Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

DESERTEC: ¨Παγώνει¨ στις ερήμους της Β. Αφρικής?

Μόνο η ανάπτυξη που χτίζεται με τις κοινωνίες είναι πραγματική ανάπτυξη.

Το φιλόδοξο σχέδιο Desertec, για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ηλιακή ενέργεια από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, φαίνεται να έχει σταματήσει.
Θυμίζουμε ότι η ιδέα του Desertec αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και οδήγησε στην ίδρυση το 2009 του Desertec Foundation. Στόχος η παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη του 15% των ευρωπαϊκών αναγκών.
Το Desertec συνεργάστηκε αρχικά με 12 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως Munich Re, Siemens και Deutsche Bank, για τη δημιουργία του Desertec Industrial Initiative (Dii), κοινοπραξία επιφορτισμένη με τη μελέτη, το σχεδιασμό, την προώθηση και την υλοποίηση του έργου στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο αριθμός των εταιρειών αυξήθηκε στην αρχή σε 35 αλλά το 2012 μειώθηκε στις 18 με αποχώρηση μεγάλων εταιρειών όπως η Siemens και η Bosch.

Πρόσφατα ένα σχέδιο, που προέβλεπε την παροχή ηλιακής και αιολικής ενέργειας από το Μαρόκο στην ...
Ευρώπη, αναβλήθηκε.
Οι αρμόδιοι του Desertec ήλπιζαν τουλάχιστον στην υπογραφή μιας δήλωσης προθέσεων, αλλά ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ VI, ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής ενός ηλιακού θερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ouarzazate, στην άκρη της ερήμου Σαχάρα, με σκοπό την ικανοποίηση μόνο των ενεργειακών αναγκών του Μαρόκου. Σημειώστε ότι η Γερμανική τράπεζα Ανάπτυξης  KfW είχε υποσχεθεί χρηματοδότηση 115 εκατομμύρια € για το έργο αυτό.

Στην Τυνησία επίσης η αποδοχή του φαραωνικού αυτού προγράμματος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.
Ένας Τυνήσιος συνδικαλιστής στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ 2013, μια πενθήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα στα τέλη Μαρτίου, ρώτησε:
·       Πού θα καταναλώνεται η ενέργεια που θα παράγεται εδώ??
·       Από πού θα προέρχεται το νερό για τη λειτουργία των ηλιοθερμικών μονάδων??
·       Τι όφελος έχουν οι κάτοικοι των περιοχών??
Σε αυτά τα άβολα ερωτήματα  η Desertec Industrial Initiative δεν έχει απαντήσεις γι αυτό το λόγο δεν συμμετείχε στη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση των έργων αυτών συνδέεται στενά με πολλά και διαφορετικά προβλήματα στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα.

Ενέργεια τώρα, δημοκρατία αργότερα?? Αναρωτιούνται οι κάτοικοι και δεν παίρνουν απαντήσεις
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι υπάρχει μόνο ένα πράγμα που λείπει από αυτή την εικόνα: Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή την περιοχή και παραπονιούνται ότι δεν θα απολαμβάνουν σχεδόν κανένα όφελος από το Desertec.

Είναι κατανοητό ότι, σε μια ασταθή κατάσταση, οι πολίτες πώς να ενδιαφερθούν  για μελλοντικά ενεργειακά σχέδια, εφόσον δεν έχουν δουλειά σήμερα;

Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει…

(Όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση ΕΔΩ, ο ΓΑΠ ήταν από τους βασικούς πλασιέ του Desertec)

ΠΗΓΕΣ: spiegel, dw

Υ.Γ: Αναπάντητα τα ερωτήματα εάν τελικά το Desertec είναι ένα καθαρά ενεργειακό πρόγραμμα ή κρύβει γεωπολιτικά παιγνίδια και αν συνδέεται και με την Αραβική … άνοιξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...