Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Ο ¨ΚΑΛΧΑΣ¨ πού είναι???

¨…. Στην Ελλάδα, από την άλλη, η εφαρμογή... αργεί. Αρχικά ο καθηγητής προσπάθησε να επικοινωνήσει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να πληροφορηθεί ποιος από την πλευρά του κράτους είναι υπεύθυνος για το έργο. Όμως για οκτώ μήνες δεν έλαβε καμία απάντηση. «Κάποια στιγμή αναγκάστηκα να στείλω στις Βρυξέλλες όλα τα στοιχεία για τις προσπάθειες επικοινωνίας που είχα κάνει, γιατί δεν με πίστευαν».¨.

Όχι μόνο η Χίος αλλά και πολλές περιοχές της πατρίδας μας εμφανίζουν εικόνα βιβλικής καταστροφής λόγω των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Θλίψη, απόγνωση, οργή, που αποκτούν άλλη ένταση λόγω και της κρίσης που βιώνουμε.
¨Δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών¨ ψελλίζουν συνήθως οι ¨αρμόδιοι¨, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν τα αίτια.
Όμως, κάτι τέτοιες στιγμές πέρα από τις έρευνες, τις ΕΔΕ, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις κλπ, οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα εκατομμύρια ευρώ, που έχουν σπαταληθεί για ¨ερευνητικά προγράμματα¨ στον τομέα της πυροπροστασίας, από κοινοτικά πακέτα αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να γνωρίζουμε τι απέδωσαν.
Εάν κρίνουμε από το αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία, μάλλον πολλοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που με φανφάρες ανακοινώνονται τέτοια προγράμματα – μελέτες για την πυροπροστασία, δίνοντας μας την εικόνα ότι τώρα όλα λύθηκαν και στο μέλλον  δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Μετά από λίγες ημέρες – εβδομάδες όλα ξεχνιούνται και ποτέ δεν βρίσκεται κάποιος να ζητήσει ένα απολογισμό.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Πρόγραμμα ¨ΚΑΛΧΑΣ¨
Ο «Κάλχας» ξεκίνησε το 2010 κόστισε συνολικά 2,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε.....
από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Life.
Ο «Κάλχας» παρέχει on line πληροφορίες και πρόβλεψη για την εξέλιξη μιας δασικής πυρκαγιάς με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους και πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί. Συγκεκριμένα, καταγράφεται η δασική βλάστηση μιας περιοχής και το πόσο εύφλεκτη είναι αυτή, το ανάγλυφο (χαράδρες, ποτάμια) και άλλα στοιχεία που επηρεάζουν την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς. Παράλληλα εγκαθίστανται μετεωρολογικοί σταθμοί στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι ανά 1 λεπτό δίνουν πληροφορίες -είτε σε κινητό τηλέφωνο είτε στον υπολογιστή- για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, κυρίως θερμοκρασία, ταχύτητα και φορά ανέμου. Τα παραπάνω δεδομένα συγκεντρώνονται σε μια πλατφόρμα και επεξεργάζονται από software που ανέπτυξε για τον σκοπό αυτόν το Μετσόβιο. Έτσι προκύπτει η πρόβλεψη για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που επιτρέπει στους αρμόδιους να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, τη διάταξη των δυνάμεων ή την εκκένωση περιοχών
Το πρόγραμμα υλοποιείται  από ομάδα επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και συμμετέχουν ο « Αρκτούρος», το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η εταιρία Terra Nova ,η ΜΑΡΑΚ Electronics και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Το πρόγραμμα αρχικά φιλοδοξεί να θωρακίσει την οροσειρά της Πίνδου και το όρος Τρόοδος από τις συνέπειες των πυρκαγιών.

Η υλοποίηση του προγράμματος στην Κύπρο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο όρος Τρόοδος, από την ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων.
Στην Ελλάδα, από την άλλη, η εφαρμογή... αργεί. Αρχικά ο καθηγητής προσπάθησε να επικοινωνήσει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να πληροφορηθεί ποιος από την πλευρά του κράτους είναι υπεύθυνος για το έργο. Όμως για οκτώ μήνες δεν έλαβε καμία απάντηση. «Κάποια στιγμή αναγκάστηκα να στείλω στις Βρυξέλλες όλα τα στοιχεία για τις προσπάθειες επικοινωνίας που είχα κάνει, γιατί δεν με πίστευαν».
Ο επόμενος υπουργός έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Μετά σειρά συσκέψεων όπου οι εμπλεκόμενοι (πυροσβεστική, δασαρχεία, διευθυντές δασών, πολιτική προστασία) ζητούσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα και αναρωτιούνταν γιατί πήρε τη χρηματοδότηση ο συγκεκριμένος άνθρωπος, η διαδικασία «κόλλησε» και πάλι.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο κ. Χαρουτουνιάν ελπίζει να λάβει σύντομα άδεια για να εγκαταστήσει τους μετεωρολογικούς σταθμούς σε σημεία που έχει εντοπίσει με τη βοήθεια του Αρκτούρου. Έως τώρα δεν δινόταν άδεια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εγκατάσταση, γιατί το Γ.Π. «δεν είναι ακριβώς Δημόσιο, αλλά νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου...».

Φίλοι,
Αντί επιλόγου προτιμώ να ακούσω το τραγούδι του Ορφέα Περίδη για το μαστιχόδεντρο

Μοιάζω με το δέντρο εκείνο
που πληγώνουνε κι ανθίζει,
άσπρο δάκρυ σαν το κρίνο
απ' το σώμα μου δακρύζει,

Μαστιχόδεντρο και κρίνο
Άγιο Μύρο και λιβάνι
ποιος αγάπησε να γιάνει
.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός να μας το έλεγε ότι ο πίνακας του Ντελακρουά θα αποκτούσε διαχρονική αξία!!!Με την πρώτη ματιά σου έρχεται στο νου η εξαθλίωση (έχουμε πια μπόλικη από αυτή) και σε δεύτερο πλάνο, προστίθεται και το...μπαρουτοκαπνισμένος!!!!Κανονική "σφαγή"!!

Η.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Παλαιότερα μελετήθηκε και ένα άλλο πρόγραμμα, το ΣΙΘΩΝ.
http://aeiforia.for.auth.gr:8080/Portals/0/Konstantinidis.pdf

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...