Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΜΗΛΟΣ : … Θολά τα νερά, παρά την καταδικαστική απόφαση!


Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, για την υπόθεση ρύπανσης της Μήλου, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης που φτάνει τους 26 μήνες για κάθε ένα από τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους στην εταιρεία S&B.
Η S&B απαλλάχθηκε για δυο από τις τρεις κατηγορίες . Ειδικότερα, η εταιρεία απαλλάχθηκε για τις κατηγορίες πρόκλησης σωματικών βλαβών και περιβαλλοντικής ρύπανσης, ενώ κρίθηκε ένοχη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, απόφαση για την οποία και άσκησε έφεση.  Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία την κατ΄ εξακολούθηση και με πρόθεση και δόλο περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας στις εγκαταστάσεις της στα Βούδια και το Τσιγκράδο και με κίνδυνο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και ανθρώπινης ζωής. Το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών για τα οφθαλμολογικά προβλήματα που προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια του περλίτη.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε κάποια σημεία, τα οποία προέκυψαν από αυτή την διαδικασία:
1: Το ότι υπάρχει μια πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι θετικό.
2: Προξενεί εντύπωση το ότι το δικαστήριο δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα - συμπεράσματα της καθηγήτριας κας Λινού και των Επιθεωρητών Υγείας σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από τα υπέρλεπτα σωματίδια περλίτη (οφθαλμολογικά περιστατικά κλπ).
Για το λόγο αυτό χρειάζονται άμεσα διευκρινίσεις από τους αρμοδίους, διότι με αυτή την απόφαση είναι κυριολεκτικά στον αέρα  η πρόσφατη υγειονομική διάταξη, για την απαγόρευση διάθεσης στη θάλασσα των στερεών αποβλήτων της εταιρείας.
3: Το δικαστήριο δέχθηκε την υποβάθμιση, σημαντικό
στοιχείο της απόφασης, για την οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως προέκυψε στο δικαστήριο από τις καταθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι έλεγχοι και η παραπομπή του φακέλου στη δικαιοσύνη έγινε στα χρόνια της ¨γαλάζιας¨ διακυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι το 2010 δόθηκε παράταση, για την διάθεση των στερεών αποβλήτων στην θάλασσα.
4: Εντύπωση προκαλεί η αναφορά που γίνεται στην ανακοίνωση τύπου της εταιρείας (ΕΔΩ) για το θέμα των αδειοδοτήσεων, κάτι που αφορά και στην ¨πράσινη¨ και στη ¨γαλάζια¨ διακυβέρνηση.
Το σημείο που χρήζει διερεύνησης είναι η φράση ¨….Για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή για να μη διαχέονται τα υπέρλεπτα του περλίτη στον αέρα σαν σκόνη, συλλέγονται σε κλειστό κύκλωμα με θαλασσινό νερό και καταλήγουν, όπως προβλέπει η άδειά μας, αποκλειστικά στον καθορισμένο θαλάσσιο αποδέκτη.¨
Δηλαδή: Αναμιγνύουν με θαλάσσιο νερό τα σωματίδια του υπέρλεπτου περλίτη, που κατακρατούν τα φίλτρα στη φάση της επεξεργασίας, και μετά αυτά τα απόβλητα τα στέλνουν πίσω στην θάλασσα???
Τα απόβλητα από τα φίλτρα (σακκόφιλτρα κλπ) είναι στερεά και πρέπει να διαχειρίζονται με βάση την νομοθεσία περί στερεών, κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Μήπως λοιπόν οι αρμόδιες αρχές τα θεώρησαν υγρά απόβλητα? Είναι ένα βασικό σημείο το οποίο αφορά στις αδειοδοτούσες αρχές και πρέπει να διερευνηθεί!

Τέλος, με αυτή την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, ελπίζουμε ότι τώρα μπορεί να κινηθεί η διαδικασία της Περιβαλλοντικής ευθύνης, από την αρμόδια υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για τα θέματα της αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...