Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΤΟ FACEBOOK και το TWITTER στο ταμπλό του αυτοκινήτου!!!

Πηγή: Le Monde
Ένα αυτοκίνητο, που παρκάρει χωρίς οδηγό!
Ένα άλλο που βγαίνει μόνο του από μια στενή θέση στάθμευσης για να έρθει να συναντήσει τον ιδιοκτήτη του!
Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αλλά για «συνδεσιμότητα».  Αυτά τα αυτοκίνητα απλώς τηλεκαθοδηγούνται από τους ιδιοκτήτες τους μέσω smartphones χάρη στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3G.

Είτε πρόκειται για το (CES) του Las Vegas ή ακόμη για το MWC της Βαρκελώνης (..¨σαλόνια¨ αυτοκινήτων), τα αυτοκίνητα εισβάλλουν πλέον στα μεγάλα σαλόνια των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών. Από την πλευρά της, η υψηλή τεχνολογία εγκαθίσταται στα μεγάλα σαλόνια αυτοκινήτου, όπως αυτό της Γενεύης, που άνοιξε τις πόρτες του την Τρίτη 6 Μαρτίου.

Η FORD είναι η δεύτερη αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία, που έκανε τη ¨τηλεμετατόπιση¨, για να λανσάρει το B-MAX στην Ευρώπη, δηλαδή ένα αυτοκίνητο συνδεδεμένο με το Internet. Προικισμένο με ένα σύστημα, που ονομάζεται Sync, το ταμπλό του διαθέτει μια μικρή βάση για το smartphone. Με την εγκατάστασή του, οι λειτουργικότητές του αναπαράγονται πάνω σε δύο οθόνες αφής του ταμπλό. Μπορεί κανείς να ενημερωθεί από εκεί για τα email του, να διαβάσει τα SMS του και ακόμη να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές του κινητού. Χάρη σε μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τη Microsoft, είναι συμβατό με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα τηλεφώνου (Αndroid…..). Όλοι οι κατασκευαστές λανσάρουν πλέον στην αγορά συστήματα «σύνδεσης» σχεδιασμένα σε συνεργασία με την βιομηχανία τηλεπικοινωνιών R-link…….

Η αρχή: μια κάρτα SIM (η ταυτότητα των κινητών συσκευών, που αποθηκεύει τις πληροφορίες τους) ενσωματωμένη μέσα στο ταμπλό, επιτρέπει στο αυτοκίνητο να έχει απευθείας σύνδεση με το δίκτυο 3G.
«Δεν είναι μια μόδα περαστική ή ένα gadget», σχολιάζει ο R.R. από το Strategy Anal., είναι μια πραγματικά θεμελιώδης τάση. Το έτος 2015, 60% των αυτοκινήτων θα είναι συνδεδεμένα».

Η πρώτη εφαρμογή αυτής της εισβολής της υψηλής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα είναι η ασφάλεια. Το FORD B-Max ενσωματώνει , για παράδειγμα, μια λειτουργία, η οποία προχωρά αυτόματα σε τηλεφωνική κλήση βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτή πραγματοποιείται στη γλώσσα.................
της χώρας, όπου έλαβε χώρα το ατύχημα και υποδεικνύει τις συντεταγμένες του οχήματος.
 Στην Ευρώπη, η PSA, η Volvo ή ακόμη η BMW, έχουν επιλέξει το «e-call», μια εφαρμογή που λειτουργεί στην ίδια βάση με αυτή της FORD, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει ανάγκη σύνδεσης  του smartphone με το ταπλό. Είναι η κάρτα SIM που στέλνει ένα SMS διευκρινίζοντας τις συντεταγμένες του οχήματος. Από το 2003, 5.500 επιβάτες αυτοκινήτων PSA διασώθηκαν στην Ευρώπη χάρη σε αυτή τη συσκευή.
Σύμφωνα με τον M.R.,η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να εγκρίνει μια ρύθμιση, που να καθιστά στο «e-call» υποχρεωτικό.

Πέραν της ασφάλειας, ο ενσωματωμένος και συνδεδεμένος υπολογιστής βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης των οχημάτων. Ψηφιακά μέσα επιτρέπουν, για παράδειγμα, να παρακολουθείς τα χιλιόμετρα σου, τη στάθμη του λαδιού ή ακόμη τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου, κυρίως στα ηλεκτρικά οχήματα της Renault και της Nissan. «Άπειρες υπηρεσίες». «Υπάρχουν όλες οι συσκευές που βοηθούν στην οδήγηση, το πιο γνωστό το GPS , με εφαρμογές που μπορούν να προβλέπουν το μποτιλιάρισμα και προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές», σημειώνει ο P.V, διευθυντής  προγραμμάτων στη Renault.
«Από τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο συνδέεται με ένα δίκτυο 3G, οι δυνατότητες να προσφέρει καινούργιες υπηρεσίες είναι άπειρες», λέει με ενθουσιασμό ο G.D., υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης στη Valeo, προμηθευτής εξοπλισμού αυτοκινήτων.

Στο τελευταίο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη 2011, παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά τα συστήματα ελέγχου του αυτοκινήτου από απόσταση μέσω ενός smartphone. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει μια άποψη του οχήματός του μέσω της οθόνης του και μπορεί να το κατευθύνει σαν ένα τηλεκατευθυνόμενο παιχνίδι, χάρη σε αισθητήρες, οι οποίοι συνδέονται με το smartphone μέσω WI FI, 3G ή Bluetooth. Το smartphone επιτρέπει επίσης να προθερμαίνεις το αυτοκίνητό σου από απόσταση ή ακόμη να το δροσίζεις σύμφωνα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης, στη έκθεση της Φρανκφούρτης παρουσιάσθηκαν ταμπλό να έχουν μετατραπεί σε κέντρο πολυμέσων, για πρόσβαση σε εφαρμογές πληροφοριών, mail, ή ακόμη σε κοινωνικά δίκτυα όπως το twitter ή το facebook.
Αυτές οι εφαρμογές δεν είναι ακόμη διαθέσιμες αλλά επιτρέπουν να φανταστούμε, τί θα κυκλοφορήσει σύντομα..……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...