Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΛΑΡΚΟ: Κι άλλη παράταση, για την απόρριψη στη θάλασσα των µεταλλουργικών σκουριών, πριν την πώληση

Και ο Άδωνις συμφωνεί !!!

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές (ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ), ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της ΛΑΡΚΟ είναι η απόρριψη στη θάλασσα των µεταλλουργικών σκουριών.

Με νέα απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ.κ Γεωργιάδη, Βαρβιτσιώτη και Παπαγεωργίου αντίστοιχα, στις 23/8/2013, δίνεται η τρίτη κατά σειρά  παράταση και μέχρι 23 Φεβρουαρίου 2014, για την απόρριψη των µεταλλουργικών σκουριών του εργοστασίου της  εταιρείας  Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.
Να θυμίσουμε ότι μέχρι 28/8/2013 θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί η νέα θέση Λιάβδα του ∆ήµου Οπουντίων για την χερσαία απόθεση του συνόλου της παραγόµενης σκουριάς από το µεταλλουργικό εργοστάσιο.
Το αιτιολογικό της καθυστέρησης, γνωστό: ¨οι ενέργειες  αδειοδότησής βρίσκονται σε εξέλιξη.¨ (!!!!)
Δηλαδή οι ίδιοι που αδειοδοτούν, οι ίδιοι επικαλούνται και την καθυστέρηση!!! (3 χρόνια και βάλε!!!!)

Την ίδια ώρα και ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι επίκειται πώληση τόσο του εργοστασίου στη Λάρυμνα όσο και των τεσσάρων μεταλλείων, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Σήμερα 26 Αυγούστου, όταν και θα συζητηθεί το θέμα της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας.
Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην Αθήνα.

Και ένα τελευταίο.
Σε όλες τις αποφάσεις παράτασης, στο σκεπτικό αναφέρεται μια σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο...
ΥΠΕΚΑ στις 12/11/2010, δηλαδή επι υπουργίας της κας Μπιρμπίλη.
Επειδή κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, τώρα σχίζουν τα ιμάτιά τους ότι ποτέ δεν συναίνεσαν στην συνέχιση της απόρριψης της σκουριάς στη θάλασσα, να τους θυμίσουμε τι αναγράφει η σχετική ΚΥΑ:

¨9. Τα συμπεράσματα της ανοικτής σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις 12/11/2010, στην οποία παραβρέθηκαν ο Γ.Γ. της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υ.ΠΕ.Κ.Α κ. Κων. Μαθιουδάκης, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υ.ΠΕ.Κ.Α κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων (Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη), της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( ήμος Οπουντίων), επιστημονικών Φορέων (ΙΓΜΕ, ΕΜΠ και ΕΛΚΕΘΕ), της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Λάρυμνας με την επωνυμία "Η ΛΑΡΥΜΝΑ" και του Σωματείου εργαζομένων στο μεταλλουργικό εργοστάσιο της εταιρείας Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με
τα οποία προτείνεται
ομόφωνα να εγκριθεί η παράταση της άδειας απόρριψης της σκωρίας ηλεκτροκαμίνων που παράγεται στο μεταλλουργικό συγκρότημα της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ, στη θαλάσσια περιοχή του Β. Ευβοϊκού κόλπου, αφού στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και δεδομένου ότι δεν υφίσταται υπαιτιότητα της εταιρείας στην καθυστέρηση ενεργοποίησης της χερσαίας απόθεσης της σκωρίας, με την προϋπόθεση ότι, εκτός των άλλων, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος αυτής της άδειας το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα συνεχίσει τους περιοδικούς ελέγχους στην υπόψη θαλάσσια περιοχή και ταυτόχρονα η χρονική διάρκεια της άδειας αυτής θα συνδέεται με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενεργειών και έργων, έτσι ώστε να παρασχεθεί η χρονική δυνατότητα για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων υποδομής με ασφάλεια για χερσαία απόθεση της σκωρίας.
Παράλληλα η ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για τη
μείωση της ποσότητας της απορριπτόμενης σκωρίας, με τη διερεύνηση και άλλων χρήσεων σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και τη συνεχή προσπάθεια για αύξηση των πωλήσεων αυτής.¨.

Όπως καταλαβαίνετε,
παράταση στην παράταση, στο τέλος θα συνεχίσει η απόρριψη της σκουριάς στη θάλασσα, πράγμα που διευκολύνει αφάνταστα τους επίδοξους ¨επενδυτές¨.

Ολόκληρη η νέα ΚΥΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...