Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Περιμένοντας τον (Γ)κοντό

Περιμένοντας τον Γκοντό είναι ο τίτλος θεατρικού έργου του Σάμιουελ Μπέκετ. Με απαλειφή του (Γ) το έργο μετασχηματίζεται στο Greek Reality (GR) ή άλλως στο Greek Success Story (GSS).
Επίσης, ο τίτλος του Greek Reality  θα μπορούσε να είναι ¨περιμένοντας την ανάπτυξη¨, ¨περιμένοντας τον Κινέζο¨, ¨περιμένοντας τη δόση¨, ¨περιμένοντας τους επενδυτές¨, κλπ
Να θυμίσουμε ότι στο κανονικό έργο δυο άνδρες, ο Βλαντιμίρ κι ο Εστραγκόν, συναντιούνται κοντά σε ένα δένδρο. Συζητάνε για διάφορα θέματα και ανακαλύπτουν ότι περιμένουν έναν άνδρα, που ονομάζεται Γκοντό.

Η κατάσταση που ζούμε σήμερα έχει πάρα πολλές ομοιότητες με αυτό το γνωστό θεατρικό έργο. Κατ αρχή χαρακτηρίζεται ως θέατρο του παραλόγου κάτι που περιγράφει ακριβώς την σημερινή εικόνα.
Επίσης στη υπόθεση , για όσους έχουν δει την παράσταση, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τη ζωή των Ελλήνων. Σχοινιά, δούλοι, αυτοκτονίες, διαπραγματεύσεις και όλα μέσα σε ένα κλίμα μεταφυσικό. Ακόμη και ο ρόλος του αγγελιαφόρου του Γκοντό, ερμηνεύεται από τα σημερινά παπαγαλάκια των ΜΜΕ αναγγέλλοντας στις 8μ.μ. everyday τον ερχομό της ανάπτυξης, της δόσης, της τρόικας, των επενδυτών, που για ένα μαγικό τρόπο στις 9.01 μ.μ όλα εξαφανίζονται και φτου από την αρχή.

Υπάρχουν όμως και...
διαφορές:
Η βασική είναι ότι στο έργο δυο άντρες περίμεναν τον Γκοντό, ενώ στην περίπτωση μας τρεις άνδρες περιμένουν, όχι βέβαια τον Γκοντό, αλλά τους κοντούς!!!
Το έργο χαρακτηρίζεται ως τραγικωμωδία, ενώ το δικό μας reality είναι μόνο τραγωδία. Επίσης,
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε δυο πράξεις, ενώ εμείς έχουμε φθάσει στην τρίτη και ένας Θεός ξέρει στις πόσες θα σφυρίξουν λήξη!!!

Και ο λαός????
Στο ίδιο έργο θεατές!!!!
Τραγουδάμε το γνωστό τραγούδι για τους παλαιότερους ¨Κι εμείς οι ..τρεις στον καφενέ, τσιγάρο, πρέφα και καφέ βρε δε βαριέσαι αδερφέ.¨, αλλά πεσμένοι στα τέσσερα.
Και οι …σωτήρες μας, οι …φίλοι μας, οι …δανειστές μας,  τι να κάνουν???
Η εικόνα που εμφανίζουμε τους θυμίζει, αντί το ¨περιμένοντας τον Γκοντό¨, το έργο του Παζολίνι ¨SALO ή 120 ημέρες στα Σόδομα¨!!! Οπότε ο Γκοντό στο μυαλό τους έχει μετασχηματισθεί σε ….(βλέπε παρακάτω φωτο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...