Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Διαχείριση αποβλήτων: ECOMAFIA - Το τρίγωνο του θανάτου.


Διευκρίνιση:  Οποιαδήποτε ομοιότητα με την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου, είναι εντελώς τυχαία.

Απόσπασμα από Wikipedia
¨…. Υψηλά επίπεδα σε πολυχλωροδιφαινύλια (PCBς), έχουν ανιχνευθεί τόσο στο έδαφος όσο και στους κατοίκους της περιοχής, αν και δεν υπάρχουν προφανείς εκπομπές από τη  βιομηχανία. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η βιομηχανική ¨λάσπη¨, που προέρχονται από το Porto Marghera (βιομηχανική περιοχή λιμανιού κοντά στη Βενετία) είχε ¨μεταλλαχθεί¨ σε  ΚΟΜΠΟΣΤ και σκορπίστηκε σε αγροτικές εκτάσεις στην Acerra από την Casalesi, συχνά και με τη βοήθεια από τους ιδιοκτήτες των αγροτικών εκτάσεων….¨.

Μια ιστορία που πολλοί προσπαθούν να ξεχάσουν!
Ας τη θυμίσουμε λοιπόν στους αρμοδίους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στις ΜΚΟ, που εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων.
Στα Ελληνικά ΟΙΚΟ-ΜΜΕ, το θέμα έχει περάσει στα ¨ψιλά¨!!

Βασικά ιστορικά στοιχεία:
Το τρίγωνο του θανάτου είναι μια περιοχή στην Ιταλική επαρχία της Καμπανίας, οριοθετείται από τις κοινότητες της Acerra, Nola και Marigliano. Η περιοχή εμφάνισε σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων, που προκαλούνται από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες, σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό του εθνικού μέσου όρου. Η αύξηση του καρκίνου πιστεύεται ότι προκλήθηκε λόγω της παράνομης διάθεση αποβλήτων από διάφορες πηγές, κυρίως από τις βιομηχανίες της Βόρειας Ιταλίας, τα οποία μεταφέρονταν από την εγκληματική οργάνωση της Καμόρα.
Ο όρος «Το τρίγωνο του θανάτου» χρησιμοποιήθηκε...........
για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2004 στην επιστημονική ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στο Lancet  Oncology.
Υπολογίζεται ότι 550.000 άνθρωποι ζουν σε αυτήν την περιοχή. Το ποσοστό θανάτου για 100.000 κατοίκους, από καρκίνο του ήπατος είναι κοντά στο 34,5% για τους άνδρες και 20,8% για τις γυναίκες. Αντίθετα, ο εθνικός μέσος όρος της Ιταλίας είναι στο 14%. Επίσης, το ποσοστό θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του κεντρικού νευρικού συστήματος βρέθηκε υψηλότερο από ό, τι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι για τις 5000 παράνομες ή ανεξέλεγκτες χωματερές στην Ιταλία (ΧΑΔΑ) και την πλημμελή εφαρμογή της οδηγίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η Ιταλία είχε παραπεμφθεί δυο φορές στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο από την COMMISSION

Το 2007, μια άλλη μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την ιταλική Istituto Superiore di Sanità, Consiglio Nazionale delle Ricerche εξέτασε τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων μεταξύ 1994 -2002 σε 196 δήμους της περιοχής και κατέληξε στο ίδια συμπεράσματα.  Επιπλέον διαπίστωσαν υψηλό ποσοστό στις συγγενείς δυσπλασίες. Εντοπίσθηκε επίσης η παρουσία επικίνδυνων ρύπων, όπως η διοξίνη, ιδίως στην περιοχή της  Acerra, και ήδη από το 1987, ένα διάταγμα του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε χαρακτηρίσει την  Acerra ως έδαφος "υψηλού κινδύνου περιβαλλοντικής κρίσης».

Η υπόθεση, που συνδέει το υψηλό ποσοστό του καρκίνου με τη ρύπανση του περιβάλλοντος σε πολλές τοποθεσίες στην Καμπανία, ενισχύεται και από την ομολογία του αφεντικού της Casalesi, Gaetano Vassallo, ο οποίος παραδέχθηκε ότι για 20 χρόνια δωροδοκούσε τους τοπικούς πολιτικούς και αξιωματούχους της κυβερνητικής επιτροπής, για να κερδίσει τη συναίνεσή τους στην απόρριψη των τοξικών αποβλήτων.

Ο Giorgio Napolitano, Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, δήλωσε τον Ιούνιο του 2008:    ¨
Είναι βέβαιο, όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στη κυβέρνηση ότι η συστηματική μεταφορά τοξικών αποβλήτων από βιομηχανίες της βόρειας Ιταλίας στην Καμπανία, διεπράχθη από την Καμόρα.¨

Υψηλά επίπεδα από πολυχλωροδιφαινύλια (PCBς), έχουν ανιχνευθεί τόσο στο έδαφος όσο και στους κατοίκους της περιοχής, αν και δεν υπάρχουν προφανείς εκπομπές από τη  βιομηχανία. Οι αρχές υποθέτουν ότι η βιομηχανική ¨λάσπη¨, που προέρχονταν από το Porto Marghera (βιομηχανική περιοχή λιμανιού κοντά στη Βενετία) είχε¨μεταλλαχθεί¨  σε  ΚΟΜΠΟΣΤ και σκορπίστηκε σε αγροτικές εκτάσεις στην Acerra από την Casalesi, συχνά και με τη βοήθεια από τους ιδιοκτήτες των αγροτικών εκτάσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας εταιρείας, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν από την αστυνομία σε μια έρευνα που ξεκίνησε το 2006 και η οποία απέρριπτε παράνομα απόβλητα που προέρχονταν από βιομηχανίες των περιφερειών Βένετο και Λομβαρδίας στα εδάφη της Bacoli, Giuliano και Quiliano. Η εταιρεία αυτή διέθεσε περίπου ένα εκατομμύριο τόνους τοξικών απορριμμάτων σε μια τριετία, με κέρδος 
27 εκατ. €!!!! Η εταιρεία ήταν ήδη αντικείμενο έρευνας το 2003, αλλά έμεινε …. ανενόχλητη για πολλά χρόνια. Στο Marigliano, βρέθηκε θαμμένη μια ολόκληρη δεξαμενή γεμάτη τοξικές ουσίες σε μια παράνομη χωματερή.
Στις παράνομες δραστηριότητες περιλαμβάνονται επίσης πυρκαγιές για την εξάλειψη των αποβλήτων, ή για την ανάκτηση χαλκού από τα ηλεκτρικά καλώδια.

Τον Μάρτιο του 2008 βρέθηκε διοξίνη σε βουβαλίσιο γάλα από εκμεταλλεύσεις στην επαρχία της Καζέρτα.
Ορισμένες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, απαγόρευσαν τις εισαγωγές. Στη συνέχεια οι απαγορεύσεις διευρύνθηκαν και η πώληση των γαλακτοκομικών προϊόντων από την Καμπανία μειώθηκε, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η παράνομη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων στην Καμπανία, περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο ¨Gomorra¨ του συγγραφέα Ρομπέρτο ​​Σαβιάνο. Έγινε επίσης κινηματογραφική ταινία από τον σκηνοθέτη Matteo Garrone και ντοκιμαντέρ με τον τίτλο "Biùtiful cauntri".

(ECOMAFIA: Νεολογισμός που αναφέρεται στις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες προκαλούν περιβαλλοντική ζημία.)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα θα "μελετήσουν" μερικά προβλήματα:
Βιομηχανικά απόβλητα
http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=home.getProjects&themeID=68&projectList

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...