Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι ΜΚΟ

73.550 ευρώ σώζουν τον πλανήτη με το Planetbook το νέο ¨πράσινο¨ Video Game

Εάν διαβάσετε το έργο οποιασδήποτε περιβαλλοντικής ΜΚΟ, πρώτο πρώτο  διαφημίζουν ότι έχουν κάνει σχετικά με ενημέρωση – εκπαίδευση παιδιών και νεολαίας.
Επισκέψεις σε σχολεία, ξεναγήσεις, διαλέξεις, έντυπο υλικό κλπ. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, με ποιές προϋποθέσεις οι ΜΚΟ περιδιαβαίνουν ανενόχλητες τα σχολεία ανά την Ελλάδα και …εκπαιδεύουν τους μαθητές σε θέματα περιβαλλοντικά???
Υπάρχει κάποιος έλεγχος των αρμοδίων του  Υπουργείου Παιδείας??
Ποιοι είναι αυτοί που διδάσκουν, ποιο είναι το επιστημονικό τους υπόβαθρο και κυρίως τι λένε στα παιδιά.
Να τονίσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι Επιστήμη και η οικολογία δεν είναι Θρησκεία.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατί από ότι φαίνεται και η έμμεση χρηματοδότηση των ΜΚΟ συνεχίζεται!!
Με την απόφαση (αρ.πρωτ: 5291/28/12/2012), που υπογράφει ο πρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ κος Σερράος, εγκρίνεται η δαπάνη  ποσού  εβδομήντα  τρεις  χιλιάδες πεντακόσια πενήντα Ευρώ «73.550,00€»,   για   την   πληρωμή   ισόποσης   δαπάνης   σε   βάρος   του   Τακτικού  Προϋπολογισμού  Εξόδων  του  Πράσινου  Ταμείου, οικονομικού   έτους   2012   και   δικαιούχο   τo   ΚΥΤΤΑΡΟ   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ ΝΕΩΝ  (ΚΕΑΝ) για το έργο "Planetbook Video Game".

Ποιο είναι το ΚΕΑΝ??
Από το newsbomb διαβάζουμε:
¨Νέες βολές Μιχελάκη στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο, ακόμη δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρωνίτης και ο κ. Μηλιώνης, ως επικεφαλής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εμπλέκονται στο σκάνδαλο των σχεδιαζόμενων ρουσφετολογικών προσλήψεων.¨

Να θυμίσουμε....

Το θέμα που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι με αμοιβή 150 ευρώ «το κεφάλι» διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αναλάμβαναν την πρόσληψη 55.000 πενταμηνιτών που θα απασχοληθούν από τα τέλη του 2011 σε δήμους ανά την Επικράτεια.

Ο κος Μηλιώνης λοιπόν είναι ο πρόεδρος της ΚΕΑΝ.

Σε άλλο δημοσίευμα από euro2day διαβάζουμε:
¨Με απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ορίζονται νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης.
Τα δυο νέα μέλη είναι ο Σερράος Κωνσταντίνος του Αποστόλου, Αρχ/των Πολεοδόμος, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π., στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού και ο Μηλιώνης Σταύρος του Δημητρίου, Φυσικός, στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου.¨

Τώρα,
Αν σας έφαγε η περιέργεια για το τι είναι το Planetbook, διαβάστε την επιτραπέζια version:
¨To Planetbook είναι το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον που το ΚΕΑΝ δημιούργησε με τη στήριξη της Vodafone.
Το παιχνίδι εξελίσσεται πάνω σε ένα δένδρο όπου υπάρχουν τρεις ζώνες :
Η γκρίζα ζώνη ,όπου ο παίχτης δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με γεγονότα που έχουν «πληγώσει τον πλανήτη» , στη ζώνη της Ελπίδας και της συμμετοχής, όπου μετέχουν και οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρα μας( GreenPeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ορνιθολογική και Ευρωπαική Έκφραση) και στη ζώνη που σώζουμε τον πλανήτη.
Υπάρχουν 700 κάρτες ερωτήσεων, όπου ο παίκτης καλείτε να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη ΓΗ, τον ΑΕΡΑ, το ΝΕΡΟ , τον ΗΛΙΟ καθώς και «γκρίζες».
Υπάρχουν επίσης 50 ερωτήσεις των ΜΚΟ καθώς και κάρτες δράσης. Όπου ο παίκτης επιβραβεύεται όταν κάνει μία δράση για το περιβάλλον(π.χ. κλείσει κάποια συσκευή που είναι σε κατάσταση stand by).
Νικητής είναι όποιος καταφέρει να «μαζέψει» τα κομμάτια ενός puzzle και να ξαναφτιάξει τη ΓΗ.¨

Είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα....

Σε κάθε περίπτωση,
Το θέμα των σχέσεων των ΜΚΟ με την περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι σοβαρό και θα πρέπει να αναδειχθεί!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...