Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ: Είναι τα ¨φιλαράκια¨ ….ηλίθιε!

Για να μην παρεξηγηθούμε,
ο τίτλος είναι μια παραλλαγή του γνωστού ¨είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε¨ και δεν αφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ξανάρχισαν πάλι οι ανακοινώσεις, αυτή τη φορά από τον υπουργό ανάπτυξης, ότι θα βελτιωθεί το πλαίσιο αδειοδότησης των δραστηριοτήτων (βιομηχανίες, εξορυκτικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες κλπ).

Είναι προφανές ότι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει!!!
Χίλιους νόμους και αν ψηφίσετε, εάν δεν αλλάξουν πρόσωπα και δομές το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο!!!

Σε πολλές αναρτήσεις μας  έχουμε περιγράψει το σύστημα των αδειοδοτήσεων που έχει στηθεί και αποτελεί τη βασική αιτία δημιουργίας προβλημάτων καθυστερήσεων, αδιαφάνειας, διαφθοράς, σε κάθε είδους αδειοδότηση (περιβαλλοντική, λειτουργίας, κλπ)!!

Από τη μια μεριά οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, εργολάβοι, βιομήχανοι, από την άλλη τα πρόθυμα στελέχη των αδειοδοτουσών υπηρεσιών και στη μέση οι ¨κομιστές¨, οι μελετητικές εταιρείες.

Οι μεγάλοι φυσικά δεν έχουν πρόβλημα, διότι στις αδειοδοτούσες αρχές φροντίζουν να τοποθετούν τα δικά τους παιδιά, με την υπόσχεση φυσικά της δια βίου διατήρησης της καρέκλας.
Έτσι ρυθμίζουν και τη γενικότερη κυκλοφορία των αδειών, βάζοντας εμπόδια και σε κάποιους ¨περίεργους¨, που θέλουν να μπουν στην αγορά ενάντια στα συμφέροντά τους.
Κάποιες φορές, ....
που αντιδρούν τάχαμου, είναι για τα μάτια του κόσμου.

Οι αδειοδοτούντες πουλούν τσαμπουκά και εφαρμόζουν κατά γράμμα το νόμο, μόνο σε αυτούς που τους παίρνει, για συμπλήρωμα του εισοδήματος και για να φαίνονται καλοί στα μάτια αυτών που τους προστατεύουν.

Οι μελετητές έχουν το ρόλο του ενδιάμεσου, διευκολύνοντας την αμφίδρομη σχέση. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζονται, διότι οι αδειοδοτούντες είναι και οι μελετητές.

Σε ρόλο παρατηρητή -τροχονόμου το πολιτικό σύστημα, το οποίο βολεύεται με τις κατά καιρούς διευκολύνσεις ημετέρων!!! Μοναδική τους υποχρέωση να προετοιμάζουν  το νομοθετικό πλαίσιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ενδιαφερόμενων, φροντίζοντας να υπάρχουν  χιλιάδες παράθυρα ,τα οποία συνήθως μπάζουν ασύστολα!!!

Έτσι είναι όλοι ευτυχισμένοι!!!!

Αυτό το σύστημα έχει ξεφύγει εντελώς τα χρόνια της πράσινης ανάπτυξης!!!!!

Σπάστε την αλυσίδα!!
Όσο το σύστημα που αδειοδοτεί είναι το ίδιο σε πρόσωπα και δομές, μην περιμένετε βελτίωση.
Φυσικά,
δεν μιλάμε για την πλειοψηφία των υπαλλήλων, αλλά για στελέχη ¨παντός καιρού¨, που φτάνουν μέχρι και το επίπεδο των τμηματαρχών!!!

Άμεση αλλαγή προϊσταμένων Διευθύνσεων, Τμημάτων των αρμοδίων αδειοδοτουσών υπηρεσιών, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, για όσους έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια στην ίδια θέση!!!

και
ΕΛΕΓΧΟ και ΠΟΘΕΝ και ΕΣΧΕΣ!!!!

Διαβάστε τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση του υπουργού ανάπτυξης, όπως την αλιεύσαμε από το www.capital.gr

¨Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ταχύτερη αδειοδότηση της βιομηχανίας αρχικά, και σε δεύτερο χρόνο όλων των επιχειρήσεων, προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.
Ο νέος νόμος, το πλαίσιο του οποίου παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη, θα στηρίζεται στη λογική της «επιχειρηματικής ευθύνης», καθώς ουσιαστικά οι άδειες θα παρέχονται αυτόματα ενώ ο έλεγχος συμμόρφωσης όπου απαιτείται, θα ακολουθεί σε επόμενο στάδιο. Προβλέπεται δε ότι θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στα τέλη του 2014 – αρχές 2015.
Το νέο σύστημα αδειοδότησης θα αφορά σε όλους τους τύπους αδειών, όπως λ.χ άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης, ίδρυσης επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές  άδειες κ.α, για βιομηχανικές δραστηριότητας, επιχειρηματικά πάρκα, εξορυκτικές δραστηριότητες, λιμενικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες κ.α
Το νέο θεσμικό πλαίσιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
1. Δήλωση συμμόρφωσης επιχειρήσεων. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τις γενικές προδιαγραφές του νόμου («αυτοσυμμόρφωση»). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να προχωρήσουν στις διαδικασίες χωρίς να απαιτείται έλεγχος από το Δημόσιο σε κάθε στάδιο.
2.  Έλεγχος εκ των υστέρων. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δεν θα εξετάζονται χαρτιά, αλλά οι εγκαταστάσεις εν λειτουργία και αυτό σε δειγματοληπτική βάση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης το κυριότερο κομμάτι του νέου θεσμικού πλαισίου έχει να κάνει με τον επανακαθορισμό των προδιαγραφών και των προτύπων για κάθε δραστηριότητα
3. Δυνατότητα ελέγχων θα δοθεί εκτός από τους φορείς του Δημοσίου και σε ιδιωτικές εταιρείες, με βάση συγκεκριμένα και ενιαία πρότυπα.
4. Προς το τέλος του 2014 θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου, καθώς και ενημέρωσης για τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Όπως ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, σήμερα στην Ελλάδα απαιτούνται πάνω από 368 μέρες για να λάβει μια βιομηχανία άδεια περιβαλλοντικών όρων βιομηχανία, χρόνος τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο (82 ημέρες) σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος.
Οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο μέγεθος της γραφειοκρατίας που συνίσταται σε 47 νόμους, άλλα 11 Π.Δ, 19 υπουργικές αποφάσεις, 115 ρυθμίσεις γενικού ενδιαφέροντος και 14 Βασιλικά και Πολεοδομικά Διατάγματα…¨.

Σχόλιο
Όσον αφορά στον νέο όρο ¨αυτοσυμμόρφωση¨ προτείνουμε όταν …αυτοσυμμορφώνονται να τους στέλνουν και μια ντουζίνα δημόσιους υπαλλήλους για να τους κάνουν αέρα, μην πάθουν τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...