Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ¨Ασωπός – Εξασθενές χρώμιο¨, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με απίστευτες προεκτάσεις !!!


   Σήμερα 30/5/2012, στο τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θήβας ξεκινά (…ας το ελπίσουμε !!) μετά από πολλές αναβολές η δίκη των 15 εταιρειών, που κατηγορούνται για τη ρύπανση του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο, με βάση τους ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2007.
Θα παρακολουθήσουμε τη δίκη και θα σας ενημερώνουμε έγκυρα!.



Μια φορά και ένα καιρό, πριν 40 χρόνια,
οι έχοντες και κατέχοντες (π.χ βιομήχανοι),  που συνήθως κυβερνούν τις χώρες,  βρήκαν ένα χώρο κοντά στην Αθήνα , δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, με σιδηρόδρομο, φως –νερό –τηλέφωνο και εγκαταστάθηκαν χωρίς να ρωτήσουν κανένα.
Αγόραζαν γεωργικές εκτάσεις με πολλά εκατομμύρια, δραχμές ήταν τότε, και οι κάτοικοι της περιοχής έτριβαν τα χέρια τους γιατί παράλληλα θα εύρισκαν και δουλειά. Τότε κανένας δεν αντέδρασε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ,αλλά ούτε και τους ενδιέφερε η ανυπαρξία των υποδομών. Η πολιτεία όπως πάντα απούσα αφού έτσι και αλλιώς οι βιομήχανοι δεν ρωτάνε, αλλά επιβάλλουν και μετά νομιμοποιούν!!

Η περιοχή αυτή είχε και ένα ποτάμι, Ασωπό το έλεγαν, που εύκολα θα μετέφερε χωρίς κόστος τα απόβλητα στη θάλασσα. Πολλοί μάλιστα προτίμησαν να κάνουν και απευθείας έγχυση των τοξικών αποβλήτων με γεωτρήσεις στο υπέδαφος για να μην υπάρχουν και ορατά ίχνη. Ήξεραν φυσικά για τους κινδύνους ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά … ποιος νοιάστηκε για τέτοιες λεπτομέρειες!

Έτσι λοιπόν ήταν όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι ακόμη και αυτοί που όψιμα εντάχθηκαν σε ¨οικολογικές¨ οργανώσεις ενάντια στους πρώην εργοδότες τους. Αφήστε που κάποιοι πιο ειδικοί με την αναφορά και μόνο ότι θα αναδείξουν το θέμα της ρύπανσης στα ΜΜΕ, εξασφάλιζαν και ένα έξτρα πολύ μεγάλο εισόδημα για πολλά χρόνια!!

Κάποια στιγμή όμως, όταν η ΕΕ άρχισε να βγάζει οδηγίες και κανονισμούς για τη διαχείριση των αποβλήτων, χωρίς να τους ρωτήσει, κατάλαβαν ότι κάτι πρέπει να κάνουν.  Έπρεπε όμως να βρουν ένα τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων με μικρό κόστος.
Τότε λοιπόν άνθρωποι του συστήματος, σπουδαγμένοι και χρόνια στο κουρμπέτι, μυρίστηκαν  το ψητό και είπαν:  Εμείς είμαστε εδώ!!! Έτσι άρχισαν να οργανώνουν το σύστημα … διαχείρισης, με πυρήνα μια μαγική οικολογική-πράσινη λέξη, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, κυρίως Γερμανικής τεχνολογίας.
Από την αρχή φρόντισαν να εμπλέξουν........
και ΜΚΟ, άρχοντες της περιοχής, πανεπιστημιακούς, ΜΜΕ, αρμόδιους και συναρμόδιους, ώστε να έχουν τα νώτα τους καλυμμένα.

Ήταν πολλά τα λεφτά!!
Γνώριζαν επίσης ότι το κομπόστ προσφέρεται γι αυτή τη δουλειά, ειδικά όταν το ανακατέψεις με απόβλητα χαρτοβιομηχανίας, οπότε ίσως και να βιοαποικοδομούνται τα τοξικά, όπως είχε συμβεί άλλωστε στην Ιταλία (ECOMAFIA - Το τρίγωνο του θανάτου).
Πηδώντας λοιπόν από τη χαρά τους ανέλαβαν το ρόλο αυτό με απίστευτα μεγάλα κέρδη. Συντονιστές, μελετητές, εργολάβοι, υπεργολάβοι, αρμόδιοι, κλπ, έστησαν χορό εκατομμυρίων, δραχμών στην αρχή και ευρώ μετέπειτα!!!

Επειδή όμως οι ποσότητες ήταν μεγάλες και δεν μπορούσαν να τις απορροφήσουν όλες οι αγρότες, παρά την πίεση και τις ευλογίες των ειδικών και των αρμοδίων, σε συνεργασία με άρχοντες της περιοχής, ότι περίσσευε τα πήγαιναν σε ΧΑΔΑ ή σε άλλους χώρους με την … ευγενή χορηγία τους. Το σύστημα σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα γιατί παρελάμβαναν από παντού τα τοξικά απόβλητα και οι συνολικές ποσότητες των αποβλήτων άγγιζαν πια τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα!! Και κανείς δεν αναρωτήθηκε ¨ρεεε, τι τα κάνουν όλα αυτά τα απόβλητα τα καλόπαιδα???¨.
Έτσι λειτουργούσαν για πολλά πολλά χρόνια με την ¨ευτυχία¨ ζωγραφισμένη στα πρόσωπα και στις τσέπες και των παραγωγών και των ¨διαχειριστών¨ αποβλήτων.

Μέχρι που κάποια στιγμή εμφανίστηκαν και κάποιοι, ας τους ονομάσουμε προς το παρόν ¨οι Φυτρώνουν Εκεί Που Δεν Τους Σπέρνουν (χάριν συντομίας Φ.Ε.Π.Δ.Τ.Σ.) ¨, που θέλανε λέει να μπει μια τάξη στην περιοχή όχι μόνο λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και για λόγους υγείας, μια και από εκεί τρέφεται και το λεκανοπέδιο Αττικής!
Οπότε οι παραγωγοί αποβλήτων άρχισαν να κάνουν και δεύτερες σκέψεις! Τότε λοιπόν το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων για να τους τρομάξει, ώστε να μην κλείσουν την στρόφιγγα και να αναζητήσουν πιο λογικές μεθόδους διαχείρισης, ανέβασε πολύ ψηλά στη δημοσιότητα το θέμα!!! Την ίδια στιγμή παραπλανούσαν τους Φ.Ε.Π.Δ.Τ.Σ. εστιάζοντας τις ευθύνες ρύπανσης μόνο σε κάποιες κρατικές βιομηχανίες με στόχο να απομειωθεί η αξία μπας και πουληθούν κοψοχρονιά στους ¨προστάτες¨ !! Ήταν σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να ανακαλύψει το ¨φοβερό¨ σχέδιο τους !!

Όμως η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια τους όταν οι Φ.Ε.Π.Δ.Τ.Σ., με προσεκτικά βήματα έφτασαν στην άκρη του νήματος και άρχισαν να το ξετυλίγουν. Πανικός στο σύστημα!! Λάσπη παντού !!! Έπρεπε λοιπόν οι Φ.Ε.Π.Δ.Τ.Σ. να εξαφανισθούν ή να απενεργοποιηθούν.
Αυτό το ανέλαβε η πράσινη ανάπτυξη το εθνοσωτήριο έτος 2009. Το opengov.gr λειτούργησε άψογα, στην επιλογή των ήδη επιλεγμένων, αφού φυσικά είχαν προετοιμάσει το έδαφος με άπειρη δημοσιότητα συγκεκριμένων προσώπων.
Άμεσα και άμα τη αναλήψει των καθηκόντων, άρχισαν τα χαμόγελα, ο αποπροσανατολισμός και η τελετή ταφής των ευρημάτων, τα οποία ευτυχώς οι Φ.Ε.Π.Δ.Τ.Σ. είχαν προνοήσει και τα είχαν στείλει σε αρμοδίους και συναρμοδίους. Το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων λοιπόν, χωρίς φόβο πια και με πάθος ,ξανάρχισε το … θεάρεστο έργο του.

Όμως, το εξασθενές χρώμιο, δείκτης ανθρωπογενούς ρύπανσης, άρχισε να εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές, που .. όλως τυχαίως δραστηριοποιούνταν και εκεί μέλη του συστήματος διαχείρισης, διότι η συνταγή κομποστοποίησης ήταν προβληματική.
Αποφάσισαν τότε ότι πρέπει να βρουν μια επιστημονικοφανή δικαιολογία - αιτιολογία!! Επιστρατεύθηκαν λοιπόν κρατικά  ιδρύματα για να αποδείξουν ,αφενός τι καλό που είναι το κομπόστ (έτσι κι αλλιώς υπήρχε μεταξύ τους μακροχρόνια συνεργασία) και αφετέρου να το αποδώσει στα πετρώματα, με ανταλλάγματα διορισμούς σε υψηλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό . Ως εκ θαύματος !!! σε χρόνο dt (ούτε ο Χριστός δεν έκανε τέτοια θαύματα) η Ελλάδα γέμισε οφιόλιθους (πέτρωμα που μπορεί να δημιουργήσει πολύ μικρές συγκεντρώσεις εξασθενούς κάτω όμως από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες)!!!

Υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο! Και τούτο διότι ήρθε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ακολούθησε η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ και τότε τα πράγματα ξανά δυσκόλεψαν!!
Τώρα αγωνία και κρύος ιδρώτας!! Φοβούνται μην τυχόν έλθει καμιά κυβέρνηση και στείλει τα ευρήματα σε κανένα δικαστικό λειτουργό και αρχίσει να ψάχνει σοβαρά τις κινήσεις λογαριασμών εταιρειών, μελών του συστήματος διαχείρισης, δημόσιων λειτουργών, κλπ  στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή.
Στόματα ερμητικά κλειστά!! Μέχρι πότε????

Ερώτηση: Τι πρέπει να γίνει??
Απάντηση: Τα στοιχεία που υπάρχουν να σταλούν στον Εισαγγελέα! Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο!

Το τέλος του παραμυθιού, ¨και ζήσανε αυτοί καλά και μείς καλύτερα¨ μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να γράψει και σίγουρα δεν του ταιριάζουν οι λέξεις ¨καλά¨ και ¨καλύτερα¨.

(Δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι!!! Τα παραπάνω  είναι δικές μας εκτιμήσεις – ενδείξεις , παρακολουθώντας με συνέπεια όλα όσα γράφονται και ακούγονται για το πρόβλημα του Ασωπού και του εξασθενούς χρωμίου από το 2007 και μετά.
Σαν ένα μικρό ιστολόγιο, αποδεικτικά στοιχεία για όλες τις πτυχές, φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε. Όμως, η δικαιοσύνη μπορεί εύκολα να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της απίστευτης ιστορίας αναζητώντας τους δρόμους του χρήματος και να φθάσει σε αποκάλυψη της αλήθειας και σε καταλογισμό ευθυνών. Η άκρη του κουβαριού είμαστε σίγουροι ότι βρίσκεται  σε ένα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ πόρισμα, που όπως έχει ήδη γραφεί σε μεγάλα ΜΜΕ, έχει παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του!
Μόνο εάν λάμψει η αλήθεια για τα αίτια που δημιούργησαν το πρόβλημα θα βρεθούν  και οι κατάλληλες λύσεις για την αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών!)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.aueb.gr/users/koundouri/resees/uploads/4nd_meeting_17_02_2010_signed.pdf
Αυτό είναι του 2010, αλλά μελετούσαν και τότε το θέμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...