Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Επικίνδυνα απόβλητα: Μια εγκύκλιος με … ερωτηματικά!


Στις 7/12/2011 εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ νέα εγκύκλιος με αρ.18 για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η οποία καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή των κατάλληλων χώρων. (ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ)

Τα βασικά χωροταξικά κριτήρια της εγκυκλίου είναι:
¨…Την παραγωγή σηµαντικών ποσοτήτων ΕΑ στη χώρα, η οποία επικεντρώνεται σε συγκεκριµένες περιοχές, όπως στο Θριάσιο Πεδίο και στην Ανατολική Αττική στην Αττική,  στα Οινόφυτα στη Βοιωτία, στην Ανατολική Φθιώτιδα και στην Κεντρική Εύβοια στη Στερεά Ελλάδα,  στον άξονα Λάρισας – Βόλου στη Θεσσαλία, στη Σίνδο στην Κεντρική Μακεδονία,  στην Πτολεµαΐδα στη Δυτική Μακεδονία,  στα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  καθώς και στη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο…¨.

¨...Εξετάζονται και  περιοχές εξοφληµένων λιγνιτικών πεδίων, εξοφληµένων ορυχείων µεταλλευµάτων και εξοφληµένων λατοµείων αδρανών,  εφόσον αυτές πληρούν τα προαναφερόµενα κριτήρια…¨.

¨...Η κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας  –  διάθεσης ΕΑ εντός των γηπέδων βιοµηχανικών εγκαταστάσεων µεγάλου µεγέθους, οι οποίες παράγουν σηµαντικές ποσότητες ΕΑ,   (π.χ. µονάδες παραγωγής ενέργειας, χαλυβουργίες, µονάδες παραγωγής αλουµινίου,  µονάδες παραγωγής σιδηρονικελίου, εξόρυξης χρυσού κ.α.) προς εξυπηρέτηση αυτών ή και τρίτων, εξαιρείται από τα παραπάνω Α, Β, Γ και Δ κριτήρια.¨

Με μια προσεκτική ανάγνωση των περιοχών και των κριτηρίων, η εγκύκλιος φωτογραφίζει λατομεία και λιγνιτικά πεδία, αλλά επιτρέπει και εντός των χώρων των παραγωγών και όχι μόνο για τα δικά τους απόβλητα αλλά και από τρίτους.
(Μια σχετική ανάρτηση για την περίπτωση του χρυσού στη Χαλκιδική ΕΔΩ).

Να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο αδειοδοτημένοι χώροι  Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ):
1 ΧΥΤΕΑ ΔΕΗ (ΧΔΒΑ Καρδιάς)
2 ΧΥΤΕΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Βοιωτία),
και το πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, που ξεπερνά τους 150.000 τόνους ετησίως, αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις.

Στις 23/6/2010 το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει την ¨πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προτάσεις χώρων για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.¨. Με την πρόσκληση αυτή οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν  να υποβάλλουν τις προτάσεις τους Προκειμένου να εντοπισθούν οι καταλληλότεροι χώροι.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
1: Τι έγινε με αυτή την πρόσκληση ενδιαφέροντος? Υποβλήθηκαν προτάσεις? Για ποιες περιοχές και από ποιους ενδιαφερόμενους?
2: Τα στοιχεία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχουν ληφθεί υπόψη για τη σύνταξη της εγκυκλίου?

Το πρόβλημα της διαχείρισης των επικινδύνων είναι σοβαρό και ελπίζουμε ότι στόχος αυτής της εγκυκλίου είναι τελικά να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και όχι μόνο η επιτάχυνση ή το ξεμπλοκάρισμα ιδιωτικοποιήσεων – επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε, με τήρηση των κανόνων διαφάνειας, να ευρεθεί σύντομα η βέλτιστη λύση!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

“Eξαιρούνται από τα κριτήρια χωροθέτησης (απόσταση από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, νερά κλπ) οι εγκαταστάσεις ΧΥΤΕΑ που βρίσκονται εντός βιομηχανικών εγκαταστάσεων που παράγουν σημαντικές ποσότητες ΕΑ, όπως ……… και μονάδες εξόρυξης χρυσού”!!! Ναι, έχουμε φωτογραφία του Στρατωνίου!
Τελικά αν και την παρακολουθώ τακτικά τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όλο και κάτι μου ξεφεύγει. Ευχαριστούμε για την επισήμανση, θα το ανεβάσουμε κι εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Ρύπανση από βαρέα μέταλλα
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=142411&catid=41&subcatid=42

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...