Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΜΑΡΩΝΙΑ: Ένα χωριό της ΚΡΗΤΗΣ εκπέμπει SOS !!!

Αυτό το πανέμορφο Κρητικό χωριό της επαρχίας Σητείας, η ΜΑΡΩΝΙΑ, σε λίγα χρόνια με τίποτα δεν θα θυμίζει την πρόσφατη αρχική φωτογραφία!!!!

Χιλιάδες στρέμματα ελιές, με παραγωγή εκατοντάδων τόνων πραγματικά καταπληκτικής ποιότητας λαδιού, θα ¨αντικατασταθούν¨ από το νέο ..φρούτο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με το όνομα ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Έτσι αποφάσισαν οι εγκέφαλοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) χορηγώντας άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιοθερµικό σταθµό ισχύος 33ΜW στη θέση «Πλατύβολα» Μαρωνιάς του Δήµου Σητείας του Νοµού Λασιθίου Κρήτης στην εταιρεία «ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.»
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά και την περιβαλλοντική αδειοδότηση της άλλης όμοιας μονάδας στην περιοχή ΧΩΝΟΣ της επαρχίας Σητείας.

Οι επιπτώσεις αυτής της δραστηριότητας θα είναι καταστροφικές για την περιοχή και κυρίως ως προς τα αποθέματα νερού, τη ρύπανση με τοξικά του υδροφόρου ορίζοντα, το οικοσύστημα, τη θνησιμότητα, κλπ . Όλες οι...
επιπτώσεις έχουν περιγραφεί αναλυτικά στην ανάρτησή μας με τίτλο: Η καταστροφή της επαρχίας ΣΗΤΕΙΑΣ ολοκληρώνεται

Για 17.700 κυβικά μέτρα νερού ετησίως κάνει λόγο η σχετική άδεια. Μια μικρή όμως περιήγηση σε επιστημονικές ανακοινώσεις η κατανάλωση νερού, για αυτήν την τεχνολογία και δυναμικότητα, προβλέπεται υπερ-πολλαπλάσια!!!!
Δεν ρώτησαν λοιπόν οι αρμόδιοι να μάθουν πρώτα, τι γίνεται με το νερό??? Θα τους έλεγαν ότι για να ποτισθούν οι ελιές κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλεμος λόγω μη επάρκειας των αποθεμάτων !!! Οπότε την εικόνα μετά τη λειτουργία του ηλιοθερμικού μπορεί κανείς να την φαντασθεί …
Ξέρετε πόσο πληρώνουν σήμερα οι αγρότες της περιοχής το κυβικό μέτρο νερού για να ποτίσουν?? 0,28 ευρώ !!!
Σημειώστε επίσης ότι κάθε ελιά χρειάζεται 2-3 κυβικά μέτρα τη θερινή περίοδο!!

Ας δούμε τι περιλαμβάνει η …επένδυση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απαιτούμενη έκταση για τέτοιες εγκαταστάσεις είναι περίπου 1500 στρέμματα!!!

Στην άδεια αναγράφεται:
¨1.  Δικαιούχος της άδειας Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία µε την επωνυµία «ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ A.E.» όπως αυτή νόµιµα εκπροσωπείται και µε της εξής µετοχική σύνθεση: Gateplus Ltd. 100% 
……………………………..
κλικ για μεγέθυνση
3.  Αντικείµενο της Άδειας
Η  παρούσα  άδεια  χορηγείται  για  την  παραγωγή  ηλεκτρικής  ενέργεια  από  ηλιοθερµικό  σταθµό  µε  τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
3.1 Ο ηλιοθερµικός σταθµός θα αποτελείται από ηλιοστάτες οι οποίοι ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία  σε κεντρικούς συλλέκτες που βρίσκονται στην κορυφή ηλιακών πύργων και θερµαίνουν υγρό µέσο µε το οποίο γίνεται παραγωγή θερµού ατµού ο οποίος τελικώς χρησιµοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
3.2 Η συνολική εγκατεστηµένη ισχύς του σταθµού παραγωγής ανέρχεται σε 33 MWe 
3.3 Η µέγιστη αποδιδόµενη στο δίκτυο ισχύς ανέρχεται σε 33 MWe.
3.4 Ο ηλιοθερµικός σταθµός περιλαµβάνει σύστηµα αποθήκευσης θερµικής ενέργειας που αποτελείται από  σύστηµα  εναλλαγής  φάσης  υλικού  (Phase  Change  Material),  π.χ.  NaNO 3 ,  και  τσιµέντου  («concrete storage») ικανού να αποθηκεύσει ενέργεια για λειτουργία του σταθµού για 3 ώρες στην ονοµαστική του ισχύ. 
3.5  Η  αδειούχος  δύναται  να  εγκαταστήσει  στο  χώρο  του  σταθµού  βοηθητικό (ούς)  λέβητα (ες) συνολικής ισχύος 103MWth κατά µέγιστο µε χρήση καυσίµου βιοντίζελ.
3.7 Ο σταθµός εγκαθίσταται στη θέση «Πλατύβολα» Μαρωνίας του Δήµου Σητείας του Νοµού Λασιθίου Κρήτης,  όπως αυτή αποτυπώνεται στα τοπογραφικά διαγράµµατα φύλλων χάρτου ΓΥΣ κλίµακας 1:5.000  και 1:50.000 τα οποία κατατέθηκαν στη ΡΑΕ µε την ως άνω αίτηση.
…………………………………..
6.  Κάλυψη αναγκών ύδατος
6.1  Για  την  λειτουργία  του  εν  λόγω  ηλιοθερµικού  σταθµού  απαιτούνται  σε  ετήσια  βάση  περίπου 17.770 m3/έτος ύδατος. 
6.2 Ο αδειούχος οφείλει να µεριµνά για τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων προκειµένου να εξασφαλίσει τις απαιτούµενες ποσότητες ύδατος για τη λειτουργία του ηλιοθερµικού σταθµού. …¨.

Και ποιοι είναι οι επενδυτές??
Άρωμα Θεσσαλονίκης εκπέμπει το επενδυτικό σχήμα.
Αναζητείστε το σχετικό ΦΕΚ (ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ − ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ)  με αριθμό 14309/13 Δεκεμβρίου 2012.

Φίλοι αναγνώστες
Μήπως κάποιοι απλώς έχουν άγνοια των δεδομένων της περιοχής ή μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό και πιο επικίνδυνο???
Τώρα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας να ψάξει και τους …επενδυτές και τους αδειοδοτούντες, πριν προχωρήσουν και οι άλλες εγκρίσεις από τα γνωστά – άγνωστα ¨πράσινα¨ lobbies!!!
Πίσω από το πρόσχημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια κρύβονται σήμερα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία δεν δίνουν δεκάρα για το περιβάλλον και την ενέργεια, αλλά μόνο για τις επιδοτήσεις (feed in tariffs).
Ο νόμος 3851/04.06.2010 προβλέπει τιμή πώλησης για τα ηλιοθερμικά στα 284,85 €/MWh, το οποίο φυσικά θα πληρώνουν οι καταναλωτές σαν τέλος ΑΠΕ!!!

Έτσι φαντάζονται την ανάπτυξη???
Εκτός και αν θεωρούν ότι οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν την γεωργία και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, τον τόπο τους σε τελευταία ανάλυση, και να μεταναστεύσουν αλλού!!!

Φίλοι Bloggers ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !!!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ !!!

Η απόφαση της ΡΑΕ (ΕΔΩ)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

istoselida den exoun?

katalytikos είπε...

Δυστυχώς όχι.
Κάποιοι αναγνώστες μας προαπαθούν να το διαδώσουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Βοηθείστε όπως μπορείτε να μαθευτεί αυτή η καταστροφική απόφαση.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Για τσεκάρετε το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αδαή και παντηβάρβαρε συντάκτη του άρθρου. Όλα τα επιχειρήματα που προβάλεις είναι πέραν του δέοντος αβάσιμα και δεικτικά του χαμηλού επιπέδου γνώσεων πάνω στο αντικείμενο. Παρόλο που είμαι φανατικά εναντίον των ΑΠΕ, με θλίβει ο καιροσκοπισμός των επιχειρημάτων σου. Η αλήθεια είναι ότι βαριέμαι να ασχοληθώ άλλο, αλλά σου προτείνω να μορφωθείς και έπειτα με βάσιμα και τεκμιριωμένα επιχειρήματα να προβάλεις την άποψή σου.

katalytikos είπε...

προς ανώνυμο 10/9/2013 - 1.52

Αγαπητέ αδαή και ????!!!!. συντάκτη του σχολίου. Δεν έχεις επιχειρήματα να προβάλεις γιατί δεν υπάρχουν!! Ίσως και λόγω χαμηλού επιπέδου γνώσεων πάνω στο αντικείμενο. Παρόλο που δεν είσαι φανατικά εναντίον των ΑΠΕ, με προβληματίζει η …επίθεση ειδικά για τα ηλιοθερμικά. Η αλήθεια είναι ότι βαριέμαι να ασχοληθώ άλλο, αλλά σου προτείνω να μορφωθείς και έπειτα με βάσιμα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να προβάλεις την άποψή σου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...