Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ξαναμετρούν… τα αυθαίρετα!!!


Τι έχουν τα έρμα και … πληθαίνουν???

Αυθαίρετα!!
Η μεγάλη πληγή του περιβάλλοντος!!!
Και αντί να μπει το μαχαίρι οριζόντια, κάθετα και βαθιά στο κόκαλο, μπαίνει στο …ψαροκόκαλο.
Η συνταγή στη διαχρονική υλοποίηση πολιτικών, που ευνοούν την μακροημέρευση του ¨θεσμού¨ των αυθαιρέτων, περιλαμβάνει ¨…ρυθμίσεις¨!!!! Αλλά, ρυθμίσεις – παρεμβάσεις, που έχουν καταντήσει ανέκδοτο, γιατί τελικά όλες έχουν ένα στόχο, να οδηγήσουν τους ¨ξύπνιους¨ απλώς στο ταμείο, μαύρο άσπρο δεν έχει σημασία, και όλα τα άλλα καλώς καμωμένα.
Βέβαια όλα αυτά με την αμέριστη …συμπαράσταση και … κατανόηση όλων!!! Διοίκησης, δικαιοσύνης, επιστημονικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και μάλιστα είναι και σύμβουλοι της πολιτείας, κλπ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ακούσαμε ότι:
¨Νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των αυθαιρέτων, ανακοίνωσε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.
Όπως είπε, σχεδιάζεται ένα πλαίσιο για την
ολιστική και οριστική αντιμετώπιση του θέματος των αυθαίρετων κτισμάτων, το οποίο θα αποτρέπει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων και ταυτόχρονα θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων και την ταξινόμηση ανάλογα με τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας¨.

Τώρα, τι απέγιναν όλα αυτά που μας ξεφούρνιζαν τα 3 τελευταία χρόνια για αεροφωτογραφήσεις, δορυφορικές λήψεις, τηλεπισκοπήσεις, υπηρεσίες κατεδάφισης, επιθεωρητές δόμησης, κλπ, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο….

Επιπλέον, το σκέφτηκαν το ξανασκέφτηκαν και αποφάσισαν ότι πρέπει να ξαναεντοπίσουν, να ξαναπροσδιορίσουν και να ξαναμετρήσουν τα αυθαίρετα.

Με την αρ. πρωτ. οικ. 2092 απόφαση λοιπόν του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 25.10.2012 (ΑΔΑ: Β43Θ0-249) , συγκροτείται ομάδα εργασίας για
¨ …τον προσδιορισµό των διαδικασιών και το συντονισµό των απαραίτητων ενεργειών που αφορούν στον εντοπισµό και στον έλεγχο Αυθαιρέτων κατασκευών .¨.
Αντικείµενο της....
Οµάδας Εργασίας είναι:
…η σύνταξη πρότασης κειµένου,  στο οποίο θα προσδιορίζονται οι απαιτούµενες διαδικασίες γιατονεντοπισµό και τον έλεγχο των αυθαιρέτων βάσει αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων, µε χρόνο αναφοράς την έναρξη εφαρµογής των  διατάξεων περί αυθαίρετων του Ν.4014/2011. Συγκεκριµένα στο εν λόγω κείµενο πρέπει να
Προσδιοριστούν το διάγραµµα ροής των απαιτούµενων ενεργειών, οι εµπλεκόµενες υπηρεσίες και οι αρµοδιότητές τους,  οι πληροφορίες,  τα µέσα και τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν και θα χρησιµοποιηθούν  (αεροφωτογραφίες,  δορυφορικές εικόνες,  δηλώσεις τακτοποίησης,  εκθέσεις Αυτοψίας των ΥΔΟΜ, καταγγελίες, βάση δεδοµένων ΤΕΕ, βάση αεροφωτογραφιών αναφοράς της περιόδου έναρξης Ιουλίου-Αυγούστου  2011,  λογισµικό εντοπισµού µεταβολών σε σχέση µε τις Εικόνες αναφοράς). 
Στόχος του κειµένου αυτού είναι:
-  η αποσαφήνιση της ροής των ενεργειών για κάθε διαφορετική κατηγορία αυθαιρέτων και για κάθε επιµέρους στάδιο  (από τη φωτοερµηνεία των αεροφωτογραφιών,  έως την πράξη της Κατεδάφισης και της µεταφοράς των υλικών της κατεδάφισης), 
- ο συντονισµός και η παροχή των απαραίτητων κατευθύνσεων στις συναρµόδιες υπηρεσίες,
 - η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης κάθε πληροφορίας που µπορεί να αντληθεί από τις αεροφωτογραφίες και σχετίζεται µε τις δραστηριότητες της ΕΓΕΠΕ, πχ. εντοπισµός παράνοµων χωµατερών, παράνοµης απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, κλπ.  

Έτσι για να καταλάβετε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αυτό των αυθαιρέτων.

Αλλά πείτε μου
πώς να περιμένει κανείς λύσεις, αφού οι ίδιοι που δημιούργησαν και διαχειρίστηκαν το πρόβλημα για δεκαετίες, εμφανίζονται κατά καιρούς ως experts, σύμβουλοι, εμπειρογνώμονες, κλπ δίπλα στην εκάστοτε αρμόδια πολιτική ηγεσία (…ανεξαρτήτως χρώματος), με ...τη λύση στο τσεπάκι!!!!!

Διάλυση όλων των …αρμοδίων και …συναρμοδίων μηχανισμών και οριστικές λύσεις τώρα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...