Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Αιθαλομίχλη: Προτάσεις για άμεσες παρεμβάσεις


Διαβάζοντας την ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου με τίτλο ¨Ενημέρωση κοινού για τις αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, λόγω καύσης ξυλείας¨ και κοιτάζοντας την αρχική φωτογραφία ξεκίνησα να ετοιμάζω την ανάρτηση σβήνοντας και γράφοντας προσπαθώντας να ελέγξω τα νεύρα μου!!!
Τώρα το ανακάλυψαν??
Όταν έπαιρναν τις αποφάσεις για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την καύση της βιομάζας σε περιοχές με προβλήματα νέφους και τη διάλυση των αρμοδίων υπηρεσιών δεν τα σκέφτηκαν???
Επίσης,
Αυτοί οι τάχα μου ειδικοί που βγαίνουν και μυξοκλαίνε στις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τα ΜΜΕ γενικότερα, πού ήταν όταν έπαιρναν τις αποφάσεις για τη βιομάζα ή και ακόμη για την κατάργηση των εκτάκτων μέτρων για το νέφος?? Αφήστε ξέρουμε, δεν πρόκαναν διότι έπρεπε να χειροκροτούν και να λιβανίζουν την ¨πράσινη¨ ανάπτυξη,  μπας και πάρουν καμιά μελέτη!! Ξέρετε τι μελέτη!! Από αυτές που φτιάχνονται σε μια βραδιά (συνήθως υπάρχουσα με ψιλοδιαφοροποιήσεις ή copy  paste από το internet), υψηλού κόστους και κάποιοι χωρίς δεύτερη κουβέντα την παραλαμβάνουν και την αρχειοθετούν – καταχωνιάζουν,  μη τυχόν και τη δει κανείς πραγματικά ειδικός και φρίξει.
Ακόμη και τώρα, οι συστημικοί σαν τα κοράκια περιμένουν να μετατρέψουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα σε αφορμή για αναθέσεις σχετικών μελετών (..αμελέτητων).

Αλλά, τόπο στην οργή και ας βοηθήσουμε  στο βαθμό που μπορούμε, γιατί μάλλον οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ μας τελείωσαν, αφού η πράσινη διακυβέρνηση κατάφερε να τους μετατρέψει σε διεκπεραιωτές - ¨τροχονόμους¨ πακέτων μελετών, όπως προκύπτει από σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια.
Ας ευχηθούμε τουλάχιστον κάποιος αρμόδιος να μας διαβάσει  ή έστω κάποιος να τα μεταφέρει σε ώτα ακουόντων!!!

ΠΡΟΤΑΣΗ:
Με μια ματιά σε όλες τις μετρήσεις των ρύπων, που δίδει το ΥΠΕΚΑ, παρατηρεί κανείς ότι η αύξηση των σωματιδίων....
συνοδεύεται και από αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του θείου (αν μετρούσαν και υδρογονάνθρακες είμαστε σίγουροι ότι οι τιμές θα ήταν στα ύψη – ένδειξη η έντονη οσμή διαλυτών). Δηλαδή, το νέφος εμφανίζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του νέφους του Λονδίνου το 1952.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουμε να εξετασθούν τα παρακάτω:
1: Εγκατάσταση οργάνου μέτρησης των σωματιδίων PM10  σε κεντρικό σταθμό, όπου στο παρελθόν είχαμε και τις περισσότερες υπερβάσεις. Μπορούν να μεταφέρουν ένα προσωρινά από περιφερειακό σταθμό.
2: Σύσταση κλιμακίων ελέγχου με τη συμμετοχή και του ΣΔΟΕ για έλεγχο των εισαγωγέων και εμπόρων βιομάζας και ξύλου. Όλα τα προϊόντα βιομάζας πρέπει να φέρουν το σήμα της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι καταναλωτές, αλλά είναι επίσης κατανοητό ότι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα για τους εμπόρους – εισαγωγείς.
3: Καθιέρωση 24 βάρδιας στην αρμόδια υπηρεσία (ΠΕΡΠΑ) για την παρακολούθηση των μετρήσεων (ανά τρίωρο τουλάχιστον) με έγκαιρη ενημέρωση όταν οι τιμές ξεπερνούν τα όρια σε συγκεκριμένες περιοχές και ενέχουν κίνδυνο άμεσων επιπτώσεων στην υγεία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Η ανακοίνωση των τιμών με καθυστέρηση ενός 24ώρου, όπως γίνεται σήμερα,  δεν λέει τίποτα!! Ο αποθανών δεν θα ...ενδιαφερθεί να μάθει μετά από 24 ώρες από πόσα σωματίδια (μgr/m3) πήγε!
4: Με βάση τα μετεωρολογικά μοντέλα μπορεί να προβλεφθεί, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τον σχηματισμό του νέφους, οπότε θα υπάρχει ενημέρωση και προετοιμασία.
5: Καθιέρωση σχεδίου έκτακτης ανάγκης με τη συμμετοχή όλου του εθνικού συστήματος υγείας, και άλλων ειδικών ή και εθελοντών για την περίπτωση  επεισοδίου σε ένταση και διάρκεια όπως αυτό του Λονδίνου το 1952.
6: Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, όπου εισάγονται μεγάλες ποσότητες βιομάζας αμφίβολης ποιότητας.
7: Να ετοιμασθεί μια λίστα με τους νόμιμους και ελεγμένους εισαγωγείς και εμπόρους ξύλου και βιομάζας και να είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.
8: Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου για παροχή οδηγιών σε περιπτώσεις επεισοδίου, αλλά και για καταγγελίες για παράνομα και επικίνδυνα  χρησιμοποιούμενα καύσιμα για θέρμανση (λιγνίτη, απόβλητα, κλπ).

Μεσοπρόθεσμα
1: Επανεξέταση της πολιτικής τιμών των καυσίμων θέρμανσης
2: Τροποποίηση της απόφασης για τη βιομάζα με καθιέρωση αναλυτικών ορίων ποιότητας, πιστοποίησης και μεθόδων μέτρησης και ελέγχου. Φυσικά, σε περιοχές με προβλήματα νέφους δεν πρέπει να επιτραπεί η χρήση της ως καυσίμου θέρμανσης!!!
3: Καθιέρωση προδιαγραφών και για τα συστήματα καύσης βιομάζας, που έχουν κατακλύσει την αγορά (σόμπες, καυστήρες κλπ).
4: Δημιουργία μόνιμου και σταθερού μηχανισμού ελέγχου.
Επίσης,
Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει και η αναζήτηση ευθυνών, διότι η άμεση επίπτωση των επεισοδίων ρύπανσης είναι και η αύξηση της θνησιμότητας, δηλαδή νεκροί, όπως μας λέει η αρμόδια αρχή APHEIS (Air Pollution and Health: A European Information System) . Καλό είναι οι αρμόδιοι να διαβάσουν και τις σχετικές ανακοινώσεις αυτού του οργανισμού ή και ακόμη να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο AirQ,  το οποίο παρέχεται δωρεάν και προβλέπει τη θνησιμότητα με βάση τις τιμές των σωματιδίων.

Και ένα τελευταίο,
Έχουμε υποβάλει το ερώτημα σε προηγούμενη ανάρτηση, αλλά θα το ξανά υποβάλουμε:
Ποιος παρατρεχάμενος αρμοδίου Υπουργού,  εμπλεκόμενος με τη βιομάζα,  συμμετείχε στη σύνταξη της σχετικής απόφασης  ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...