Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ:Η ¨πράσινη¨ ανάπτυξη έκανε πάλι το θαύμα της !!!

Πάταξη λαθρεμπορίας καυσίμων ή μήπως προώθηση …άνευ όρων της ¨πράσινης¨ βιομάζας ????

Το ερώτημα που μας βασανίζει, από την έκδοση της απόφασης με την οποία επιτρεπόταν η καύση της βιομάζας για θέρμανση ακόμη και σε περιοχές με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι:
Ήταν τόσο άσχετοι ώστε να μην προβλέψουν την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής??
Παρακολουθείστε λοιπόν το συλλογισμό μας και τα στοιχεία που παραθέτουμε ,για να καταλάβετε ότι μόνο άσχετοι δεν ήταν!!

Ας δούμε λοιπόν ένα λογικό σενάριο:
Ποσότητα περίπου 30% του πετρελαίου θέρμανσης που καταναλώνεται στην Αττική, λόγω της ¨εξίσωσης¨ του φόρου και της κρίσης, αντικαθίσταται από ισοδύναμη ποσότητα άλλων καυσίμων όπως ξύλο, βιομάζα κλπ. Δηλαδή 500.000 τόνοι πετρελαίου θα αντικατασταθούν από αυτά τα ¨εναλλακτικά¨ καύσιμα, η ποσότητα των οποίων με βάση το ενεργειακό ισοδύναμο (το ενεργειακό περιεχόμενο του πετρελαίου και της βιομάζας είναι 46,2 MJ/KGR και 18MG/KGR αντίστοιχα)  ανέρχεται σε 1.300.000 τόνους.
Τα δημοσιονομικά έσοδα, υπολογίζοντας την αυξημένη τιμή της υπόλοιπης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης και τη μείωση της κατανάλωσης, θα είναι περίπου τα ίδια με πέρυσι ,με μεγαλύτερη πιθανότητα να μειωθούν συνολικά, εάν η μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου είναι μεγαλύτερη από 30% ακόμη και συνυπολογίζοντας την αύξηση εσόδων λόγω του ΦΠΑ από το τζίρο της εμπορίας ξύλου, βιομάζας, σομπών, ενεργειακών τζακιών κλπ (….εάν τον αποδώσουν).
Τότε λοιπόν γιατί το έκαναν??
Λένε για ......
πάταξη του λαθρεμπορίου.
Όμως και σήμερα δεν υπάρχει εξίσωση διότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης είναι 1,42 και 1,28 ευρώ το λίτρο  αντίστοιχα, άρα το κίνητρο για το λαθρεμπόριο εξακολουθεί να υπάρχει. Επίσης, όλοι συμφωνούν ότι σήμερα υπάρχουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι για την πάταξη του λαθρεμπορίου, αφήστε που τους μεγαλο–λαθρέμπορους του κλάδου, τους γνωρίζουν όλοι με τα μικρά τους ονόματα.

Το επόμενο ερώτημα είναι: Τη ρύπανση δεν την σκέφτηκαν??
Και μόνο ότι οι σύμβουλοι της τότε πολιτικής ηγεσίας, οι οποίοι συμμετείχαν και στη σύνταξη της απόφασης, προέρχονται από το ΚΑΠΕ και τη ΡΑΕ, απόλυτα εξειδικευμένοι φορείς σε αυτά τα θέματα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι το γνώριζαν και πολύ καλά μάλιστα. Μας κάνει επίσης εντύπωση, γιατί σε αυτήν την απόφαση δεν συμπεριέλαβαν και τις ποιοτικές προδιαγραφές αυτών των εναλλακτικών καυσίμων και σήμερα το προτάσσουν σαν μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος???
Να σημειώσουμε ότι αν επισκεφθείτε τα sites συνδέσμων, που έχουν ιδρυθεί για την προώθησης της βιομάζας (αναζητείστε στο google), θα βρείτε σαν μέλη γνωστά στελέχη αυτών των φορέων.

Άρα γιατί εσπευσμένα προχώρησαν στην απόφαση για τη βιομάζα???
Η απάντηση κρύβεται στον τζίρο της αγοράς από την προώθηση αυτού του ¨πράσινου¨ μέτρου!!!
1.300.000 τόνοι ξύλου, βιομάζας κλπ αντιστοιχούν σε 300.000.000 ευρώ. Αν προσθέσετε και το τζίρο από τον εξοπλισμό καύσης ενεργειακά τζάκια, σόμπες, καυστήρες και λέβητες βιομάζας, συστήματα τροφοδοσίας κλπ, που με τις μικρότερες εκτιμήσεις ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ, προκύπτει ότι:
500 εισαγωγείς, έμποροι διακινητές κλπ και μόνο για το λεκανοπέδιο Αττικής, θα μοιρασθούν 500.000.000 ευρώ!!!!!
Αυτό είναι μια λογική εξήγηση!!!
Αν έχετε διαφορετική άποψη ας μας την πείτε έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος και να βρούμε τις σωστές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Όσον αφορά δημοσιεύματα του στυλ ¨όλα τα κάνουν οι πετρελαιάδες γιατί θα μειωθεί ο τζίρος τους και αφήστε τον κόσμο να ζεσταθεί¨,  έχουμε να πούμε ότι ο στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι: Κανένας να μην κινδυνεύσει, ούτε λόγω της ρύπανσης, ούτε λόγω του κρύου!!

Και μην ξεχνάτε τα παρακάτω:
·       Με βάση τους συντελεστές εκπομπής σωματιδίων σε πετρέλαιο και ξύλο – βιομάζα (Ο συντελεστής εκπομπής σωματιδίων για την καύση της βιομάζας είναι από 0.20 kt/PJ και για την καύση του πετρελαίου 0.0019 kt/PJ (PJ = 1015 JOULE)) η επιπλέον ποσότητα σωματιδίων στον Αττικό ουρανό γι αυτό τον χειμώνα εκτιμάται σε 4000 τόνους!!
·       Γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις στην υγεία, όμως παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις επιπτώσεις στα μνημεία. Έχουμε άλλωστε την εμπειρία από το παρελθόν.

Φίλοι αναγνώστες,
Όχι μόνο η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα περυσινά επίπεδα, αλλά και η ταυτόχρονη απαγόρευση της καύσης βιομάζας για θέρμανση, σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα δώσει λύση στο πρόβλημα της Αττικής αιθαλομίχλης.
Άλλες συμπληρωματικές προτάσεις ΕΔΩ

Σας ενημερώνουμε επίσης (κάτι που μάλλον δεν θα κάνει η πολιτεία) ότι με βάση τα σημερινά μετεωρολογικά μοντέλα, η ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι δύσκολες ημέρες από πλευράς αιθαλομίχλης!!

Υ.Γ1: Εντύπωση μας κάνει η αντίδραση των ¨πράσινων¨ κύκλων να προβάλλουν απόψεις ειδικών (… από το HARVARD – η φωλιά των ¨πράσινων¨) ότι δεν τρέχει και τίποτα. Εμείς τους παραπέμπουμε απλά σε σχετικές ανακοινώσεις της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας (WHO).
Υ.Γ2: Δεν είμαστε αντίθετοι στην καύση βιομάζας σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...