Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

2012: Επιτέλους!!! Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών της περιοχής του ταμιευτήρα του Μόρνου.

Μέχρι σήμερα, ποιος είναι ο αποδέκτης των λυμάτων ??????

Δεν σας κρύβουμε ότι κάθε φορά που ανακαλύπτουμε αποφάσεις χρηματοδότησης έργων, τα οποία πραγματικά συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως βιολογικοί καθαρισμοί, αποχετευτικά δίκτυα, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, κλπ, νοιώθουμε μια ικανοποίηση. Βέβαια οι σύμβουλοι και οι μελέτες δίνουν και παίρνουν, αλλά αυτό είναι κάτι που κάποιοι αρμόδιοι μετά τις εκλογές, θα πρέπει να διερευνήσουν.
Η είδηση:
Ένα τέτοιο έργο που μας έκανε να αναφωνήσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είναι η ένταξη του έργου «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη».
Ο συνολικός προϋπολογισμός  θα ανέλθει στα 17.096.700,10 € και το πέρας των εργασιών εκτιμάται στο τέλος του 2015. Ήδη οι απαραίτητες μελέτες εκπονούνται και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται στα μέσα του 2012.
Το έργο αυτό δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της  διαχείριση των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών του Δήμου Δωρίδας: Λιδωρίκι, Πεντάπολη, Παλαιόκαστρο,  Μαλανδρίνο (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραίλας και Λεύκας, με στόχο την προστασία του................
ταμιευτήρα της λίμνης του Μόρνου και της ευρύτερης περιοχής.
Λίγα λόγια για το φράγμα του ΜΟΡΝΟΥ:
Το φράγμα του Μόρνου απέχει 28 χλμ. από το Λιδορίκι και κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης του Νομού Αττικής. Μετά την κατασκευή του δημιουργήθηκε τεχνητή λίμνη, χωρητικότητας 780 εκατ. κυβικών μέτρων.
Το μεγάλο τεχνικό έργο για τη δημιουργία του φράγματος και της λίμνης του Μόρνου στο κέντρο του Νομού Φωκίδας άρχισε το 1969 και ολοκληρώθηκε το 1981. Το φράγμα είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη- 126 μέτρα. Από εδώ το νερό φτάνει στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου, ένα κανάλι ελεύθερης ροής μήκους 192 χλμ., και διασχίζει τη Φωκίδα, τη Βοιωτία και την Αττική.
Στη λίμνη του Μόρνου καταλήγει και το νερό της λίμνης του Εύηνου μέσω ενωτικής σήραγγας.
Γεωγραφικά στοιχεία
Ο Δήμος Δωρίδος είναι δήμος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Τολοφώνος. Αντιστοιχεί επακριβώς στην παλαιότερη Επαρχία Δωρίδας. Ο δήμος αποτελείται αποκλειστικά από χωριά. Το μεγαλύτερο από αυτά, το Λιδορίκι, είναι η πρωτεύουσά του.
Η δημοτική Ενότητα Λιδορικίου προήλθε από τον Δήμο Λιδορικίου που ήταν δήμος του νομού Φωκίδας και συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Δωρίδας. Είχε πληθυσμό 4.225 κατοίκους. Καταλάμβανε έκταση 409,5 τ. χλμ. και ήταν ο πρώτος δήμος σε έκταση στη Φωκίδα περιλαμβάνοντας 17 δημοτικά διαμερίσματα. Πρωτεύουσα του δήμου ήταν το Λιδορίκι.

Η απορία
Ο πρώην δήμος Λιδορικίου μαζί με τις φυλακές Μαλανδρίνου έχει ένα πληθυσμό περίπου 6000 κατοίκων.
Τα λύματα της περιοχής, πού τελικά κατέληγαν??
Ποιος είναι ο αποδέκτης!!!

Ο ευρών αμοιφθήσεται !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...