Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΩΠΟΣ: ¨Όποιος δε θέλει να ζυμώσει … δύο χρόνια κοσκινίζει¨


Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε στο ΒΗΜΑ άρθρο με τίτλο,
Ανθυγιεινή ακόµη και η... αγκαλιά στον Ασωπό (ΕΔΩ),  Ότι:
¨Η υγεία των παιδιών επιβαρύνεται τόσο από την διαμονή τους όσο και από την εργασία των γονέων τους στα Οινόφυτα¨
Ειδικότερα:  
¨Η βιοµηχανική ρύπανση στην περιοχή του Ασωπού ποταµού έκανε «ανθυγιεινή» ακόµη και την αγκαλιά των γονιών προς τα παιδιά τους. Νέα αποτελέσµατα επιδηµιολογικής µελέτης καταδεικνύουν ότι η υγεία των παιδιών στα Οινόφυτα Βοιωτίας επιβαρύνεται τόσο από τη διαµονή τους στην περιοχή όσο και από την εργασία των γονέων τους στη βιοµηχανία. Επιστήµονες του Πανεπιστηµίου Αθηνών παρατήρησαν ότι υπάρχει συσχέτιση αναπνευστικών νόσων σε παιδιά µε τους ρύπους που µπορεί να µεταφέρουν οι εργαζόµενες στη βιοµηχανική ζώνη της περιοχής µητέρες τους….¨

Η απορία για κάποιον που δεν είναι ειδικός είναι ό,τι λογικά αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να ισχύει για όλες τις μητέρες, που εργάζονται σε αντίστοιχες βιομηχανίες, ανεξάρτητα από την περιοχή που είναι εγκατεστημένες.
Γιατί τότε εντοπίζεται στα Οινόφυτα ???
Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στην εξέλιξη του προβλήματος, με το γενικό τίτλο ΑΣΩΠΟΣ και ειδικότερα από το 2009 και μετά οπότε και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ¨ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ¨.

Αν παραφράσουμε την παροιμία του τίτλου, θα μπορούσαμε να πούμε: ¨Όποιος δεν θέλει ή ... δεν μπορεί να ξοδέψει για έργα, αναθέτει μελέτες¨.
Για άγνωστους λόγους, λίγο μετά τις ανακοινώσεις του 2009, άρχισαν οι αμφιβολίες κυρίως για τις επιπτώσεις και τις πηγές του εξασθενούς χρωμίου και μάλιστα κλήθηκαν και ξένοι ειδικοί για να δώσουν τα φώτα τους. Τα αναπάντητα ερωτήματα παρέμεναν και τότε ξεκίνησε η επόμενη φάση με το γενικό τίτλο ¨καταιγίδα μελετών¨. Τα συμπεράσματα ήξεις αφήξεις!
Μπορεί να φταίνε τα εδάφη, μπορεί τα πετρώματα, χρειάζονται και άλλες πιο ειδικές μελέτες, κλπ.

Θολώνουν τα νερά του Ασωπού ή μήπως κάνουμε λάθος??

Ένα είναι σίγουρο:
Για τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών στα Οινόφυτα, λόγω της ρύπανσης στην περιοχή του ΑΣΩΠΟΥ, δεν φταίνε οι εργαζόμενες μητέρες!

Απορία:
Το περασμένο καλοκαίρι μάθαμε για ένα εμπιστευτικό πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΕΔΩ, Μήπως εκεί κρύβεται η άκρη του νήματος και ίσως θα πρέπει να παρέμβει ένας Εισαγγελέας για να μπορέσει να φωτίσει σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα που λέγεται ΑΣΩΠΟΣ? Φαίνεται ότι μόνο έτσι θα αρχίσουν να ¨τρέχουν¨ οι αρμόδιοι, συναρμόδιοι, μελετητές, ειδικοί, ακτιβιστές, διαχειριστές κλπ, για την υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Κάτι ακόμη:
Ο Ασωπός δεν προσφέρεται για Masters και Διδακτορικές διατριβές!

(Αναζητείστε σε αυτό το ιστολόγιο πολλές αναρτήσεις σχετικές με το πρόβλημα του ΑΣΩΠΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...