Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

DURBAN: Πανηγυρική ή επικήδεια τελετή για το πρωτόκολλο του ΚΥΟΤΟ?


το ΚΥΟΤΟ πέτυχε, αλλά ο ¨ασθενής¨ μάλλον … πνέει τα λοίσθια.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη μέχρι σήμερα εξέλιξη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά:
Με βάση τα επίσημα στοιχεία οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις χώρες που είχαν υπογράψει το πρωτόκολλο του ΚΥΟΤΟ μειώθηκαν. Όμως αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο το 11-17% των συνολικών εκπομπών. Επειδή, στις εκτός πρωτοκόλλου χώρες, οι εκπομπές στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν υπέρμετρα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  να υπερκαλύψουν την όποια μείωση επιτευχθεί δια μέσου του ΚΥΟΤΟ.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί, αναφωνούν τώρα οι υπέρμαχοι των Κλιματικών αλλαγών.
Παράλληλα φαίνεται να επικρατεί και σκεπτικισμός, για όλο αυτό το οικοδόμημα που έχει στηθεί με τον γενικό τίτλο ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ και ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Με αυτές τις προοπτικές, ξεκίνησε, από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στο Durban της Νότιας Αφρικής η 17η Συνδιάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.
Όπως οι περισσότεροι συμφωνούν, είναι αδύνατον στη φάση αυτή να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία .
Το ΚΥΟΤΟ που ολοκληρώνει τον κύκλο του στο τέλος του 2012, δύσκολα θα συνεχισθεί. Πολλοί πιέζουν έστω για μια πολιτική συμφωνία για διατήρηση της αρχιτεκτονικής του ΚΥΟΤΟ μέχρι το 2015, μήπως μέχρι τότε βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης.
Οι αναπτυγμένες χώρες, Ηνωμένες Πολιτείες,  Ιαπωνία, Καναδάς Ρωσία δεν συμφωνούν, ακόμη και να μιλάνε για μια μελλοντική νομικά δεσμευτική συμφωνία.
Αγκάθι και η οικονομική διάσταση του προβλήματος.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες Κίνα, Ινδία κλπ ισχυρίζονται ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέχει αποτελεσματική υποστήριξη σε κεφάλαια και μεταφορά τεχνολογίας προς αυτές.

Φίλοι αναγνώστες,
Είναι πολύ υψηλό το κόστος που έχει εκτιμηθεί για τις κλιματικές αλλαγές!!

 Αν όλα αυτά τα δει κανείς και σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης, τώρα μάλιστα που όλοι τρέχουν να δανεισθούν από τις αναδυόμενες αγορές (Κίνα, Βραζιλία κλπ ), τότε …….

Επίσης, Τα γεγονότα στη Φουκουσίμα συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην πυρηνική βιομηχανία όχι μόνο της Ιαπωνίας αλλά και άλλων χωρών όπως της Γερμανίας και έχουν αναγκάσει την επανεξέταση του θέματος της μείωσης των εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα.

Η Ευρώπη φαίνεται να παραμένει στη φιλοσοφία των μειώσεων του 20% μέχρι το 2020, αλλά έχουν πέσει οι τόνοι για μονομερείς μεγαλύτερες μειώσεις.

Η Ελλάδα στη συνδιάσκεψη αυτή θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και αντιπροσωπεία τεσσάρων στελεχών και εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΚΑ.
Όπως προκύπτει από την απόφαση μετακίνησης του Υπουργού, εντύπωση προκαλεί ότι για 6 ημέρες ταξίδι (5-10/12) προβλέπονται μόνο δύο διανυκτερεύσεις!
Είπαμε κρίση αλλά όχι να μείνουν και ξάγρυπνοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...