Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Περιβαλλοντική αναδρομή 2011


Πιστεύουμε να συμφωνείτε όλοι ότι το γεγονός με τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το 2011 είναι το πυρηνικό ατύχημα τον Μάρτιο στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, μετά από τον σεισμό των 9 ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.
Για πολλά χρόνια η ανθρωπότητα θα ζει με τις επιπτώσεις αυτού του ατυχήματος, όπως άλλωστε εξακολουθεί να συμβαίνει και με το προηγούμενο ατύχημα του Τσέρνομπιλ.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ξεχωρίζουν τα δυο Γερμανικά διατροφικά σκάνδαλα με τις διοξίνες σε αυγά και κοτόπουλα αρχικά, και το e -coli  σε αγγούρια στη συνέχεια. Να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα η Χώρα, που ….όλα λειτουργούν ρολόι, δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για κανένα από τα παραπάνω!!

Κλείνουμε με την αναφορά στην παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στο DURBAN, αν και το τοπίο μετά από αυτή εξακολουθεί να παραμένει θολό, σε σχέση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κ ά.

 Για τη χώρα μας, το ¨τσουνάμι¨ της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης συνεχίσθηκε το 2011, αλλά … χωρίς ανάπτυξη.
Επιγραμματικά: Συζητήσεις για το πρόγραμμα Helios και ευνοϊκές ρυθμίσεις για ΑΠΕ, που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής.

Στα γεγονότα του 2011 η αντικατάσταση της κας Μπιρμπίλη από τον Κο Παπακωνσταντίνου.
Εκδόθηκαν Νόμοι, ΠΔ, Υπουργικές αποφάσεις κλπ με ρυθμίσεις για τις περιοχές natura, τη περιβαλλοντική αδειοδότηση, την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων, την άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, τα φοροεισπρακτικά μέτρα περί αυθαιρέτων, με θετικές και αρνητικές αντιδράσεις για τις οποίες έχουμε αναφερθεί εκτενώς!
Να σημειώσουμε επίσης τις αδειοδοτήσεις - ρυθμίσεις για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική στ Θράκη και στο Κιλκίς, την καύση βιομάζας σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες με τις γνωστές αντιδράσεις.

Ένα άλλο σημείο που εντυπωσιάζει το 2011 και ίσως χρήζει διερεύνησης, είναι ο πακτωλός των χρημάτων του ΕΣΠΑ για συμβούλους και μελέτες, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων. Ας ελπίσουμε να μάθουμε κάποια στιγμή περισσότερα στοιχεία για την απόδοση αυτών των προγραμμάτων!!

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε σημειολογικά ότι το 2011 χαμήλωσαν ¨λιγουλάκι¨ οι πράσινες ¨κραυγές¨ στα ΟΙΚΟ ΜΜΕ!!
Εσείς τι λέτε??

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...