Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Τι συμβαίνει με τη γεωθερμία???

Στις 18.12.2013 με αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ κου Α. Παπαγεωργίου κηρύχτηκε έκπτωτη η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ ΑΕ λόγω στέρησης του δικαιώματος μίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Κεντρικής και Νότιας Χίου και νήσο Σαμοθράκη.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό είχε κηρυχθεί έκπτωτη και η ΙΤΑ Α.Ε.- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

Ένα μικρό ιστορικό
Ο αρχικός διαγωνισμός έγινε στις 16/3/2011 για τις 4 περιοχές και συγκεντρώθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από έξι (6) εταιρίες ή Κοινοπραξίες. Το χρηματικό ύψος των προσφορών και για 4 γεωθερμικά πεδία (Δέλτα ποταμού Έβρου, Δέλτα ποταμού Νέστου, Σαμοθράκη, Κεντρική και Νότια Χίος)
ξεπέρασε τα 350 εκατ. Ευρώ.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν η Ιταλική ENEL SA, η Ισραηλο-αμερικανική ORMAT Int. και η Καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.
Τότε, οι της ...
πράσινης ανάπτυξης, πανηγύριζαν ανακοινώνοντας:

¨Η επιτυχία του διαγωνισμού δικαιώνει την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη  Μανιάτη, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στα χρόνια αιτήματα Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών προχώρησαν σε αυτήν την Προκήρυξη, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.¨

Tην 1η Σεπτεμβρίου 2011 οι περιοχές  κατακυρώθηκαν στην ΙΤΑ Α.Ε.- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ .

Το Μάιο του 2013, με αποφάσεις του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κου Ασημάκη Παπαγεωργίου, κηρύχθηκε έκπτωτη η Κοινοπραξία ΙΤΑ Α.Ε.- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και στερήθηκε  το …¨δικαίωμα μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου¨

Στις 30-8-2013 κατακυρώθηκε το αποτέλεσµα του Δηµόσιου Διεθνούς Διαγωνισµού για την εκµίσθωση των δικαιωµάτων έρευνας γεωθερµικού δυναµικού δηµόσιου µεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Δέλτα ποταμού Έβρου, Δέλτα ποταμού Νέστου, Σαμοθράκη και Κεντρική και Νότια Χίος  στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ  ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» µε διακριτικό τίτλο ¨ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ ΑΕ¨. Η εταιρεία αυτή είναι του ομίλου ENEL GREEN POWER HELLAS (Ιταλικών συμφερόντων)
Τότε μάλιστα, σε σχετική μας ανάρτηση (ΕΔΩ), είχαμε επισημάνει ότι το ύψος των δαπανών για τη διενέργεια ερευνών εντός των υπό μίσθωση χώρων, ξεκίνησαν αρχικά με 350 εκατ. ευρώ, έφθασαν τα 190 εκατ. ευρώ με την περίπτωση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  και τελικά κατέβηκε στα 19 εκατ. ευρώ με την ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ.

Τώρα, ακόμη και με το χαμηλό τίμημα και η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΟΥ κηρύχθηκε έκπτωτη!!!

Κάτι δεν πάει καλά!!!
Οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν στην δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες – εξηγήσεις !!!


Οι νέες αποφάσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

μια εικασία... ΔΕΝ αντεχουμε οπολύ ΕΤΜΕΑΡ, και δινουν όσο αντεχουμε σε αυτούς με δόντι. Πχ στο Κοπελούζο και τον Μυτιληναίο. Που θα βγάλουν τις άδειες και θα τις μεταπωλήσουν. Ηδη ο Κοπ έχει πουλήσει τις άδειες για Κυκλάδες στην ΕΝελ. Ο ίδιος που μας πούλησε την μονάδα της Φλωρινας σε διπλή τιμή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...