Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΣΗΤΕΙΑ: Θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ για μεγάλη τουριστική μονάδα 2510 κλινών.

κλικ για μεγέθυνση
Με την απόφαση αρ. πρωτ. οικ. 59888/2355/4-12-2012 το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά, στο πλαίσιο της  Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), για την κατασκευή μεγάλης τουριστικής μονάδας 2510 κλινών στον Κάβο Πλάκο της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας (αρχική φωτο) της εταιρείας ¨ ΕΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε¨.

Η μονάδα αυτή είναι άλλη από αυτήν την πολυσυζητημένη της Μονής Τοπλού στον Κάβο Σίδερο κοντά στο φοινικόδασος του Βάι, η οποία έχει ήδη ενταχθεί στο νόμο fast track και περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών.

Όμως και αυτή η νέα επένδυση στον ¨Κάβο Πλάκο¨ έχει ιστορικό:
Το 2009 το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Δ/νσης Προιστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων απέρριψε το αίτημα της εταιρείας με το σκεπτικό ότι μέσα στην έκταση της προτεινόμενης εγκατάστασης, στη θέση «Σκαριά» βρίσκεται ο οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος αρχαίου λατομείου. Η εταιρεία επανήλθε με αίτηση θεραπείας και τελικά η.....
αρμόδια υπηρεσία τον Μάρτιο 2012  έκανε δεκτή την αίτηση.

Η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του έργου αφορά στη κατασκευή και λειτουργία τουριστικού συγκροτήματος (που θα αποτελείται από ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένα διαμερίσματα) συνολικής δυναμικότητας 2510 κλινών και των συνοδών-βοηθητικών- υποστηρικτικών αυτού έργων, σε έκταση εμβαδού 4.061 στρ. Από το σύνολο της παραπάνω έκτασης, τμήμα περίπου 328 στρ. αποτελεί ζώνη αιγιαλού παραλίας, ενώ τμήμα περίπου 127 στρ. αποτελεί ζώνη κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Τα τμήματα αυτά θα παραμείνουν αδόμητα και για αυτά θα ισχύουν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Να σημειωθεί επίσης ότι  η έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί το εν λόγω έργο, εμπίπτει σε περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με ονομασία "Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο (Άκρα Μαυροβούνι - Βάι-Άκρα Πλάκα)"- κωδικός "GR4320006".

Πρέπει να τονισθεί ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων είναι σημαντικές.
Ειδικά γι’ αυτήν την μοναδική σε ομορφιά περιοχή θα πρέπει να εξετασθούν σε συνδυασμό και με την άλλη σχεδιαζόμενη μεγάλη τουριστική εγκατάσταση της Μονής Τοπλού. Ένα μόνο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι ανάγκες για νερό της μονάδας είναι περίπου 250.000 κυβικά μέτρα ετησίως και θα πρέπει να χορηγηθεί από γεωτρήσεις του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση,
δεν αρκεί η υιοθέτηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, αλλά θα πρέπει να διασφαλισθεί και η τήρησή τους στις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας.

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

την έκταση αυτή την είχε αγοράσει εδώ και 20 χρόνια περίπου κατασκευαστική εταιρία (μα μην ήταν η J&P)... ΤΟΤΕ είχε ξεκινήσει και η υπόθεση με το Τοπλού, όπου πάλι είχε ενδιαφερθεί ελληνική κατασκευαστική εταιρία, που μετά κάπου ξεχάστηκε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...