Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Η ¨Μύκονος της Πελοποννήσου¨ γίνεται δυστυχώς πραγματικότητα

κλικ για μεγέθυνση
Η ΕΙΔΗΣΗ
Με την με Α.Π. οικ. 146105/1166 απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, στις 2/5/2012 (!!!), δόθηκε η Περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) για την ολοκλήρωση της δυναμικότητας, τη λειτουργία και την επέκταση του γηπέδου οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης (κάμπιγκ) Γ’ τάξης, συνολικής δυναμικότητας 129 θέσεων σε γήπεδο συνολικής επιφανείας 33.955,0τ.μ (επέκταση κατά 12.955,0τ.μ) στη θέση «Λεύκη- Μάντρες», Κοινότητας Ελαφονήσου, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, φερόμενης ιδιοκτησίας «ΣΙΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ε.Π.Ε».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Όσοι παρακολουθείτε περιβαλλοντικά θέματα θα θυμάστε τι έγινε το καλοκαίρι του 2010 σχετικά με αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων σε περιοχή NATURA, αυθαίρετες οικοδομές κλπ ,στην παραλία ΣΙΜΟΥ της ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ, την οποία κάποιοι είχαν σχεδιάσει να την μετατρέψουν σε ΜΥΚΟΝΟ της Πελοποννήσου!!.
Για τα σχέδια αυτά της εταιρείας ¨ΣΙΜΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ε.Π.Ε¨ υπήρξαν δεκάδες δημοσιεύματα και εκπομπές σε όλα τα ΜΜΕ.
Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα
·       ECONEWS: 2 Αυγούστου 2010, 11:43
¨ Παρέμβαση της Εισαγγελίας Γυθείου και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προκάλεσαν τα ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ στο θέμα πώλησης αποχαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο από τον κοινοτάρχη του νησιού κ. Χαράλαμπο Λιάρο.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ  ο γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μέρκος, ζητά από τις Υπηρεσίες να επανελέγξουν πράξεις και αποφάσεις τους, καθιστώντας σαφές, ότι θα διαβιβάσει στην Δικαιοσύνη κάθε πράξη που αποκλίνει της νομιμότητας και ενημερώνει τον κ. Λιάρο ότι η Ελαφόνησος είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και ως εκ τούτου, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή……¨
·       ΤΟ ΒΗΜΑ 10/08/2010
¨Ανάκληση άμεσα των παράνομων αδειών και κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών στην ευαίσθητη οικολογικά παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο, καθώς και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγαζιών Παξών, ζητεί από τις αρμόδιες αρχές η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστερα από................
καταγγελίες για παράνομες επεμβάσεις και καταπάτηση δημόσιων και προστατευόμενων εκτάσεων……¨.
·       ΣΚΑΙ: 13/07/2010 
¨Συνεχίζεται το όργιο αυθαιρεσίας, στην Ελαφόνησο.
Η διενεργούμενη εισαγγελική έρευνα και η δίωξη που ασκήθηκε κατά τριών προσώπων, για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, προέκυψαν ενδείξεις, ότι εμπλέκονται σε παράνομες αγοραπωλησίες εκτάσεων στην περιοχή, δεν απέτρεψαν νέους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, ούτε και προβλημάτισαν ορισμένους δημόσιους λειτουργούς.
Μία ακόμη δασική έκταση, 1.950,72 τ.μ., στην παραλία του Σίμου, αποχαρακτηρίστηκε με απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Διαφορών.
Στην συνέχεια, «συνενώθηκε» με όμορη, 2.510 τ.μ, για την επίτευξη της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων και η Πολεοδομία Μολάων, ως είχε  υποχρέωση, προχώρησε στην έκδοση οικοδομικής άδειας…..¨.
·       REPORT24: 18/8/2010
¨Τέλος στα σκοτεινά σενάρια καταπάτησης δημοσίων και προστατευόμενων εκτάσεων, ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών στην ευαίσθητη οικολογικά παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, φαίνεται να έβαλε η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ. Ύστερα από σειρά καταγγελιών και με στόχο την πιστή εφαρμογή της κείμενης περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, η ΕΓΕΠΕ ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την ανάκληση των παράνομα εκδοθέντων οικοδομικών αδειών, την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης, διαβιβάζοντας τους σχετικούς φακέλους στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Παράλληλα, ζητήθηκε να ενταθεί η επιτήρηση των περιοχών για τη διασφάλιση της διακοπής των παράνομων εργασιών και την αποτροπή νέων αυθαίρετων επεμβάσεων.¨.

Πλήρες ιστορικό για την επένδυση και για την εταιρεία, έχει δημοσιευθεί και στο ΕΘΝΟΣ στις 22/1/2011 με τίτλο: ¨Σχεδίαζαν μια νέα Μύκονο στην Ελαφόνησο¨.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Άλλη μια περίπτωση ¨καταπράσινης¨ ανάπτυξης και άλλη μια … επιτυχία (στις …. πολλές της τελευταίας διετίας) των οργάνων, που έχουν σαν αποκλειστική αρμοδιότητα, την προστασία του περιβάλλοντος  !!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...