Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Με ¨ασπιρίνες¨ δεν λύνεται το πρόβλημα της αιθαλομίχλης

κλικ για μεγέθυνση
Η υγρασία του ξύλου, η αιθαλομίχλη και η τσέπη μας.

Όταν θες να λύσεις ένα πρόβλημα τότε το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να δεις και να μελετήσεις τα αίτια που το δημιούργησαν.
Για την αιθαλομίχλη λοιπόν τα αίτια είναι σε όλους γνωστά
-        Κρίση
-        Αύξηση τιμής πετρελαίου θέρμανσης
-        Η υιοθέτηση της καύσης βιομάζας για θέρμανση και σε περιοχές με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι αρμόδιοι αντί να επικεντρώσουν τις παρεμβάσεις τους σε αυτούς τους τομείς, περί άλλων τυρβάζουν.

Άρχισαν λοιπόν τις ¨ασπιρίνες¨ και τα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα.
Πρώτα εξήγγειλαν το ¨δακτύλιο της σόμπας¨, μετά τους ¨επιθεωρητές σόμπας - τζακιών¨ και πρόσφατα τη μη χρέωση του ρεύματος σε όσους ανήκουν στο κοινωνικό τιμολόγια και για διπλάσιες ημέρες από αυτές που η συγκέντρωση των σωματιδίων ξεπερνά τα 150 μgr/m3.

Να θυμίσουμε στους αρμοδίους ότι:
Η ρύπανση σκοτώνει ακόμα κι όταν οι ρύποι είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας!!!
Επομένως οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού δεν αφορούν μόνο στις περιπτώσεις συγκέντρωσης σωματιδίων μεγαλύτερες από 150 μgr/m3 , αλλά και σε αυτές ακόμη και κάτω από τα 50 μgr/m3!. Βέβαια μπορεί να τους απασχολεί μόνο η περίπτωση, που οι κάτοικοι των ρυπασμένων περιοχών θα πέφτουν κάτω σαν τα κοτόπουλα….

Αλλά και η αποτελεσματικότητα του μέτρου αμφισβητείται, αφενός διότι τίποτα δεν διασφαλίζει ό,τι αυτοί που δεν θα πληρώσουν το ρεύμα γι’ αυτές τις ημέρες, έχουν εναλλακτικά ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης και αφετέρου μεγάλη κατανάλωση ξύλου και βιομάζας γίνεται και από πολίτες, που είτε τους έχει κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ ή που δεν ανήκουν στα κοινωνικά τιμολόγια.
Σημειώστε ότι το όποιο κόστος του μέτρου αυτού, με βάση τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ, θα το μετακυλήσουν σε όλους τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) της ΔΕΗ!! Αλλά αν είναι να βοηθήσουμε τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μικρό το κακό. Ας προσέξουν όμως μήπως η αυξημένη κατανάλωση αυτών των ημερών, η οποία θα μοιράζεται στις 60 ημέρες, αυξήσει την κλιμακωτή χρέωση!!!

Φίλοι αναγνώστες
Δεν θα μείνουμε μόνο στην κριτική, αλλά...
θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Ας εξετάσουν λοιπόν και τις παρακάτω προτάσεις:

1: Ένα σημαντικό μέτρο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και χωρίς κόστος είναι ο έλεγχος της υγρασίας των ξύλων:
Η υγρασία επηρεάζει σημαντικά την ενέργεια, που ελευθερώνεται από την καύση του ξύλου. Στο αρχικό διάγραμμα απεικονίζεται η μείωση αυτή, όσο αυξάνεται το ποσοστό υγρασίας.
Η καύση ξύλων με μεγάλη υγρασία συνεπάγεται ατελή καύση, αιθαλομίχλη και μεγαλύτερες ποσότητες ξύλου για τη θέρμανση.
Σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη αλλά και σε ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν καθορίσει μέγιστο ποσοστό υγρασίας 20% για την πώληση των ξύλων. Αντί λοιπόν να προσανατολίζονται στην καθιέρωση επιθεωρητών σόμπας – τζακιών, ας στείλουν ελεγκτές να μετρήσουν την υγρασία σε καταστήματα πώλησης ξύλων και να κλείσουν όσα δεν συμμορφώνονται. Ο έλεγχος γίνεται εύκολα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.
Όσον αφορά στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όσοι έχουν μείνει μετά τις συνεχείς … αναβαθμίσεις της πράσινης διακυβέρνησης, ας προσανατολίσουν τους ελέγχους στα αμφιβόλου ποιότητας …σκευάσματα βιομάζας και άλλα σκουπίδια, που οι επιτήδειοι πωλούν σαν καύσιμο στην …ελεύθερη αγορά !!!

2: Το σύστημα παρακολούθησης (monitoring) και ενημέρωσης του κοινού πάσχει!!!
Τις ημέρες με πρόβλημα αιθαλομίχλης πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση (ανά 2 ώρες), ειδικά τις βραδινές ώρες και όχι ένα δελτίο τύπου 24 ώρες μετά, όπως συμβαίνει τώρα. Και φυσικά να σκεφτούν και την καθιέρωση 24ωρης βάρδιας στις υπηρεσίες που παρακολουθούν το δίκτυο των σταθμών μέτρησης. Έτσι κι αλλιώς οι μέγιστες συγκεντρώσεις εμφανίζονται το βράδυ από 11 – 12 μ.μ.

3: Ειδικά φέτος και για τους λόγους που έχουμε αναπτύξει ΕΔΩ, πρέπει να μετρείται  και το βενζόλιο.

4: Οι οδηγίες - καμπάνιες ενημέρωσης κοινού για την καύση του ξύλου βιομάζας και τα άλλα θέματα σχετικά με την αιθαλομίχλη, έχουν καθυστερήσει!!!

5: Σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών σε ημέρες επεισοδίων από το σύστημα υγείας (επιφυλακή νοσοκομείων, ιατρών, ΕΚΑΒ, κλπ).

6: Οι έλεγχοι τζακιών ας περιορισθούν στα Β. Προάστια, εκεί όπου οι έχοντες πίνουν το ουίσκι, στην υγειά των κορόιδων, δίπλα στο φουλαρισμένο τζάκι επί 24ώρου βάσεως. Ίσως να καταλάβουν για μια στιγμή έστω, τη δική τους ευθύνη για ότι συμβαίνει έξω.

Και τέλος
Προσευχηθείτε να μην τύχει περίπτωση νέφους Λονδίνου!!!

Να θυμίσουμε πάλι το κόστος των επιπτώσεων στην υγεία, κάτι που δεν εξετάζουν οι αρμόδιοι, για δυο ρύπους τα  PM10 και τους υδρογονάνθρακες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...