησιμοποιήθηκαν τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε (ΕΔΩ) με τελευταία ανανέωση στις 12/9/2014.
Ας δούμε λοιπόν τι ...
προκύπτει:

Πετρέλαιο θέρμανσης.


Το διάγραμμα σε φθίνουσα σειρά απεικονίζει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανά 1000 λίτρα στις 28 χώρες της Ε.Ε.
Την υψηλότερη τιμή έχουν η Δανία (1500 ευρώ) και η Ιταλία (1385 ευρώ), τη χαμηλότερη το Λουξεμβούργο (726 ευρώ) και η χώρα μας ευρίσκεται στην 6η θέση (1238 ευρώ) (ακόμη και αν συνυπολογίσουμε την πρόσφατη μείωση του ΕΦΚ).
Στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή είναι (826 ευρώ)!!!!!!
Αν συγκρίνουμε τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τους φόρους, η Ελλάδα ευρίσκεται στη 12η θέση (665 ευρώ), η Ιρλανδία στην πρώτη(794 ευρώ) και η Ολλανδία στην τελευταία (365 ευρώ).

Βενζίνη 95 οκτανίων


Όσον αφορά στις τιμές της βενζίνης 95 οκτανίων με βάση τα στοιχεία του παραπάνω διαγράμματος προκύπτει:

Την υψηλότερη τιμή έχουν η Ιταλία (1730 ευρώ) και Ολλανδία (1727 ευρώ), τη χαμηλότερη η Πολωνία (1264 ευρώ) και η χώρα μας ευρίσκεται στην 3η  θέση (1664 ευρώ).
Στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή είναι (1565 ευρώ)!!!
Αν συγκρίνουμε τις τιμές χωρίς τους φόρους, η Ελλάδα ευρίσκεται  στη 11η θέση (670 ευρώ), η Βουλγαρία στην πρώτη(722 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελευταία (626 ευρώ).

Πετρέλαιο κίνησης
 

Με βάση τα στοιχεία της Ε.Ε προκύπτει:
Την υψηλότερη τιμή για το πετρέλαιο κίνησης έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο (1697 ευρώ) και η Ιταλία (1612 ευρώ), τη χαμηλότερη το Λουξεμβούργο (1175 ευρώ) και η χώρα μας ευρίσκεται στην 14η θέση (1356 ευρώ).
Στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή είναι (1367 ευρώ).
Αν συγκρίνουμε τις τιμές χωρίς τους φόρους, η Ελλάδα ευρίσκεται στη 2η θέση (760 ευρώ), η Βουλγαρία στη πρώτη(777 ευρώ) και η Γαλλία στην τελευταία (637 ευρώ).
Παρατήρηση: Η τιμή χωρίς τους φόρους για το πετρέλαιο κίνησης στη χώρα μας, εάν λάβουμε υπόψη και τις αντίστοιχες τιμές των άλλων υγρών καυσίμων, είναι πολύ υψηλή σε σχέση με αυτή των  χωρών της Ε.Ε και δεν μπορεί να εξηγηθεί ακόμη και αν κάποιος ισχυρισθεί ότι οφείλεται σε κάποιες ποιοτικές προδιαγραφές όπως αυτή της περιεκτικότητας σε θείο (S). Σε κάθε περίπτωση, αφού εξαρτάται κυρίως από τα διυλιστήρια, κάποιοι αρμόδιοι θα πρέπει να το αιτιολογήσουν.

Συμπέρασμα
Με τέτοιες τιμές υγρών καυσίμων και ενέργειας γενικότερα, η εξαγγελίες περί ανάπτυξης θα μείνουν απλά εξαγγελίες και λόγια του αέρα.
Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα (ηλεκτρισμός, θέρμανση, κίνηση) και σε κάθε περίπτωση ας έχουν υπόψη τους ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων και οι αγωγοί φυσικού αερίου, που κάθε μέρα επαγγέλλονται, χρειάζονται πολλά χρόνια μέχρι να γίνουν πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...