Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Εθνική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χορηγοί για την ... ¨σωτηρία¨ του Ασωπού

Στις 14 Νοεμβρίου 2010 είχε δημοσιευθεί στην Ελευθεροτυπία άρθρο με τίτλο ¨Ενα ποτάμι (μόνο) μελέτες¨, στο οποίο διαβάζουμε:
¨…Ως «εμπνευστής και αρωγός» μιας φιλόδοξης επιστημονικής μελέτης για τη διάσωση του Ασωπού εμφανίζεται ο αδελφός του πρωθυπουργού και αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Νίκος Παπανδρέου…¨.
Σε άλλο σημείο:
¨…Ο Νίκος Παπανδρέου προσέγγισε την επίκουρο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη, με την οποία τους συνδέει παλαιότερη φιλία και συνεργασία. Από κοινού συγκρότησαν μία πολυμελή διεθνή ομάδα από οικονομολόγους με ειδίκευση στους υδάτινους πόρους, νομικούς και φυσικούς επιστήμονες. Ετσι προέκυψε η ερευνητική ομάδα RESEES (Research on Economic, Social, Environmental/Ecological Sustainability), η οποία ξεκίνησε το επιστημονικό της πόνημα το τρέχον έτος, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια…¨.
Και σε άλλο σημείο:
¨….Οποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς για πράσινες δράσεις και επενδύσεις, θα ανακαλύψει τα αδέλφια του πρωθυπουργού. Από τη μια ο Αντρίκος Παπανδρέου επικεφαλής της ΜΚΟ «Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής» και τώρα ο Νίκος παίρνει πρωτοβουλία για τη διάσωση του Ασωπού. Την ίδια στιγμή όμως που εξελίσσονται αυτές οι πρωτοβουλίες, με χρηματοδότηση του Δημοσίου, το μοναδικό ίδρυμα με πλήρη βάση δεδομένων για την κλιματική αλλαγή (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) απειλείται με λουκέτο.¨.

κλικ για μεγένθυση
Εάν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα αυτής της πρωτοβουλίας θα δείτε:
Στη σελίδα με τίτλο collaborators αναφέρονται και οι:
-       Papandreou Nikos, Andreas G. Papandreou Foundation
-       Papandreou Andreas, National and Κapodistrian University of Athens, Department of Economic Science.

Καθώς επίσης στα συνεργαζόμενα ιδρύματα αναφέρονται:
-       Το Ίδρυμα Λάτση
-       Το Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου και
-       Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Green
Institute)

κλικ για μεγένθυση
Στη σελίδα που αφορά στο πρόγραμμα του Ασωπού αναγράφεται ότι:
¨…Η μελέτη χορηγείται από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.¨

Τα στοιχεία σχετικά με το πρόβλημα του Ασωπού στηρίζονται στις ήδη γνωστές μελέτες  του ΤΕΕ, του  ΙΓΜΕ, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και σε δημοσιεύματα.
Σε έκθεση για την πορεία του έργου, στις 12/10/2011 με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στη Λεκάνη Απορροής του Ασωπού Ποταμού (ΛΑΑΠ)», γίνεται αναφορά σε :
  • εγχειρίδιο για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων όσον αφορά την οικονομική ανάλυση έχει συνταχθεί σύμφωνα με την οδηγία για τα νερά.
  • μελέτη δεικτών με σκοπό κυρίως την αξιολόγηση της οικονομικής σημασίας της χρήσης ύδατος στη βιομηχανική και γεωργική περιοχή της λεκάνης απορροής
  • εκτίμηση της οικιακής, της βιομηχανικής, της αγροτικής και της τουριστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού
  • δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με μελέτες κυρίως από τον Ευρωπαϊκό χώρο που εκτιμούν σε χρηματική αξία οφέλη που σχετίζονται με την αποκατάσταση οικοσυστημάτων του γλυκού νερού λόγω της υποβάθμισής τους από την βιομηχανία.
Το τελευταίο στάδιο του έργου αυτού αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων (Decision Support System) σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων στη Λεκάνη του Ασωπού ποταμού.

Βέβαια, σήμερα δεν γνωρίζουμε ούτε τα ακριβή αίτια του προβλήματος ,ούτε την έκταση, ούτε τις επιπτώσεις, έτσι ώστε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε εργαλεία λήψης αποφάσεων!
Η μελέτη, με βάση τον προγραμματισμό, ολοκληρώνεται το 2013 οπότε ας περιμένουμε.

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναπτύξουμε ενδιαφέροντα στοιχεία πρόσφατων μελετών, οι οποίες όμως για ¨άγνωστο λόγο¨, δεν έτυχαν δημοσιότητας!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...