Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

18 τρύπες θα σώσουν τον τουρισμό ??




ΓΚΟΛΦ: Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός για να μην πούμε το νερό, νεράκι!!







Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση, είναι η είδηση που διαβάσαμε ότι το ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αρχίζει την διαδικασία για τον διαγωνισμό, που αφορά την εκμετάλλευση της πρώην έκτασης γκολφ στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.
Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για το γκολφ, βρήκαμε πάρα πολλές εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές κλπ), που έχουν δοθεί τα δυο τελευταία χρόνια για την κατασκευή και λειτουργία γκολφ 18 οπών, σε εκτάσεις 600-700 στρέμματα το κάθε γήπεδο!!

Σήμερα, τα γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα είναι:
Γήπεδο γκολφ Γλυφάδας, Λέσχη................
γκολφ Κέρκυρας, Λέσχη γκολφ Πόρτο Καρράς, Γήπεδο γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, Λέσχη γκολφ Κρήτης στη Χερσόνησο, Γήπεδο γκολφ Πόρτο Ελούντα (9 οπών).
Μάθαμε λοιπόν ότι νέες εγκαταστάσεις προγραμματίζονται σε: ΚΕΡΚΥΡΑ, ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ, ΠΥΡΓΟ , ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ κλπ

Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι σημαντικές, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Tα γήπεδα γκολφ έχουν υψηλές απαιτήσεις στη χρήση φυσικών πόρων (έδαφος, νερά, ενέργεια κ.α.) και καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις.
Η επιλογή της θέσης των σχεδιαζόμενων γηπέδων γκολφ σε διάφορες περιοχές της χώρας, φαίνεται να γίνεται αποκλειστικά με κριτήρια προσέλκυσης των συνήθως υψηλού εισοδήματος ασχολούμενων με το άθλημα, χωρίς να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός που να αποτυπώνει τη σκοπιμότητα των επενδύσεων.

Στην Ευρώπη η διείσδυση του γκολφ είναι της τάξης του 1,1% του πληθυσμού ενώ στην Ισπανία, μία χώρα που συχνά συγκρίνεται με την Ελλάδα, η διείσδυση του αθλήματος είναι 0,6%. Στην Ελλάδα οι παίκτες γκολφ κατά το 2005 ήταν 1135.
Η πιο σημαντική είναι φυσικά η ανάγκη για νερό άρδευσης. Ένα γήπεδο γκολφ έχει μεγάλες απαιτήσεις άρδευσης, έστω και εποχικές, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη κατανάλωση νερού. Κατά μέσο όρο, ένα γήπεδο γκολφ (18 οπών) καταναλώνει ετησίως περίπου 1.000.000 κυβ. μέτρα νερό, το ισοδύναμο του νερού που απαιτείται για 370 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ή της κατανάλωσης νερού μίας πόλης πληθυσμού 11.000 κατοίκων. Όμως τα στοιχεία για την κατανάλωση του νερού ποικίλουν ανάλογα με τα τοπογραφικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά του κάθε γηπέδου και τις παραμέτρους που λαμβάνει υπόψη η κάθε μελέτη (6.000-16.000 κυβ. μέτρα /εκτάριο/έτος).
 Η απαίτηση για νερό μπορεί να ασκήσει πίεση τόσο σε επιφανειακά όσο και σε υπόγεια ύδατα. Έτσι, όταν τα γήπεδα γκολφ σχεδιάζονται και εγκαθίστανται σε άνυδρες από τη φύση τους περιοχές οι πιέσεις είναι ακόμα πιο σημαντικές, ενώ το πότισμα του γηπέδου γκολφ εξελίσσεται σε ανταγωνιστική δραστηριότητα που έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες ανάγκες για νερό στην περιοχή.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης και στη χρήση των φυτοφαρμάκων για τη συντήρηση του χλοοτάπητα των γηπέδων

Αν εξετάσει κανείς τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που έχουν δοθεί, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται, δεν πληρούν τα κριτήρια της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ΕΔΩ.

Ας προσέξουν οι αρμόδιοι, κυρίως για τις  άνυδρες τουριστικές περιοχές, για να μην φτάσουν στο σημείο να πουν το νερό νεράκι , οι κάτοικοι των περιοχών αυτών!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...