Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Και τώρα τι???


Επειδή όλοι έχουμε μπερδευτεί με τα όσα συμβαίνουν, ας διαβάσουμε προσεκτικά ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από μια προφητική συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κου Θ. Πάγκαλου στο νεανικό περιοδικό των  Schooligans (ένθετο εφημερίδας «Τα Νέα») στις 16/5/2009.
(ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ)
Ίσως βοηθήσει να καταλάβουμε τι πρόκειται να συμβεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.
¨……………………………………………………………
Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύετε ότι κατέχει αυτή την τέχνη της πολιτικής;
Ναι, πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα. Ξέρετε, ο Παπανδρέου έχει κάτι που το είχε και ο πατέρας του: έχει ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους.
Και το ενδιαφέρον τον κάνει και καλό πολιτικό;
Όχι, αλλά στον πολιτικό το γνήσιο ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εγώ πιστεύω ότι η μεγάλη απήχηση του Ανδρέα Παπανδρέου στον λαό ήταν γιατί ο κόσμος καταλάβαινε αυτό το ενδιαφέρον. Και πιστεύω ότι και ο Γιώργος το ‘χει αυτό. Απλώς δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό.
Ε, κι εσείς όμως αργήσατε λίγο να το αντιληφθείτε… Το 2001 είχατε πει ότι «δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας».
Ναι…
Μάλιστα λέγατε ότι «και για λόγους αισθητικούς είναι απαράδεκτη εξέλιξη και παλινδρόμηση αν η χώρα πάει πίσω προς τον ανιψιό του Καραμανλή και προς τον γιο του Παπανδρέου».
Θα προτιμούσα να μην είχε συμβεί αυτό. Βεβαίως.
Θα προτιμούσατε να μην είχε συμβεί;
Ε ναι, με ενοχλεί αισθητικά. Όλο τον κόσμο τον ενοχλεί. Αλλά αυτό είναι μια σκέψη δευτέρου επιπέδου.
Ωραία, πάμε στη σκέψη του πρώτου επιπέδου, όπου λέτε ότι δεν τον θεωρείτε κατάλληλο για πρωθυπουργό.
Αυτή την εντύπωση είχα. Από τότε όμως έκανε αρχηγός κόμματος, έδωσε μάχες, τις κέρδισε… Κέρδισε δύο εσωκομματικές μάχες, μην το ξεχνάτε αυτό!
Και έχασε δύο εκλογικές…
Ε ναι, έχασε δύο εκλογικές διότι έπρεπε κάποτε να χάσει το ΠΑΣΟΚ. Ήταν φυσικό, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, να χάσει το ΠΑΣΟΚ δύο εκλογές.
Άρα δεν ήταν σωστή η εκτίμησή σας για τον Γιώργο Παπανδρέου τότε;
Ναι, πιστεύω ότι δεν ήταν σωστή. Πιστεύω ότι μπορεί να κυβερνήσει.
¨……………………………………….
Πιστεύετε ότι υπήρξε υπερεκτιμημένος ο Κώστας Σημίτης;
Όχι, νομίζω ότι έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και θα υπάρξει μια σελίδα «Κώστας Σημίτης» στην ελληνική πολιτική ιστορία. Δεν πιστεύω όμως ότι θα υπάρξει σελίδα «Κώστας Σημίτης» και στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.
Πείτε μας τη γνώμη σας για μερικά ακόμα πρόσωπα: Καραμανλής;
Ξεκίνησε με καλές προθέσεις. Τον θεωρώ όμως αποτυχημένο για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν μπόρεσε να ελέγξει τη Νέα Δημοκρατία και δεύτερον, γιατί κάπου κουράστηκε και ο ίδιος και, κατά την άποψή μου, τώρα είναι και ευτυχής που φεύγει.
Ο Βενιζέλος;
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει πολύ σημαντικά προσόντα ως διανοούμενος και ως ρήτορας. Έκανε όμως πρόπερσι ένα λάθος. Όλα δείχνανε εκείνη τη στιγμή ότι ήταν εύκολη η πορεία του προς την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Του φούσκωσαν και τα μυαλά διάφοροι οπαδοί του… Έπρεπε να περιμένει ένα 48ωρο. Θα έβλεπε ότι δεν πρέπει να βάλει υποψηφιότητα.
Εσείς είχατε σκεφτεί να βάλετε υποψηφιότητα;
Εγώ όχι. Αλλά σκέφτηκα μήπως ήταν δυνατόν να βρεθεί μια τρίτη υποψηφιότητα.
Είχατε κάποιον συγκεκριμένο στο μυαλό σας;
Όχι, απλά ήθελα να ξεκαθαρίσουμε τις απόψεις μας. Αλλά εκεί παρενέβη ο… γίγας Σκανδαλίδης, ο οποίος κατέβηκε αυτοτελώς και χωρίς να μας ειδοποιήσει. Και έτσι η τρίτη επιλογή γελοιοποιήθηκε και κατέληξε εκεί που κατέληξε.
Ο κύριος Τσίπρας πώς σας φαίνεται;
Είναι μια φυσιογνωμία δροσερή στην πολιτική ζωή. Δε θεωρώ όμως ότι η παρουσία του στον Συνασπισμό είναι πρόοδος, γιατί θεωρώ ότι πήγε πίσω τον χώρο αυτό σε μια γλώσσα πιο δογματική και πιο παλαιοκομμουνιστική. Πήγε τον Συνασπισμό κοντά στο ΚΚΕ.
Ο Καρατζαφέρης;
Ο Γιώργος ο Καρατζαφέρης είναι παλιός μου γνωστός. Ξέρω πολύ καλά και τον αδερφό του και την οικογένεια όλη.
Φίλος εννοείτε;
Ναι, είμαστε φίλοι.
Και ποια είναι η γνώμη σας;
Είναι αυτό που λέμε γνήσιος.
Ρατσιστής είναι;
Ο ίδιος, όχι, δε νομίζω. Αλλά βλέπει ότι περνάει αυτό το πράγμα δυστυχώς στην Ελλάδα και το δουλεύει. Σημασία έχει πάντως ότι κατάφερε να δημιουργήσει στην ακροδεξιά ένα αποκρυστάλλωμα της τάξης του 5%. Είναι επιτυχία του αυτό.
Τον θεωρείτε πιο ακραίο από το ΚΚΕ;
Δεν μπορώ να συγκρίνω. Θεωρώ το ΛΑΟΣ πιο ζωντανό από το ΚΚΕ, με την έννοια ότι το ΚΚΕ θέλει να καταργήσει το καπιταλιστικό σύστημα και να φέρει τον υπαρκτό σοσιαλισμό, ο οποίος δεν υπάρχει πια. Ενώ ο κύριος Καρατζαφέρης θέλει να στρέψει προς το πιο αυταρχικό και πιο συντηρητικό το υφιστάμενο κράτος.
………….
Πότε παχύνατε;
Πάχυνα το 1982, μόλις κάθισα στην υπουργική καρέκλα. Αλλά ο λόγος είναι το αντίθετο που μπορεί να φανταστεί κανείς σχετικά με την εξουσία και τις απολαύσεις της. Πήγαινα στο γραφείο στις 8 το πρωί κι έφευγα τα μεσάνυχτα στις 12. Τρεφόμουνα αποκλειστικά με σάντουιτς, πίτσες και άλλα junk food, που αγόραζα στην πλατεία Κάνιγγος. Μέσα σ’ ένα χρόνο πήρα 10 κιλά. Μετά προσπάθησα να σταματήσω το κάπνισμα και πήρα άλλα 10. Και συνέχισα…
Έχετε προσπαθήσει να κάνετε δίαιτα;
Έχω κάνει όλες τις δίαιτες. Και όλες με απόλυτη αποτυχία. (γέλια)
Έχετε μπει ποτέ στο ίδιο ασανσέρ με τον κύριο Βενιζέλο;
Πολλές φορές. Δεν έμεινε ποτέ! (γέλια) Μια από τις πιο μεγάλες απολαύσεις που είχαμε με τον Βενιζέλο ήταν όταν σε μια κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, είχαν προβλέψει πού θα κάτσει ο καθένας και είχαν βάλει ανάμεσα σε μένα και στον Βενιζέλο την κυρία Αποστολάκη! (γέλια). Και αυτό το απολαύσαμε και οι δύο, δεν ξέρω για την κυρία Αποστολάκη…
Έχετε κάνει ποτέ χρήση χασίς;
Ναι, όταν ήμουν στο ναυτικό. Φούντα. Δε μου έκανε καμιά ιδιαίτερη εντύπωση να σας πω την αλήθεια.
……………………………………..
Στον Θεό πιστεύετε;
Όχι. Έχω όμως σεβασμό για την επικρατούσα ορθόδοξη θρησκεία. Θεωρώ ότι έχει μια χρήσιμη κοινωνικά παρουσία –όταν την έχει.
Για τον μουσουλμανισμό θα λέγατε το ίδιο;
Όχι, γιατί πιστεύω ότι είναι μια θρησκεία έντονα αντιδραστική. Παραδείγματος χάριν, η αναφορά του στις γυναίκες. Είναι μια θρησκεία η οποία θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι στα όρια της ανθρώπινης ιδιότητας.
Τι είναι αυτό που σας ανεβάζει την αδρεναλίνη;
Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός παίρνει το νταμπλ.¨

Ακούστε τους SKA BANGIES, ένα πολύ καλό νεανικό συγκρότημα, που ξεκίνησε την καριέρα του από τα φεστιβάλ  Schoolwave  και τώρα ξεχωρίζει στην Ελληνική μουσική σκηνή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...