Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Κλιματική αλλαγή - COP18 – Doha: Το επόμενο επεισόδιο του … σήριαλ στην Πολωνία!!

COP =Conferences of the Parties = Διασκέψεις των Μερών της σύμβασης πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος ή  με απλά λόγια: Οι διασκέψεις όπου όλοι προσποιούνται ότι είναι σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για το κλίμα.

Η διάσκεψη στην Ντόχα του Κατάρ για τις κλιματικές αλλαγές συνεχίζεται και ενώ οι κλιματολόγοι με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ προσπαθούν με δημοσιεύματα σχετικά με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και του CO2 και άλλα τρομακτικά, να φτιάξουν ¨κλίμα¨, … άσπρος καπνός δεν βγαίνει!!

Από τη Δευτέρα μάλιστα οι διαπραγματεύσεις έχει μπει στην τελική φάση με την έναρξη της διυπουργικής συνάντησης.
Όμως, ¨έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου¨ έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ή ¨No money – Νo honey ¨ σε πιο παγκοσμιοποιημένη version και έτσι ακριβώς συμβαίνει και τώρα.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανεπτυγμένες χώρες συμφωνούν να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη για να …. σώσουν τις αναπτυσσόμενες από τις κλιματικές αλλαγές (αρχική φωτο). Αφήστε που οι σκεπτικιστές όλο και αυξάνονται και πάρα πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα όσον αφορά στη σχέση των εκπομπών CO2 και της αύξησης της θερμοκρασίας, ειδικά για τα τελευταία 16 χρόνια.

Οι διοργανωτές μπροστά στο αδιέξοδο σκοπεύουν να ...
καταρτίσουν νέα διαπραγματευτικά κείμενα, αναιρώντας όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και με κλειστές πόρτες από το μηδέν ξεκίνησαν ήδη τις επαφές για εξεύρεση λύσης.

Αλλά πώς??
  • Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι ¨ θα ασχοληθούν με την κλιματική αλλαγή μόνο αν δημιουργείται ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας¨.
  • Η Ε.Ε είναι λιγότερο ενθουσιώδης από προηγούμενες παρόμοιες διασκέψεις και λέει αφενός ότι δεν μπορεί να προσφέρει οποιεσδήποτε οικονομικές δεσμεύσεις και αφετέρου ότι δεν θα αυξήσει το στόχο για  20% μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2020.
  • Ο Κινέζος διαπραγματευτής δηλώνει ότι προϋπόθεση για συμφωνία είναι η Μακροχρόνια Συνεργατική Δράση (Long term Cooperative Action - LCA) κλπ κλπ κλπ.

Φίλοι αναγνώστες.
το Πρωτόκολλο του Κιότο λήγει την 31η Δεκεμβρίου και ο κατάλογος των χωρών που ίσως υπογράψουν τι Κιότο 2 δεν θα περιλαμβάνει τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Η θέση της Ρωσίας είναι όπως πάντα ασαφής.
Μάλλον η μόνη ουσιαστική απόφαση της διάσκεψης COP18 στην Ντόχα του Κατάρ είναι προς το παρόν ότι η επόμενη συνάντηση COP19 θα γίνει στην Πολωνία!!
Σημαδιακή επιλογή!!! Γιατί όπως γνωρίζεται Πολωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και επιπλέον το 2011 η Πολωνία μπλόκαρε τις προσπάθειες της επιτρόπου της Ε.Ε Connie Hedegaard για περαιτέρω μειώσεις στις εκπομπές CO2.

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις τελικές αποφάσεις και θα επανέλθουμε!

Και
του χρόνου στη Βαρσοβία (…εάν την σκαπουλάρουμε στις 21/12/2012 – προφητεία Μάγιας)!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...