Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΟΜΑΖΑ: Φέτος, εκτός από την αιθαλομίχλη και βενζόλιο !!!


¨….Οι αναφερόμενες εκπομπές βενζολίου ανά MJ θερμότητας, που παράγεται από την καύση του ελαιοπυρήνα ελιάς,  είναι περίπου 20 φορές υψηλότερες από τις εκπομπές βενζολίου σε αέρα που παράγεται από την καύση των άλλων υποστρωμάτων…¨



Μια νέα απόφαση του  Υφυπουργού οικονομικών για την καύση της βιομάζας είδε πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Η απόφαση αυτή έχει τίτλο ¨ Καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση − Απαιτήσεις και Μέθοδοι Δοκιμών ¨ και σκοπό έχει την καθιέρωση των προδιαγραφών, λοιπών απαιτήσεων και μεθόδων δοκιμών για τα στερεά καύσιμα που παράγονται από στερεή βιομάζα και προορίζονται για μη βιομηχανική χρήση.
Στα ΜΜΕ παρουσιάσθηκε με τη μορφή copypaste, χωρίς σχολιασμό, προβάλλοντας μόνο τους ορισμούς περί βιομάζας.
(Μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ)

Μια γενική παρατήρηση:
Η απόφαση αυτή στερείται ουσιαστικού περιεχομένου από τη στιγμή που απουσιάζουν εντελώς οι ασφαλιστικές δικλείδες υλοποίησης.
Το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο....
δεν απαντά, είναι:
Ποιος πιστοποιεί την τήρηση των προδιαγραφών και ποιος ελέγχει τα στερεά καύσιμα βιομάζας που παράγονται στη χώρα ή και εισάγονται??
Η επίκληση των προτύπων του ΕΛΟΤ δεν λύνει το πρόβλημα!!
Έτσι κι αλλιώς η αναφορά στο βασικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961−1
γίνεται και στην προηγούμενη σχετική καταστροφική απόφαση, με την οποία επιτρέπεται η χρήση της βιομάζας σαν καύσιμο κεντρικής θέρμανσης, του τότε υπουργού κου Παπακωνσταντίνου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να επαφίεται στους καταναλωτές ο έλεγχος τήρησης του παραπάνω προτύπου!!!

Σε πάρα πολλές αναρτήσεις έχουμε επισημάνει την επικινδυνότητα της καύσης βιομάζας σε περιοχές με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης!!
Το κόστος των επιπτώσεων στην υγεία είναι τόσο μεγάλο, που σε αυτές τις περιοχές θα συνέφερε την πολιτεία ακόμη και να παρέχει δωρεάν το πετρέλαιο θέρμανσης σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για την αποφυγή καύσης ξύλων, βιομάζας και άλλων εναλλακτικών καυσίμων αμφιβόλου ποιότητας.

Αυτή όμως η νέα απόφαση αναδεικνύει και μια άλλη διάσταση του προβλήματος, που αφορά στην καύση ελαιοπυρήνα και πυρηνόξυλου, ως καυσίμου σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης!!

¨2: − Ελαιοπυρήνας (crude olive cake): προϊόν που προέρχεται από την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.
− Πυρηνόξυλο (exhausted olive cake): ο ξηρός εκχυλισμένος ελαιοπυρήνας που παράγεται μετά την αφαίρεση του πυρηνελαίου στα πυρηνελαιουργεία¨
.
Επειδή οι συντάκτες γνωρίζουν το πρόβλημα, που θα προκύψει από την καύση αυτών των προϊόντων βιομάζας, αισθάνονται την ανάγκη στην απόφαση να προσθέσουν την παρακάτω παράγραφο:
¨…. επιβάλλεται το περιεχόμενο έλαιο επί ξηρού να μην υπερβαίνει το 2%....¨

Ας δούμε γιατί
Τα στερεά απόβλητα των ελαιουργείων, μετά την επεξεργασία για διάθεση ως βιοκαύσιμα με μορφή pellets, κλπ, κατηγορούνται εκτός από τις εκπομπές σωματιδίων και για τις εκπομπές βενζολίου και άλλων αρωματικών υδρογονανθράκων, αλλά και διοξινών!!!!

Σε περιοχές χωρίς πρόβλημα διάχυσης των ρύπων το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Σε περιοχές όμως όπως το λεκανοπέδιο Αττικής το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και με επικίνδυνες προεκτάσεις.

Από μια σοβαρή μελέτη της Ελβετικής υπηρεσίας περιβάλλοντος και όχι σαν αυτές που εκπονούνται στη χώρα μας στα μέτρα αυτών που τις χρηματοδοτούν, με τίτλο ¨ Life Cycle Assessment of Burning Different Solid Biomass Substrates¨(Αναζητείστε τη με τον τίτλο στο διαδίκτυο, διαθέσιμη σε pdf),  διαβάζουμε:

¨4.1.1.  Emissions into air
………..
The  reported  benzene  emissions  per  MJ  of  heat  generated  by  the  combustion  of  olive pomace  are  about  20  times  higher  than  the benzene  emissions  into  air  generated by  the combustion of the other substrates. The composition of the olive pomace seems to boost the formation  of  aromatic  hydrocarbons  during  and  after  the  combustion.  ……….¨

Σε μετάφραση

¨Αέριες εκπομπές
…………………
Οι αναφερόμενες εκπομπές βενζολίου ανά MJ θερμότητας που παράγεται από την καύση του ελαιοπυρήνα είναι περίπου 20 φορές υψηλότερες από τις εκπομπές βενζολίου σε αέρα που παράγεται από την καύση των άλλων υποστρωμάτων . Η σύνθεση του ελαιοπυρήνα φαίνεται να ενισχύσει τον σχηματισμό αρωματικών υδρογονανθράκων κατά τη διάρκεια και μετά την καύση …¨

Τον τελευταίο χρόνο εντύπωση μας έχουν κάνει οι πολλές αδειοδοτήσεις για επεξεργασία ελαιοπυρήνα – πυρηνόξυλου και η διάθεση σαν βιομάζα για καύση σε συστήματα θέρμανσης.
Οπότε, λόγω της χαμηλής τιμής, μπορείτε να καταλάβετε τι θα συμβεί φέτος!!!
Ακούει κανείς αρμόδιος?????

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν και βιομηχανικά απόβλητα, γιατί οι ορισμοί που δίδονται στην απόφαση αυτή, αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών!!!
Επίσης,
Άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η  λειτουργία  των ελεγκτικών μηχανισμών όχι μόνο για την ποιότητα της βιομάζας, αλλά και για τα συστήματα καύσης και την ποιότητα καύσης.
Να σημειώσουμε ότι τα χρόνια της πράσινης ανάπτυξης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ!!!!!!

Φίλοι αναγνώστες
Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά φοβόμαστε ότι η κατάσταση φέτος θα είναι πολύ χειρότερη.
Και μην ξεχνάτε!
Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας, όσον αφορά στην καύση ¨βιομάζας¨!!!!!!

Υ.Γ: Οι επίσημοι τεχνικοί φορείς σύμβουλοι της πολιτείας, αλλά και οι πράσινοι ¨ειδικοί¨ στη χώρα μας τα γνωρίζουν, αλλά κάνουν την πάπια!! Γιατί???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...