Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΑΣΩΠΟΣ: Και πάλι από την αρχή

Μετά από πολλές αναβολές και αφού έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που η δικαιοσύνη ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης της ρύπανσης του ΑΣΩΠΟΥ, μετά από τους ελέγχους των Επιθεωρητών περιβάλλοντος το 2007, σήμερα ξεκινά και πάλι στη Θήβα η δίκη με κατηγορούμενες 15 βιομηχανίες της περιοχής.

Τον τελευταίο χρόνο, όπως έχουμε αναδείξει σε πολλές αναρτήσεις,  έχουν ενταθεί οι προσπάθειες μέσα από χρηματοδότηση μελετών εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να αποδοθούν οι υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε γηγενή αίτια και άλλες νεοθεωρίες, να ακυρωθούν οι έλεγχοι των επιθεωρητών και να θολώσουν τα νερά για το οριστικό θάψιμο του μεγάλου αυτού σκανδάλου.

Ένα ερώτημα σε αυτούς τους επιστήμονες και τους συνεργαζόμενους κρατικούς φορείς και λειτουργούς:
  • 400.000 tn/ έτος  υπολογίζονται τα τοξικά απόβλητα στη χώρα μας. Για να μην πάμε πολύ παλιά, μπορούν να μας απαντήσουν πού βρίσκονται οι 6.000.000 tn τοξικών των τελευταίων 15 ετών??
Για να τους...
βοηθήσουμε:
  • Μήπως ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις ποσότητες έχουν γίνει εδαφοβελτιωτικά, κόμποστ και άλλα βιολογικά …παρασκευάσματα ???

Να ξαναπούμε ότι αυτή η δίκη αφορά σε ένα μέρος του προβλήματος, τους παραγωγούς αποβλήτων και σε μια συγκεκριμένη περιοχή αυτή της βομηχανικής ζώνης Οινοφύτων - Σχηματαρίου.
Όμως, η ρυπασμένη έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη και μάλιστα εκτός της βιομηχανικής ζώνης και σε διαφορετικούς υδροφορείς.
Το άλλο μέρος του προβλήματος, ίσως το σοβαρότερο, είναι οι διακινητές, οι εργολάβοι και τα αφεντικά τους, που φρόντιζαν για την ¨εξαφάνιση¨ των αποβλήτων.
Μήπως λοιπόν θα πρέπει να ανοίξουν τώρα οι φάκελοι για την διαχείριση των τοξικών στη χώρα μας, με οδηγό τις περιοχές στις οποίες έχει ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα??

Ας αφήσουν λοιπόν κα γηγενή αίτια και τους οφιόλιθους, που όψιμα τους θυμήθηκαν, και ας ασχοληθούν σοβαρά με το μεγάλο πρόβλημα του ΑΣΩΠΟΥ.

Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της.
Ένα τέτοιο σκάνδαλο δεν κρύβεται!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...