Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ


Στις 26/3/2011,  8.30 μ.μ,  θα πατήσουμε το διακόπτη, συμμετέχοντας στο earth hour δηλ. ¨σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα,  για τη σωτηρία του Πλανήτη¨. Ο στόχος των οργανωτών (wwf),  όπως ισχυρίζονται, είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.
Αυτό όμως που δημιουργεί ερωτηματικά είναι, ότι όλο αυτό το συνδέουν μόνο με τις κλιματικές αλλαγές και τις εκπομπές CO2 και το τελικό moto είναι η προώθηση κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Να το στηρίξουμε και αυτό! Κανείς δεν λέει όχι στις ΑΠΕ, σε ποσοστά στο ενεργειακό μίγμα,  τεχνικοοικονομικά εφικτά και βιώσιμα.  Όμως, το περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη δεν είναι μόνο οι κλιματικές αλλαγές, για τις επιπτώσεις των οποίων υπάρχουν και αντίθετες φωνές με σοβαρά μάλιστα επιχειρήματα, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως:
-        η ατμοσφαιρική ρύπανση
-         η ρύπανση των υδάτων
-        η ρύπανση των εδαφών
-        η διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων
κ.ά
που αφορούν  κυρίως αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη και για τις οποίες δεν γίνεται καμιά αναφορά, παρά το ότι συνδέονται άμεσα και όχι μακροπρόθεσμα, με θέματα υγείας και επιβίωσης των κατοίκων.
Επίσης, εάν δεχθούμε το μέγεθος των μελλοντικών επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών , δεν προβάλλεται η ηθική διάσταση του προβλήματος, ότι δηλαδή  προϋπόθεση, των όποιων πολιτικών αντιμετώπισης, είναι ο περιορισμός των ανέσεων των κατοίκων των αναπτυγμένων χωρών. Μόνο αυτό ίσως δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους περιοχών της Κίνας, της Αφρικής, της Ινδίας κλπ να χρησιμοποιήσουν και αυτοί την ηλεκτρική ενέργεια, που ακόμη και σήμερα αποτελεί όνειρο.
Στη χώρα μας , σχεδόν κάθε μέρα,  μεγάλο μέρος των πολιτών…. ¨τιμά¨ την ώρα της γης αναγκαστικά λόγω μνημονίου (….βλέπε σχετικά δημοσιεύματα για τους απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ).
Επίσης, αυτοί που στηρίζουν τις ¨μνημονιακές¨ επιλογές είναι οι ίδιοι, που επισείοντας τον μπαμπούλα των κλιματικών αλλαγών ,προωθούν μόνο συγκεκριμένες ενεργειακές τεχνολογίες.
Αποτέλεσμα??
Ο φόβος!!, για την οικονομία, το περιβάλλον , το μέλλον κλπ.
Ευκαιρία να αντιδράσουμε!!
Στις 26/3/2011, σβήνουμε τα φώτα , όχι στις 8.30 μ.μ αλλά στις 9.30 μ.μ.
Ίσως, μέσα από αυτό το δικό μας σκοτάδι, με μια ώρα καθυστέρηση, να τους μεταδώσουμε το φόβο, που μας έχουν καλλιεργήσει και στις 27/3/2011 να ξημερώσει μια άλλη μέρα.
Αν συμφωνείτε, υλοποιείστε το.
(Δεκτές βελτιώσεις, τροποποιήσεις κλπ)

Σε αυτή την δικιά μας ώρα, με τα σβηστά φώτα, ας σκεφτούμε επίσης πόσο αδύναμος είναι ο Άνθρωπος μπροστά στη Φύση, φέρνοντας στο μυαλό μας τις πρόσφατες εικόνες του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία.

(Ξέρω την απάντησή σας..τέτοια ώρα …. τέτοια λόγια…!!,  ό εστι
μεθερμηνευόμενο:
δεν μας χ….εις, ρε Ντ……α!  ή ..εδώ ο κόσμος χάνεται…. )
Sorry, μια πρόταση έκανα….

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πρόταση!!!Και ό,τι είναι ενάντια στο ρεύμα..(έστω και της ΔΕΗ)είναι μια υγειής αντίδραση σε νοσηρό περιβάλλον...ΕΥΓΕ!!


ΠΙΝΔΟΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...