Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Το μεγάλο σκάνδαλο των βιοκαυσίμων

Φυτεία φοινικέλαιου στην Ινδονησία
Τα βιοκαύσιμα προκαλούν πείνα, ατμοσφαιρική ρύπανση και κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ!!!

Η ιστορία των βιοκαυσίμων είναι το τέλειο παράδειγμα ¨πράσινης¨ απάτης.
Οι απανταχού ¨πράσινοι¨ υπερασπίστηκαν τα βιοκαύσιμα ως όπλο κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη , υποστηρίζοντας ότι θα εκπέμπουν πολύ λιγότερο CO2 από ό,τι τα ορυκτά.
Το σκεπτικό τους: Τα φυτά απορροφούν CO2, ενώ κατά την καύση των βιοκαυσίμων  απελευθερώνονται ίσες ποσότητες στην ατμόσφαιρα, επομένως μηδενικές εκπομπές .
Αλλά το όνειρο αυτό έχει γίνει ένας εφιάλτης. Ακόμα και ο Αλ Γκορ, ο ¨Πάπας¨ της κλιματικής αλλαγής, ...

παραδέχεται ότι ήταν ένα «λάθος».

Στην Ε.Ε, τα βιοκαύσιμα, που βασίζονται σε καλλιέργειες, έχουν αντικαταστήσει το 5% των καυσίμων των μεταφορών. Εάν οι εκπομπές
CO2 των βιοκαυσίμων ήταν μηδενικές θα έπρεπε και οι εκπομπές από αυτή την πηγή να είχαν μειωθεί κατά 5%, δηλαδή κατά περίπου 59 εκατ. τόνους (Mt).
Αλλά μια μελέτη του 2013, από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, δείχνει ότι η αποψίλωση των δασών , τα λιπάσματα και τα ορυκτά καύσιμα, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, εκπέμπουν  περίπου 54Mt CO2. Έτσι, η συνολική μείωση
CO2 στην ΕΕ θα είναι πολύ μικρή περίπου 5MT.
Όμως, το κόστος για τους φορολογούμενους θα έφθανε τα 6 δις £ το χρόνο. Δηλαδή 1.200 £ για κάθε τόνο μείωσης CO2.
Το κόστος αυτό είναι 300 φορές μεγαλύτερο από τις 4£  που κοστίζει ο τόνος του CO2 με βάση το σύστημα εμπορίας ρύπων!!!

Οι καλλιέργειες για την παραγωγή των βιοκαυσίμων της Ε.Ε καταλαμβάνουν έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος του Βελγίου και χρησιμοποιούν νερό για άρδευση όσο νερό των ποταμών Σηκουάνα και Έλβα μαζί!!!
Επιπλέον, οι αγρότες χρησιμοποιούν ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα, όπως λεύκες, ιτιές και ευκάλυπτο για την παραγωγή των βιοκαυσίμων. Δυστυχώς, αυτά τα δέντρα εκπέμπουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ισοπρένιο, έναν ατμοσφαιρικό ρύπο που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Lancaster δείχνει ότι αυξάνοντας τις καλλιέργειες,  για να επιτευχθεί ο στόχος 10% της ΕΕ, θα αυξηθεί και η  ατμοσφαιρική ρύπανση με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνησιμότητα κατά 1.400 θανάτους ετησίως.

Αλλά το πιο σημαντικό, από ηθική άποψη , είναι το γεγονός ότι η χρήση γης για την παραγωγή των βιοκαυσίμων και όχι τροφίμων, σε έναν κόσμο όπου σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν, είναι έγκλημα.
Εκτιμάται ότι οι εκτάσεις που καλλιεργούνται σήμερα για την παραγωγή βιοκαυσίμων θα μπορούσαν  να θρέψουν 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρά το γεγονός ότι τα βιοκαύσιμα δεν είναι ο μόνος λόγος για τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο . Είναι δύσκολο για τους φτωχούς ανθρώπους να αγοράσουν τρόφιμα , όταν οι Δυτικοί ανεβάζουν τις τιμές λόγω των επιδοτήσεων στα βιοκαύσιμα. Υπολογίζεται ότι σήμερα 30 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν, ως άμεσο αποτέλεσμα των βιοκαυσίμων. Και η προοπτική αύξησης αυτών των καλλιεργειών, θα οδηγήσουν 40 - 135.000.000 ανθρώπους στην πείνα μέχρι το 2020 .

Γιατί επιμένουν τα βιοκαύσιμα ; Η απάντηση είναι απλή! ¨πράσινα¨ συμφέροντα - ¨πράσινα¨ κέρδη.
Δεκάδες δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές!!!

Ας σταματήσει τώρα η  ανήθικη τρέλα των βιοκαυσίμων .

ΠΗΓΗ: Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...