Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ…… για πάσα νόσο…..



Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε στο : (http://www.skai.gr/news/environment/article/167257/protasi-gia-ti-diaheirisi-ton-aporrimmaton-stin-attiki/ ) τα παρακάτω:

¨Πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική που να στηρίζεται στην πρόληψη, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.
Η πρόταση προβλέπει την δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης με διαλογή στην πηγή και ανάπτυξη της ανακύκλωσης με τη δημιουργία νέων μονάδων διαλογής.
Τα μέλη των οργανώσεων επισημαίνουν ότι δεν είναι αναγκαία για την Αττική τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.¨

(ολόκληρη η πρόταση στο: http://www.skai.gr/files/1/pdf/perivallontikes_organoseis.pdf )

Μελετώντας τα στοιχεία αυτής της πρότασης, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα.
-        Πως προκύπτει αυτή η ¨πράσινη¨ πρόταση, χωρίς να γίνεται σύγκριση με βάση τεχνικοοικονομικά στοιχεία με τις άλλες μεθόδους επεξεργασίας των αποβλήτων.
-        Πώς είναι δυνατόν μια μέθοδος να είναι η βέλτιστη σε πανελλαδικό επίπεδο, ανεξαρτήτως των ειδικών χαρακτηριστικών των περιοχών (αστική, αγροτική, βιομηχανική κλπ)
-        Τα στοιχεία των πινάκων είναι ατεκμηρίωτα και ανεδαφικά, (ποσότητες - ποσοστά, τάκτως ρριμμένα ) και μάλιστα με ολική απουσία στοιχείων κόστους.
-        Γιατί δεν αναφέρονται στοιχεία πραγματικά από την εμπειρία των μονάδων κομποστοποίησης (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), που ήδη λειτουργούν?
-        Τα θεωρητικά στοιχεία, οι υποθέσεις και ειδικότερα η προβολή τους μέχρι το 2035, στηρίζονται σε κάποια ειδική έρευνα???
-        Το παραγόμενο προϊόν, πού θα διατίθεται?? Έχει γίνει σχετική έρευνα αγοράς?
-        Έχει ληφθεί υπόψη η οικονομική κρίση , η οποία επηρεάζει την ποσότητα αλλά και το είδος των αποβλήτων, για τις μελλοντικές εκτιμήσεις??

Σημείωση: Η κομποστοποίηση, για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών, απαιτεί αφενός αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας του προϊόντος και αφετέρου  συνεχείς ελέγχους. Ας θυμίσουμε την πρόσφατη περίπτωση του προστίμου του ΥΠΕΚΑ σε εταιρεία κομποστοποίησης στην Βοιωτία.
Επίσης, ακόμη περιμένουμε απαντήσεις στην ανάρτηση με τίτλο:

Για αποφυγή παρεξηγήσεων
Οι επικρατούσες μέθοδοι- τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων είναι:
• Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή
• Μηχανική διαλογή
• Παραγωγή RDF
• Κομποστοποίηση
• Αναερόβια χώνευση
• Αποτέφρωση - Συναποτέφρωση
• Άλλες διεργασίες θερμικής επεξεργασίας και αξιοποίησης
Υγειονομική ταφή  

Η επιλογή της βέλτιστης λύσης κατά περίπτωση, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης κόστους -  οφέλους, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής (κλιματολογικές συνθήκες, τοπική ανάπτυξη, υποδομές κλπ), των κοινωνικών επιπτώσεων και κυρίως μετά από εξαντλητικό διάλογο και σωστή ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.
 
Τελικά αυτή η ¨πράσινη¨ πρόταση, για τη διαχείριση των απορριμμάτων , τι ακριβώς…… προωθεί??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...