Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Βιολογικά προϊόντα: Όσα δεν λέγονται και δεν γράφονται…

Το βιολογικό δεν σημαίνει a priori καλό, υγιεινό και ασφαλές

Όπως διαβάσαμε στο site των New York Times, στο Όρεγκον των ΗΠΑ ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η έξαρση ηπατίτιδας Α οφείλεται στην κατανάλωση πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων και συγκεκριμένα σε ένα κατεψυγμένο μίγμα μούρων και ροδιού της εταιρείας Townsend Farms. 131 άτομα έχουν μολυνθεί (59 στο νοσοκομείο)  σε επτά πολιτείες  Αριζόνα, Καλιφόρνια , Κολοράντο, Χαβάη, Νεβάδα, Νέο Μεξικό και Γιούτα.
Σαν πιθανή αιτία της μόλυνσης πιθανολογείται η χρήση  οργανικών λιπασμάτων (κοπριά, κόμποστ),  που χωρίς έλεγχο κατακλύζουν τις βιολογικές και όχι μόνο καλλιέργειες.

Το γεγονός αυτό μας έκανε να θυμηθούμε την περίπτωση του e-coli στη Γερμανία το 2011. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 3.700 ασθένησαν μετά την κατανάλωση μολυσμένων με Ε. coli πιστοποιημένων βιολογικών φύτρων φασολιών. Επίσης, εκατοντάδες από τους επιζώντες θα χρειάζονται αιμοκάθαρση το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η αιτία ποτέ δεν προσδιορίστηκε οριστικά, αν και πολλοί πιθανολογούν ότι οφείλεται....
στο νερό άρδευσης με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα από παρακείμενο εκτροφείο βοοειδών.
Το είχαμε επισημάνει από τότε στην ανάρτησή μας με τίτλο ¨ Μετά το Γερμανικό σκάνδαλο με τις Διοξίνες, το βακτήριο E. COLI με Ισπανικά αγγούρια ¨.

Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα και οι αρμόδιοι θα πρέπει να προβληματισθούν.

  • Ποια μέτρα λαμβάνονται για να εξασφαλιστεί ότι το επεξεργασμένο νερό από βιολογική επεξεργασία, που χρησιμοποιείται για άρδευση, είναι κατάλληλο?? Σημείωση: Στη χώρα μας επιτρέπεται η άρδευση με επεξεργασμένα απόβλητα που περιέχουν e-coli (Υ.Α. οικ. 145116/2011  ΦΕΚ 354/Β`/8.3.2011)
  • Πώς ελέγχονται τα βιολογικά λιπάσματα (περίπτωση ΑΣΩΠΟΥ)
  • Ελέγχεται συχνά η παραγωγή βιολογικών καλλιεργειών ή απλώς αρκεί η αρχική πιστοποίηση ???
Βέβαια, η ΒΙΟ – Βιομηχανία με τη βοήθεια των ΟΙΚΟ - ΜΜΕ, για κερδοσκοπικούς λόγους, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά.

Ακόμη και οι περιβαλλοντολόγοι - βιολογικοί ακτιβιστές συνεχίζουν να επιτίθενται στη σύγχρονη γεωργία, ενώ εξαιρούν από κάθε ανάγκη ελέγχου τη βιολογική βιομηχανία !!

Φίλοι αναγνώστες
Όλα πρέπει να ελέγχονται ανεξάρτητα αν φέρουν τον τίτλο BIO, ORGANIC, OIKO, ECO κλπ. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι  τα τρόφιμα που τρώνε είναι ασφαλή.

ΠΗΓΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...