Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η πόλις ε(θ)άλω και το δούλεμα πάει …σύννεφο!!

Η πλασματική εικόνα με τις μέσες 24ωρες τιμές των σωματιδίων PM10, το ανεπαρκές δίκτυο μέτρησης και η προβληματική παρακολούθηση - ενημέρωση

Φαίνεται ότι δεν τους βγαίνει ο αριθμός μόνο από τις αυτοκτονίες και σχεδίασαν και υλοποιούν νέα δραστικά μέτρα!! Ένα από αυτά, ίσως και το πιο αποτελεσματικό, είναι η αιθαλομίχλη.
Συνεχίζουν όμως να συσκέπτονται για να μην σκέπτονται και να μας ενημερώνουν με στυλ και υφάκι ότι:
¨Ο καπνός των τζακιών βλάπτει σοβαρά την υγεία και η ορατότητα σήμερα θα περιορισθεί στα τρία ..τζάκια¨
Επίσης, με εξαγγελίες προσπαθούν να θολώσουν τα νερά συγκαλύπτοντας το μέγεθος του προβλήματος και τους υπεύθυνους που το δημιούργησαν και μια από αυτές είναι και το δωρεάν ρεύμα για όσους ανήκουν στο κοινωνικό τιμολόγιο και μόνο για διπλάσιο αριθμό ημερών από όσες η τιμή των σωματιδίων ξεπερνά τα 150 μgr/m3!!

Για να καταλάβετε πόσο μας δουλεύουν προσέξτε τα παρακάτω:
Οι τιμές των ....
σωματιδίων PM10 είναι οι μέσες 24ωρες και ανακοινώνονται την επόμενη μέρα.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Ως γνωστόν, το χειμώνα λόγω της θέρμανσης, οι υψηλές τιμές των σωματιδίων εμφανίζονται στο διάστημα 19.00 έως 02.00. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι στο διάστημα αυτό η τιμή είναι 160 μgr/m3, δηλ μεγαλύτερη από το όριο των 150 μgr/m3 για το δωρεάν ρεύμα και στο υπόλοιπο διάστημα δηλ από 02:00 μέχρι 19.00 επειδή δεν ανάβουν τζάκια είναι  50 μgr/m3 . Τότε λοιπόν η μέση τιμή των σωματιδίων που θα ανακοινωθεί είναι 82 μgr/m3, δηλαδή κάτω από το όριο για το οποίο προβλέπεται δωρεάν ηλεκτρικό, παρά του ότι οι πολίτες χρησιμοποίησαν τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης το διάστημα που η ρύπανση ήταν πάνω από το όριο!!

Θα τολμήσουμε μια πρόβλεψη: Φέτος η μέση 24ωρη τιμή των σωματιδίων δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 149 μgr/m3!!!!

Στη σχετική σελίδα του ΥΠΕΚΑ για το πώς λειτουργεί το δίκτυο των σταθμών αναγράφεται:
¨Η μέτρηση των ρύπων γίνεται σε συνεχή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Ο χρόνος απόκρισης των αυτομάτων αναλυτών είναι της τάξης του ενός λεπτού, δηλ. ο κάθε αναλυτής δίνει μια τιμή περίπου κάθε λεπτό. Με ένα μικροεπεξεργαστή, που βρίσκεται σε κάθε αυτόματο σταθμό και που είναι συνδεδεμένος με τους αυτόματους αναλυτές, υπολογίζονται κάθε ώρα οι μέσες ωριαίες τιμές ρύπανσης. Οι τιμές αυτές μεταβιβάζονται στον κεντρικό υπολογιστή της Υπηρεσίας, μέσω τηλεφωνικής γραμμής και με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η συνεχής παρακολούθηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής.¨.
Όμως, ανακοινώνουν μόνο τις μέσες 24ωρες τιμές με τη δικαιολογία ότι το λέει η ΕΕ, ξεχνώντας βέβαια ότι σε καμιά άλλη περιοχή της ΕΕ δεν αντιμετωπίζουν τετοιο πρόβλημα αιθαλομίχλης!!!
Για να κρίνετε και το σύστημα προειδοποίησης – ενημέρωσης των πολιτών, εκτός της καθυστερημένης ενημέρωσης των μέσων 24ωρων τιμών, ξεχνούν αυτές της Παρασκευής και Σαββάτου διότι οι αρμόδιοι έχουν weekend!!

ΠΡΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ: Σε θέματα που αφορούν στην υγεία του πληθυσμού δεν χωρούν πολιτικά και επικοινωνιακά κόλπα!!!
Πυκνώστε το δίκτυο σταθμών μέτρησης σωματιδίων και εγκαταστήστε και σταθμούς μέτρησης ΒΕΝΖΟΛΙΟΥ επειγόντως!!!

ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ: Δυστυχώς και αυτό το ΠΣΚ η αιθαλομίχλη θα μας σκεπάσει!!

Η αρχική φωτο είναι από το zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...