Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Συνεχίζουν την ….αναβάθμιση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος!!!!

3 χρόνια συνεχώς … αναβαθμίζουν την υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και η ανάγκη και νέα … αναβάθμιση εξακολουθεί να υπάρχει, όπως διαβάζουμε σε άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Να θυμίσουμε μόνο, όπως έχουμε γράψει σε πάρα πολλές αναρτήσεις , η πολύ … αναβάθμιση οδηγεί ενίοτε στην υποβάθμιση, κάτι που συνέβη ήδη στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Βέβαια αυτό δεν έγινε τυχαία!!!!
Καλοσχεδιασμένο από την ¨πράσινη¨ ανάπτυξη και το στοιχείο που μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα είναι η εξέλιξη των υποθέσεων σε ΑΣΩΠΟ, ΜΗΛΟ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κλπ .
Τώρα δυστυχώς ολοκληρώνεται το τελικό στάδιο διάλυσης της υπηρεσίας, πάλι μέσω της … αναβάθμισης.

Διαβάστε το.....
άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών:

¨Λίγοι και υποβαθμισμένοι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος
Οι 53 υπάλληλοι έχουν κάνει πάνω από 2.000 αυτοψίες σε όλη τη χώρα, από τις οποίες το 38,7% αφορά παραβάσεις βιομηχανικών μονάδων
Της Χαράς Τζαναβάρα

Την πολιτική «πονάει χέρι, κόβει χέρι» ακολουθεί το υπουργείο ΠΕΚΑ για τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Αντί να αντιμετωπίσει υπαρκτά προβλήματα, προωθεί την υποβάθμιση της ειδικής γραμματείας σε απλή υπηρεσία! Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, στο όνομα της πάταξης της… γραφειοκρατίας.
Στην πραγματικότητα, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από αυτή την αλλαγή είναι επιχειρήσεις και δραστηριότητες που προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αποκαλύπτει όμως την πραγματική βαρύτητα των διαβεβαιώσεων των αρμόδιων υπουργών ότι είναι οι τελευταίες τακτοποιήσεις παρανομιών σε κτίρια και δεν θα επιτρέψουν «νέα γενιά αυθαιρέτων»…
Η ειδική γραμματεία επιθεωρητών περιβάλλοντος είχε τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2004 και έως τώρα έχει καλυφθεί λιγότερο από το 15% των οργανικών θέσεων! Να σημειωθεί ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα σε έναν τομέα όπου είμαστε «πρωταθλητές» σε καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Παρά τις ελλείψεις σε μέσα, οι 53 όλοι κι όλοι υπάλληλοι έχουν κάνει πάνω από 2.000 αυτοψίες σε ολόκληρη τη χώρα, από τις οποίες το 38,7% αφορά παραβάσεις βιομηχανικών μονάδων. Οι πολεοδομικές παραβάσεις, κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες, αφορούν το 13,04%. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, αλλά η είσπραξή τους γίνεται μέσω των εφοριών και γι” αυτό δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αν η χώρα μας εφαρμόζει στην πράξη την κοινοτική επιταγή, σύμφωνα με την οποία «ο ρυπαίνων πληρώνει». Οι περισσότερες αυτοψίες και τα υψηλότερα πρόστιμα αφορούν την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων. Με το σημερινό οργανόγραμμα η ειδική γραμματεία επιθεωρητών περιβάλλοντος έχει διαρθρωθεί σε πέντε τομείς:
*Η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), η πρώτη που λειτούργησε, διαθέτει μόνον 35 στελέχη, όλα με μετατάξεις από άλλες διευθύνσεις του υπουργείου. Ο αρχικός νόμος προέβλεπε 78 οργανικές θέσεις, που το 2011 αυξήθηκαν κατά 25, ώστε να καλυφθεί και το μόνιμο γραφείο που είχαν υποσχεθεί για τα Οινόφυτα, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε.
*Η νεοσύστατη υπηρεσία κατεδαφίσεων (ΕΥΚ) εδώ και δύο χρόνια κατάφερε να καλύψει μόνο δύο από τις συνολικά 41 θέσεις. Υποτίθεται ότι θα απορροφούσε στελέχη από τις πολεοδομίες που ενοποιήθηκαν λόγω «Καλλικράτη».
*«Ερημιά» και στην άλλη υπηρεσία των επιθεωρητών δόμησης (ΕΥΕΔ), η οποία θα κάνει ελέγχους στις οικοδομικές άδειες, που πλέον εκδίδονται από ιδιώτες μηχανικούς. Αντί για 71 στελέχη, υπηρετούν μόνον τρία.
*Το αυτοτελές γραφείο πρόληψης περιβαλλοντικών ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) είναι μάλλον… άδειο, αφού διαθέτει μόλις τρεις υπαλλήλους, αντί των προβλεπόμενων 15.
*Η ίδια εικόνα υπάρχει και στους ενεργειακούς επιθεωρητές (ΕΥΕΠΕΝ), παρ” όλο που από τον Ιανουάριο του 2012 οι έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί και για κτίρια που νοικιάζουν, ενώ στη διετία εφαρμογής του νέου θεσμού έχουν εκδοθεί περισσότερα από 700 χιλιάδες πιστοποιητικά. Υπάρχουν μόνον 10 υπάλληλοι για όλη τη χώρα, ενώ προβλέπονται 80.
 «Χρειάζεται αναβάθμιση σε γενική γραμματεία και βεβαίως άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, η πρώτη επικεφαλής των επιθεωρητών περιβάλλοντος και τέως ειδική γραμματέας στο υπουργείο ΠΕΚΑ, και προσθέτει:
 «Το περιβάλλον, που εξακολουθεί να είναι ο «ασθενέστερος» κρίκος από τους συντελεστές ανάπτυξης, αποτελεί τον πρώτο και πλέον εύκολο από τα θύματα της κρίσης. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος επηρεάζει θετικά τους υπόλοιπους συντελεστές της ανάπτυξης, δηλαδή την οικονομία και την κοινωνία, που προϋποθέτει ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων».¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...