Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΑΣΩΠΟΣ: Νέα Συνάντηση Εργασίας και Διαβούλευσης με … finger food!




Το  μεγάλο έγκλημα του ΑΣΩΠΟΥ δεν συγκαλύπτεται!






Κάποια γεγονότα τον τελευταίο καιρό έφεραν πάλι στο προσκήνιο το θέμα του ΑΣΩΠΟΥ και του εξασθενούς χρωμίου.
Ας τα δούμε αναλυτικά αρχίζοντας από τα πιο πρόσφατα.
1: Ξαναρχίζουν οι διαβουλεύσεις, απολογισμοί, σχεδιασμοί και οι ανοικτοί διάλογοι. Συγκεκριμένα όπως αναγράφεται στο σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ, η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διοργανώνουν Συνάντηση Εργασίας και Διαβούλευσης με θέμα «Ασωπός δύο χρόνια μετά»: Η πορεία υλοποίησης του «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Περιβαλλοντικής Κρίσης στον Ασωπό», που θα πραγματοποιηθεί, στις 10 Φεβρουαρίου 2012, 9:00-20:00, στο ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων 119).  Η Ημερίδα έχει αποκλειστικά σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων επί της προόδου υλοποίησης των μέτρων του ΥΠΕΚΑ και των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων και επί των αποτελεσμάτων μελετών, ελέγχων-επιθεωρήσεων και αναλύσεων, στη βάση της οποίας θα πραγματοποιηθεί ανοικτός διάλογος προκειμένου οι συμμετέχοντες να εκφράσουν δημόσια τα ερωτήματά τους, τις απόψεις και προτάσεις τους και να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις από μέρους της Πολιτείας και των άλλων εμπλεκόμενων (Πανεπιστήμια, ΙΓΜΕ, ΕΦΕΤ, Γεν. Χημείο του Κράτους, ΕΥΔΑΠ, κλπ.).
Το πρόγραμμα ΕΔΩ
Με άλλη απόφαση καθορίζεται ότι:
- Διάρκεια workshop: 9:00 π.μ. έως 20.00 μ.μ.
- Συμμετέχοντες: 70 άτομα
 θα σερβιρισθούν
- 2 coffee breaks (καφέ – κουλουράκια – αναψυκτικό)
- 1 light lunch (finger food)
Και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα χίλια οκτακοσία ευρώ (1.800 €)!!
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην επιχειρηθεί ¨διεπιστημονικό … θάψιμο¨.
Με καφέ, κουλούρι και finger food, θα το παρακολουθήσουμε και εμείς!

2: Με την με αρ. πρωτ. οικ. 115897 /02-02-2012 απόφαση, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ για αποκατάσταση, 7 ανενεργοί ΧΑΔΑ των δήμων Θηβαίων και Τανάγρας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους ΧΑΔΑ στις θέσεις:
• «Αλογάκι», ΔΚ Βαγίων, ΔΕ Βαγίων, Δήμου Θηβαίων
• «Μαυροβούνι» ή «Σπηλάκι», ΤΚ Θίσβης, ΔΕ Θίσβης, Δήμου Θηβαίων
• «Καμίνι-Κάλτσα», ΤΚ Καπαρελίου, ΔΕ Πλαταιών, Δήμου Θηβαίων
• «Σκάλα», ΤΚ Πύλης, ΔΕ Δερβενοχωρίων, Δήμου Τανάγρας
• «Βελανιδιά – Ρουμάνια», ΔΚ Οινοφύτων, ΔΕ Οινοφύτων, Δήμου Τανάγρας
• «Μεγάλη Ράχη», ΔΚ Σχηματαρίου, ΔΕ Σχηματαρίου, Δήμου Τανάγρας
• «Προφήτης Ηλίας», ΤΚ Τανάγρας, ΔΕ Τανάγρας, Δήμου Τανάγρας
Η αποκατάσταση περιλαμβάνει:
Διαμόρφωση αναγλύφου και χωματουργικές εργασίες, στεγανοποίηση αναγλύφου, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα διαχείρισης βιοαερίου και έργα πρασίνου.
Το κόστος ανέρχεται σε 2,965,283.93 ευρώ και τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός του 2012.
Σημαντική εξέλιξη, αλλά με μια προυπόθεση:
Μια από τις βασικές πηγές δημιουργίας του προβλήματος εξασθενούς χρωμίου είναι και η ανεξέλεγκτη απόρριψη τοξικών αποβλήτων σε ΧΑΔΑ της περιοχής. Θα πρέπει λοιπόν πριν αρχίσουν τα έργα να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις για τον εντοπισμό αυτών των αποβλήτων και η διαχείριση τους να γίνει με βάση τα προβλεπόμενα για τα τοξικά απόβλητα. Μόνο έτσι θα μιλάμε για πραγματική αποκατάσταση αυτών των χώρων και θα σταματήσει, τουλάχιστον από αυτές τις πηγές, η συνεχής τροφοδότηση του υδροφορέα με υγρά απόβλητα (στραγγίσματα) ρυπασμένα με εξασθενές χρώμιο και όχι μόνο.
Στα όσα είχαμε επισημάνει ΕΔΩ για αυτή την πηγή να προσθέσουμε ακόμη άλλη μια διαχρονική φωτογραφία.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

3: Με πρόσφατη ανακοίνωση.............
του ο ΕΦΕΤ διαβεβαίωσε ότι με βάση ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων των επιπέδων βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα φυτικής παραγωγής (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια)  που οργάνωσε το 2011, τα τρόφιμα από την Βοιωτία χαρακτηρίζονται ασφαλή.
Στις 11/2/2011 είχαν δοθεί στην δημοσιότητα παρόμοιες μετρήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τότε σε σχετική ανάρτηση είχαμε διατυπώσει κάποια ερωτήματα τα οποία ισχύουν και για τις σημερινές αναλύσεις του ΕΦΕΤ, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα συμπεράσματα.

Το βασικό στοιχείο που χρήζει περισσότερης ανάλυσης και προσοχής είναι κυρίως οι περιεκτικότητες σε Νικέλιο και χρώμιο, οι οποίες εμφανίζουν υψηλές τιμές, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Μπορεί να μην έχουν καθορισθεί όρια σε επίπεδο Ε.Ε, όμως υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικές αναφορές σε παγκόσμιο επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα. Υπογραμμίζεται ότι για την τελική αξιολόγηση των μετρήσεων θα πρέπει να διερευνηθεί και το αποδεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης ,που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος??.
Σημειώνουμε επίσης ότι ο κοινοτικός κανονισμός 1881/2006 προβλέπει αναλύσεις και έλεγχο και σε άλλες παραμέτρους όπως: Νιτρικά, Μυκοτοξίνες, Διοξίνες σε κτηνοτροφικά προϊόντα και Πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες . Το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να επεκτείνει τον έλεγχο και γι’ αυτές τις παραμέτρους.
Μόνο έτσι θα είναι ήσυχοι οι Αγρότες της περιοχής, αλλά περισσότερο οι Καταναλωτές.
Και η τελευταία εξέλιξη:

4:  Παρέμβαση Λοβέρδου για την ρύπανση του Ασωπού με ενεργοποίηση των Επιθεωρητών Υγείας και του ΚΕΛΠΝΟ και με παράλληλη  στελέχωση παρατηρητηρίου επιδημιολογίας στο Σχηματάρι.
Περισσότερα  ΕΔΩ

                       ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΔΩ!
                 ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...